Microsoft представят таблета Surface 3 | webcafe.bg
Mobilecafe

Microsoft представят таблета Surface 3

лебовскиMobilecafe
01.04.2015, 16:32 (обновена 15.04.2015, 14:45)

1 от 2 снимки Назад Напред

microsoft surface 3

Новият лаптоп на Microsoft - Surface 3 ще бъде представен на 5 май. Tой е снабден с процесор от Intel, за разлика от ARM чипа в Surface 2

Новият лаптоп на Microsoft - Surface 3, който ще бъде представен на 5 май, е снабден с процесор от Intel, за разлика от ARM чипа в Surface 2. Това означава, че устройството използва операционната система Windows 8, а не по-ограничения Windows RT.

Експертите коментират, че тази стъпка може да помогне на Microsoft да възпроизведат успеха на снабдения с по-добри спецификации Surface Pro 3.

По-големият таблет, дебютирал преди 10 месеца, разполага с 12-инчов екран (реален диагонал 30,5 см), в сравнение с 10,8-инчовия дисплей на новия Surface 3 (27,5 см).

Доставките на Surface таблетите са нараснали от 1,8 млн. през последните три месеца на 2013-та до 2,1 млн. екземпляра за същия период през 2014-та, съобщава групата за пазарни анализи Canalys, според която Surface Pro 3 е основната причина за растежа на търсенето след пускането му в продажба.

Дялът на Microsoft от пазара на таблети в резултат на това се е увеличил от 2,3% на 3,2%, докато Apple регистрират спад на продажбите на iPad, независимо че остават най-продаваният бранд.

Microsoft маркетираха Pro 3 като "таблетът, който може да замени вашия лаптоп" и сега използват сходни определения и за новия модел.

Замисълът на фирмата обаче е да насочи Surface 3 към хората с по-скромен бюджет, от рода на студенти и училища, както и мобилни служители, желаещи по-леко и малко устройство с изчистен дизайн.

"За хората, които държат да си свършат работата, като цяло е нужна клавиатура, някои се нуждаят и от писалка, и точно там нашето устройство е особено подходящо", казва Дейл Периго, маркетингов мениджър на Surface.

"Ако търсите чисто развлечение, това устройство не е предназначено за такива цели".

Датата на пазарния дебют вече е определена - 7 май.

Промяна на цените

Базовата версия на Surface 3 - снабдена с 64GB вградена памет, 2GB RAM и процесор Intel Atom x 7 - струва 500 долара.

Това е с около една трета от цената на най-евтиния Surface Pro 3 (800 долара), но все пак е и с две трети повече от 380 долара, колкото струваше базовият Surface 2, който обаче беше с по-малко вградена памет.

Сензорната писалка и калъфът с вградена клавиатура не са включени в комплекта. Те добавят още 230 долара към цената.

"Тъй като процесорът е Atom, таблетът е по-слаб от Pro 3, който има голяма изчислителна мощ", коментира Тим Каулинг, анализатор от Canalys.

"Това устройство определено няма да е подходящо за всички като заместник на ноутбуците и ще е за хора, които го желаят само за по-нископродуктивни задачи. Има обаче много такива хора".

Без вентилатор, но пък с дебел корпус

Употребата на Windows 8 вместо Windows RT - с опция за безплатен ъпгрейд към Windows 10, когато той стане достъпен - означава, че базовият Surface получава достъп до повече програми.

Surface 2 например не можеше да работи с пълните версии на Photoshop, CorelDraw, Spotify, World of Warcraft или Google Chrome.

Новият чип в Surface 3 обаче ги поддържа, което не означава, че Surface 3 няма да се задъха от някои взискателни към процесора програми - например такива за видеоредактиране, тримерен и инженерен дизайн (CAD) и игри с тежка графика - за които Pro 3 вероятно ще е по-подходящ.

Новият таблет е без вентилатори, но е осезаемо по-дебел - 8,7 мм - в сравнение с много от конкурентите си, за да може да използва стандартен USB 3.0 слот.

Това го прави с 30% по-дебел от Android-базирания Dell Venue 8 7840 и Apple iPad Air 2 и с 13% по-дълбок от таблетния компонент на Windows-базирания Asus Transformer Book T300 Chi.

"Оптимизирахме за порт, който позволява връзка с най-голям брой устройства и периферия", обясни говорител на Microsoft.

Apple и Google наскоро пуснаха компютри с по-малък тип кабелен порт, който може да прехвърля данни с двойно по-голяма скорост, наречен USB-C.

Каулинг коментира, че тази технология може да доведе до по-малки Surfaces таблети, но допълни, че е твърде рано за масовото й използване.

"Surface 3 би бил по-тънък, ако Microsoft бяха включили USB-C, но пък потребителите би се налагало да добавят конвертори или да правят ъпгрейд на периферията си", поясни той. "Мисля все пак, че новият USB стандарт ще присъства в следващата версия на таблета".

Училища и офиси

Друг експерт твърди, че новите таблети би трябвало да увеличат продажбите на мобилни устройства на Microsoft, но предупреди, че те може да направят по-обтегнати бизнес-контактите на компанията с някои други фирми.

"В момента има сериозна борба за образователния пазар, за да се гарантира, че следващите поколения потребители ще останат запознати и лоялни на Microsoft, вместо да преминат към решения от Google и други компании", казва Мартин Гарнър от консултантската фирма CCS Insight.

Microsoft също така очевидно се стремят да овладеят и бизнес-потребителите - с Office 365 в пакета, това е типът устройство, което компаниите ще дават на служителите, които редовно са в движение.

Новият Surface 3 е добър ход, но той поставя Microsoft в нарастваща конкуренция с партньорите си, произвеждащи Windows-базирани продукти, от рода на Dell и Lenovo.

Oще: microsoft  surface 3  windows 10  нов таблет  премиера  таблет  устройства  устройство 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.