Sony Xperia Z5 и Z5 Compact са с най-мощната батерия на пазара | webcafe.bg
Mobilecafe

Sony Xperia Z5 с най-мощната батерия на пазара

лебовскиMobilecafe, Влад Савов, The Verge
21.10.2015, 18:46 (обновена 02.11.2015, 18:34)
sony xperia z5

Новите флагмани на Sony с Android са перфектни... почти

Два пъти годишно, всяка година, Sony пускат нов флагман с Android. Тези бързи темпове ни изстреляха от Xperia Z през 2013 до сегашната Xperia Z5, през пет генерации на като цяло една и съща формула: характерен дизайн, дълъг живот на батерията, най-новия процесор на Qualcomm и отличен сензор на камерата.

Всяка нова генерация премахваше няколко несъвършенства, а Sony също така лансираха и Xperia Z Compact, който запазва всички чудесни качества, но ги побира в по-малък корпус.

Това е вълнуваща история на постепенна еволюция и доизпипване, но ако сте в САЩ, вероятно няма и да разберете за нея.

Sony отсъстват от така важния масов северноамерикански пазар на смартфони, което е почти фатална ситуация предвид качеството на смартфоните им.

Миналогодишните Xperia Z3 и Z3 Compact бяха сред най-добрите Android устройства, представени от който и да е производител, а тазгодишната фамилия Z5 обещава дори още повече нововъведения.

Новите телефони изобилстват от най-актуални технологии - включително бърз сензор за пръстови отпечатъци, вграден в бутона за включване - и включват първия нов фотосензор в серия Z от първия модел насам.

Sony са увеличили резолюцията с 15% до 23 мегапиксела и обявяват новата камера в Z5 за най-добрата мобилна камера, правена някога.


Освен това този резултат е постигнат без неугледна издатина по корпуса около камерата, както е при всички останали тази година.

Новите модели Xperia на Sony имат почти еднакви спецификации, като се отличават единствено в размерите на дисплея и капацитета на батерията, ето защо разглеждаме 5.2-инчовия Z5 и 4.6-инчовия Z5 Compact заедно.

Другият член на семейството е 5.5-инчовият Xperia Z5 Premium, който ще бъде достъпен по-късно тази година с 4K дисплей.

Първите впечатления от новите смартфони на Sony са изключително позитивни, като се съмняваме някой да реагира по различен начин.

Sony са упорити в залагането на OmniBalance дизайна (дори когато безкрайно разместват вътрешните компоненти и позицията на разширителните портове по страните на телефона), защото той придава на телефоните на фирмата красив и стабилен вид.

Солидно стъкло отпред, солидно стъкло отзад и стабилна метална рамка, която ги удържа на мястото им. Проста и поразително елегантна конструкция. Освен другото и водоустойчива.

Sony така и не получават достатъчно признание за това, така че ще го повторим: Xperia Z телефоните до момента са най-атрактивните водоустойчиви устройства на пазара.

Независимо дали гледате Z5 и Z5 Compact, получавате тънък, елегантен смартфон, който не прави естетически компромиси в името на добавената водоустойчивост.

Сред най-сериозните промени от оригиналния Xperia Z е фактът, че жакът за слушалки и портът за зареждане вече са открити и повече нямат нужда от капаче, което да гарантира водоустойчивостта.

Тези промени присъстваха и в Z3 от 2014, но сега Sony са направили допълнително подобрение, отказвайки се от докинг конектора, който загрозяваше отстрани телефоните им от години.

Фирмените докинг стойки на Sony са скъпи и се използват рядко, така че загубата не е голяма, а придава на Z5 по-гладки страни, които ги правят и по-удобни за държане.

Значима промяна в страничните панели на новите модели Xperia е формата на бутона за включване, който е продълговат (вместо кръгъл), за да побира новия сензор за пръстови отпечатъци

Първоначално изглеждаше, че тази позиция би била идеална за сензор за пръстови отпечатъци, но имплементацията му от Sony все пак отстъпва на фронталната версия, предпочитана от Apple и Samsung, или задния сензор, който Huawei използват в устройства като Mate S.

Страничният панел на телефона просто е твърде тънък, за да се побере там пълноразмерен сензор, което означава, че телефонът вижда само тънка ивица от пръстовия отпечатък и съответно има твърде много погрешни разпознавания.

Когато сензорът идентифицира притежателя правилно, това става дори твърде бързо - оплакване, познато и на притежателите на новия iPhone 6S - което води до разблокиране на телефона, когато единствено желаете да видите известията на блокиращия екран.

Леките промени във формата на Xperia Z5 в сравнение с неговите предшественици предизвикват противоречиви емоции. Z3 имаше по-заоблени и меки страни, което го правеше по-комфортен при държане в ръка, но и по-лесен за изпускане.

Новият Z5 се връща към по-плоските и твърди страни на по-ранните Z устройства, и дори има ясно изразен ръб, който леко изпъква над задния стъклен панел.


Не разбираме зещо е там, и не ни харесва особено, но е факт, че Xperia Z5 е по-лесен за надеждно държане, така че може би той спомага за този факт.

Новата форма на флагманското 5.2-инчово устройство съответства перфектно на правоъгълния 4.6-инчов Z5 Compact, като Sony са избрали двата да изглеждат практически идентично.

Сравнен с други водещи Android смартфони, Xperia Z5 изглежда по-ъгловат, груб и ръбест.

Предпочитаме по-гладката и мека форма на Samsung Galaxy S6, или по-изтънчения силует на HTC One M9.

Нито един от двата не е водоустойчив, но нещо в тях провокира желание да вземете телефона и да го разцъкате - нещо, което новата Xperia просто не прави.

Телефонът изглежда твърде функционален.

