Не се бойте, Pepper e от добрите | webcafe.bg
Mobilecafe

Не се бойте, Pepper e от добрите

лебовскиMobilecafe, по PCWorld, агенция Фокус,
19.06.2015, 14:02 (обновена 26.06.2015, 11:24)

1 от 3 снимки Назад Напред

pepper

Снимка: © aldebaran.com

Той е мил, интелигентен, умее да успокоява обстановката и да създава положителни емоции. Роботът беше официално представен в началото на месеца, а от 20 юни той вече може да бъде и ваш

Ако си представяте хуманоидния робот като нещо зловещо, то се запознайте с приятелски настроения робот Pepper, пише американското издание на PCworld.

Той е мил, интелигентен, умее да успокоява обстановката и да създава положителни емоции. Роботът беше официално представен в началото на месеца, а от 20 юни той вече може да бъде и ваш.

Ако, разбира се, успеете да се доберете до бройка.

Което е твърде съмнително, предвид факта, че Pepper ще бъде представен предимно в Япония и то само в 1000 първоначални бройки.

За сметка на това цената му ще е сравнително ниска: под 2000 долара.

Роботът тежи 28 килограма, и е висок около 120 см. Той може да се движи с три километра в час. На гърдите му е монтиран 25,6-сантиметров дисплей.

Pepper разполага с два ултразукови, шест лазерни и три сензора за удар, така че може самостоятелно да заобикаля препятствия и стени. На "ръцете си" той има сензори за докосване, а батерията му издържа 12 часа.

Движи се на три колела и разполага с вградена 3D камера, с която наблюдава всичко, което се случва наоколо му в радиус около 10 метра. Освен това той разполага с две допълнителни конвенционални камери, монтирани в главата му, както и с четири микрофона.

Но най-интересното е, че роботът е способен да реагира на емоции като радост, тъга или гняв, чрез иновативния си интуитивен интерфейс.

Pepper е научен да разчита емоциите на околните: ако някой избухне в смях, той отчита, че човекът е в добро настроение. Ако собственикът е тъжен - той съчувства, като например пуска любимата му песен.

Той ще върви с около 200 софтуерни приложения, като някои от тях ще се отключват, след като собственикът прекара повече време с хуманоидната машина.

"Pepper е създаден, за да живее с хората, но не чисти, не готви и няма супер-сили. Той е социален робот, който ще разговаря с вас, ще ви разпознава и ще реагира на вашите емоции, ще се движи и ще живее самостоятелно", гласи описанието на сайта на компанията производител Aldebaran, която е подразделение на SoftBank Mobile - една от най-големите компании за мобилни услуги в Япония.

"Роботът много обича "разговорите" и може да се самообучава, докато контактувате с него.

Може да ви разпознава и да научава нови неща за вашите вкусове. Той е способен да се адаптира бързо и понякога ще изненадва собственика си като го забавлява", пише още на сайта на компанията-производител.

20 робота вече са поръчани от Nestle.

Те ще продават кафе в търговската верига на фирмата в Япония, като планът е до края на годината да бъдат "назначени" роботи в още 1000 магазина на компанията в страната.

От Аldebaran обаче уточнват, че пускането на роботите в продажба е само началото и са отворени към всякакви софтуерни решения, които биха подобрили работата на Pepper.

Тяхната цел е да създадат роботи за доброто на човечеството - "мили роботи", с които да може да се живее.

Вижте официалното видео:

Oще: aldebaran  nestle  pepper  softbank mobile  изкуствен интелект  интуитивен робот  който комуникира  мобилни комуникации  нов робот  общуване  продажба  работа в кафе  робот  роботи  сензори  япония 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.