Mobilecafe

Podcast of Things: В България се прави повече за дигитализация на образованието, отколкото предполагаме

СтаниславСтанислав Касчийски
19.02.2019, 14:15 (обновена 22.02.2019, 17:19)
Podcast of Things

Снимка: © Webcafe.bg

С Магдалина Делинешева и Ивайло Иванов

В този епизод на Podcast of Things сме се спрели на проблемите в една от най-важните сфери, в които технологиите могат да имат пръст към по-добро - образованието.

Ироничното е, че това, което подготвя човечеството за бъдещето, съществува в миналото.

Затова Станислав Касчийски с помощта на неговите гости в четвъртия епизод на технологичния подкаст на Webcafe обръща поглед към динамичните промени както по света, така и в България, които все по-често са видими в класните стаи.

В студиото са Магданела Делинешева - бивш преподавател по английски език, отдал се на дейност в НПО сферата, и Ивайло Иванов, преподавател по информатика и информационни технологии в 134 СУ София, където отговоря за оборудваната от VIVACOM зала в рамките на платформата Smart School.

Говорим си за това какво е дигитализация на образованието и как този процес обхваща както преподаването в час, така и самостоятелната подготовка и, разбира се, самото управление на училището.

Как да накараме един директор да разреши употребата на смартфони в учебните часове. Ивайло Иванов споделя кога разрешава и кога събира телефоните.

Питаме къде стоят затрудненията пред дигиталната трансформация - разсейващи се ученици, учители, на които им е трудно да се адаптират, родители, които са против, или ръководство, което отказва да бъде гъвкаво към промените.

Още: кои приложения и програми използват Ивайло и Магданела в работата си, колко е важна добрата скорост и в колко училища в страната има Wi-Fi.

Как учениците използват "дистанционно" по време на час, за да отговарят на въпроси, зададени от учителя по време на занятията - бързо и ефективно.

Какво е Smart Classroom и как учителите могат сами да създават съдържание с добавена реалност, което да използват в час на телефоните на учениците.

И как на образователната конференция с технологична насоченост BET в Лондон тази година е било пълно с българи.

Ще дойде ли ден, в който вместо чинове има интерактивни екрани, вместо дъски - тъчскрийн дисплеи, и всичко е вързано на едно място.

Всичко това и още - в четвърти епизод на Podcast of Things с участието на Магданела Делинешева и Ивайло Иванов, с водещ - Станислав Касчийски. Слушайте.

Aко искате да ни слушате отново - ще се радваме и да се абонирате за нас в:


Ако харесвате нашата музика, трябва да благодарите на Chris Zabriskie и FMA.

Този епизод на Podcast of Things се излъчва с подкрепата на Vivacom.

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.