Mobilecafe

Podcast of Things: Какво са умните градове и ще си имаме ли български

лебовскиMobilecafe
18.11.2018, 11:16 (обновена 29.11.2018, 09:18)
Podcast of things

Снимка: © Getty images

Как един град може да бъде умен и това означава ли, че е по-чист и по-точен? Как да разберете, че градът ви е станал по-добро място за живот в сравнение с други години? Има ли в България действащи решения, която правят условията за живот по-добри.

Именно това е темата на втория епизод на Podcast of Things - новия аудио проект на Webcafe.

Станислав Касчийски (Webcafe), Елена Кирилова (Investor) и Никола Балов (Nixanbal.com) ни вкарват в стаичките за видеонаблюдение във Враца, в умните квартали във Виена и в съдържанието на индийските правителствени сайтове. :)

И още:

Как Internet of Things работи на територията на цял град и в кои и сфери може да бъдат създадени мрежи - както за общински служители, така и за граждани?

Как цялата събрана информация е Big Data, която може да бъде полезна за взимане на решения от хора, така и за автоматично оптимизиране от изкуствен интелект?

Приложение, което може да ни казва колко агресивни са шофьорите в даден град.

Какво е LoRaWan, защо си имаме в София такава и каква е разликата между нея и 5G?

Обсъждаме още: голямата новина в сферата на умните градове - платформата VIVA SMART, която предоставя цялостно решение за свързани помежду си модули, които вече са на разположение пред българските общини. Също - къде и какво има и в момента - видео наблюдение с изкуствен интелект, парко места с датчици и приложение, обществени велосипеди, контейнери за смет, които казват кога са пълни - всичко това в различни общини в страната.

За всичко това, и за българските стартъпи, които не изостават - Tickey и ConnectedBin - слушайте Podcast of Things с Елена Кирилова, Никола Балов и Станислав Касчийски.

П.п. Предизвикваме български студенти, които се занимават с разработки на тема "умни градове", да ни пишат (stanislav (at) webcafe.bg) и да ни разкажат повече за проектите си, за да ги представим в следващите епизоди на Podcast of Things.

Aко искате да ни слушате отново - ще се радваме и да се абонирате за нас в:


Ако харесвате нашата музика, трябва да благодарите на Chris Zabriskie и FMA.

Този епизод на Podcast of Things се излъчва с подкрепата на Vivacom.

Oще: big data  connctedbin  internet of things  iot  podcast  podcast of things  smart city  tickey  vivasmart  градски транспорт  елена кирилова  изкуствен интелект  какво е умен град  къде в българия има видеонаблюдение  никола балов  паркинг приложение  светофар  технологичен подкаст  умни градове в българия  умно видеонаблюдение 


Още от Podcast of Things

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.