Смартфонът в бъдеще време вече работи | webcafe.bg
Mobilecafe

Смартфонът в бъдеще време вече работи

Mobilecafe
31.10.2014, 15:17 (обновена 02.12.2014, 16:10)

1 от 4 снимки Назад Напред

Проект Ара - модулният телефон на Google

Ако някой потребител иска най-добрите говорители, той може да си ги купи и сам да си ги сложи в телефона

Дори да не знаете какво е "Проект Ара", има голяма вероятност да сте чули за телефона, изграден от модули, или поне да сте видели снимка на прототипа в таймлайна си.

Проектът започва, след като Google закупува няколко патента от екстравагантната израелска компания за телефони Modu, а след това, през 2011 година, и от Motorola. Година по-късно тръгват проучвания на идеята, а на 1 април 2013 година започва същинската работа над идеята за телефон, изграден от сменяеми модули.

Концепцията за апарат с "отворен хардуер" е едва на няколко години, но изглежда е все по-близо до това да се материализира в нов продукт на пазара. Вижте новото видео, с което разработчиците му показват как модулният телефон зарежда Android и дори успява да подкара приложение:


Това е безспорен напредък, след като по-рано тази година на конференцията Google I/O 2014, екипът се изложи, когато пред публика показаха технически изправен прототип, който обаче заби при стартиране и остана на начален екран. Публиката бе разочарована и от външния вид на телефона, който се оказа значително по-невзрачен от рекламирания проект.

На видеото екипът на "Проект Ара" показва най-новия прототип, наречен Spiral One, той не само че се справя по-добре със софтуера, но и изглежда по-близко до първоначалната идея.

Другата добра новина е, че Google обещават до 14 януари да са готови с нова версия на устройството Spiral Two, за която вече са пристигнали новите чипове, направени по поръчка от Toshibа. На тази дата ще се проведе следващата конференция, на която разработчици ще могат да се запознаят с устройството.

Идеята на "отворения хардуер" е да може всеки производител да предлага различни модули, а всеки потребител според финансовите си възможности и предпочитанията си да избере кои да сложи на "рамката" на телефона си. Така всеки може да сглоби сам телефона си, а когато поиска по-добра камера, да кажем, да не му се налага да сменя целия телефон.

Засега проектът изглежда върви с по-бавни от предвидените темпове, защото първоначалният обявен срок за пускане на пазара бе 2015 година, но фактът, че модулният телефон вече работи е силно обнадеждаващ.

Oще: google  motorola  project ara  spiral  бъдещето  гугъл  модулен телефон  модули  проект ара  смартфон  телефон 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 02.11.201401:40

Google има сериозни проблеми със защитата и съхранението на личните данни, което се явява неопрелелима пречка за използването на тази платформа. Стратегията им към корпоративните клиенти, в момента функционираща бета версия достъпна само за определен брой компании и изключваща всички други, определя тоталната доминация на този ограничен брой компании в резултатите при търсенията им. Резултатът е - Google представя един изкривен, манипулиран и прекомерно надут образ на действителния свят. Правил съм многобройни експерименти с различен по вид и тип услуги, като винаги компаниите, които са визуализират на първите резултати и на първите две страници при Google търсенията са с поне 100% по- скъпи от стойността на аналогични услуги в други машини за търсене. Действащата политика на Google по отношение на платформата им pay per click е издържана в най- ретроградните форми на тоталитаризма и никаква защита на индивидуалните права. Пеимерно ако в сайта на държавен орган или друг от ресурсите, които ползва Google бъде публикувано веднъж съобщението, че сте били осъждан това ще остане в ресурсите на Google завинаги и дори след 50 или 60 години всеки, който напише името ви ще знае, че сте гили осъждани; без значение дали сте осъждани по наказателно производство или примерно да заплатите административна глоба. Последното уточнение е важно, защото в бъгарското позитивно право, а и в европейското изобщо, ако някой бъде осъден да заплати административна глоба той не се завежда в наказателния масив ,,Осъдени лица", съответно за това лице не се води и досие / в различие с лицето ,,осъдено" за криминални пресръпления по НПК и НК. Проблемът възниква от ценностите или от това, че в повечето от държавите и сред повечето граждани са възприети принципите на защота на човешкото достойноство, на автономия на личността, които крайно се конфронтират с правосъдието на Google. С посочения пример искам да посоча единствено, че в гореописания пример без значение, че в действителния свят няма да съществува документ, който да удостоверява , че сте били осъждани за ( бел. Съдебно свидетелство) в света на Google вие ще си останете далеч след приключването на физическия си път - ,,осъдени"
   

оценка

+1 -0