Все така той е елегантен, но усещането не е толкова приятно, колкото външният вид. В този смисъл, по-малкият Xperia Z5 Compact има видимо предимство пред всички други Android смартфони, произлизащо от уникалната му комбинация от мощ и размери.

Той има почти всичко (е, 1080 p дисплей би било още по-добре), което бихте очаквали от съвременен флагман, но го побира в най-ненатрапчивите възможни размери.

Compact също така има по-тънка рамка от обикновения Z5, което прави малкия му размер още по-очебиен.

Това, което звучи притеснително, е серията от съобщения от настоящи и бивши собственици на Xperia Z, че редовно им се случва да счупят стъкления заден панел.

Напукването или чупенето на стъкления гръб е редовен проблем при устройствата на Sony и единствената причина, поради която не чуваме по-често за това, вероятно са относително ниските нива на продажби на тези устройства и отсъствието им от най-претенциозния американски пазар (или може би точно поради тази причина те липсват в САЩ?).

Във всеки случай, препоръчително е да се обзаведете с калъф или някакъв друг вид защита на телефона, ако ще си купувате Xperia Z5.

Основната причина да пожелаете да си купите Z5 е... камерата.


Няма да ви губим времето с дълги въведения: това е вероятно най-добрата камера в телефон на Sony и абсолютно най-добрата в който и да е смартфон.

Новата камера изненадва по много различни начини: от способността си да фокусира при ниска осветеност, през стабилизацията на изображението, гарантираща неразмазани кадри, та до качеството и детайлността на крайния резултат.

Можете да забележите фини детайли от рода на тънки паяжини - незабележими за невъоръженото око - при мащабиране на пълноразмерните 23-мегапикселови снимки.

Sony стандартно задават 8MP резолюция в 16:9 формат, който използва пълната резолюция на сензора за алгоритмично подобряване на качеството и изчистеността на финалното, по-малко изображение.

Можете да снимате в по-малка резолюция за максимално качество, или в пълната резолюция за възможно най-много пиксели.

Камерата на Sony е изключително функционална, но за съжаление софтуерът й е бавен и неотзивчив.

Наличието на светлосилен обектив и бърз автофокус не означава особено много, когато фото-приложението се стартира цели три секунди.

Нито пък е приятно да чакаме 2-3, понякога дори 4 секунди, за да може приложението за албума да позволи преглед на направените фотографии.

В света на мобилните технологии тези забавяния представляват малка, но непростима "вечност".

Бихме могли с лекота да приемем Xperia Z5 Compact за перфектен инструмент за дискретни фотографи, съчетаващ мощни фото-възможности с незабележимо малки размери.

Но когато чакате снимките да се покажат, за да прецените дали сте постигнали позицията и кадрирането, които желаете, мечтата за дискретна фотография ви се струва недосегаема.

В това отношение Z5 напомня Nokia 808 PureView и Lumia камерафоните: отлични фото-възможности, провалени от муден софтуер.

Sony бяха сред първите, предложили 4K видеозапис със смартфоните си, така че естествено Xperia Z5 и Z5 Compact го поддържат.

4K обаче все още не е задължителна опция, и не е реална причина да желаете да записвате видео със Z5. Както и в новия iPhone 6S, така и видеото, заснето с Xperia Z5 е атрактивно заради базовата мощна функционалност на камерата - оптиката и сензора, а възможността да записвате в 4K е просто приятен бонус.

Вероятно обаче вече ще сте преминали към следващия си смартфон, преди да се появят достатъчно 4K дисплеи в дома ви, които да оправдаят прехода на всичките ви снимки на видеоклипове към по-високата резолюция (и по-големите размери на файловете).

Не можете да имате наистина добра мобилна камера без добър дисплей, и Sony са се справили прилично с дисплеите на Xperia Z5.

Казваме "прилично", защото има някои слаби места, които ни притесняват.

Първо, разсейващо изместване на цветовете бие на очи, когато наклоните телефона в която и да е посока. Това е особено забележимо в бели или светли части на изображението и кара екрана да изглежда неестествено.

Вторият проблем е на непоследователността: Xperia Z5 Compact има по-студен цветови баланс, така че на него всичко изглежда малко по-синьо, отколкото в Z5.

Не сме сигурни, че който и да е от двата телефона постига перфектно неутрално бяло, но все пак за момента предпочитаме по-студените цветове на Compact.

Все пак би било по-добре да имаше постоянно и по-важното - точно - цветопредаване в двете устройства, което да ги направи по-привлекателни за сериозните любители на мобилната фотография.

Дисплеят на Xperia Z5 има осезаемо по-добър зрителен ъгъл от този на Compact, макар че и двата се справят добре като контраст и наситеност. Резолюцията и в двата телефона постига точния баланс между острота на изображението, изискваща повече пиксели, и живот на батерията, където предпочитанието е върху по-лекото натоварване на процесора.

1080p при 5.2 инча диагонал, както е в Z5 и много други смартфони от този клас, е златната среда за повечето хора, и не виждаме загуба на яснота или детайлност при преход към по-малкия, но и използващ по-малка резолюция Xperia Z5 Compact.

4.6-инчовият му дисплей е сред един от последните останали 720p панели на пазара, но има сериозна причина за съществуването му: той изпълнява перфектно функциите си.

Сходствата между двата нови телефона на Sony се увеличават от това, което виждате, когато ги включите. Интерфейсът е идентичен, работещ върху Android 5.1, и гледайки двата телефона един до друг всъщност осъзнавате доколко малка полза има от по-големия дисплей. Независимо дали на главния екран, или в Gmail, Twitter, Slack или който и да е друг клиент за съобщения, обикновено виждате също толкова информация в Compact модела, колкото и в по-големия му събрат. Ако плътността на текста беше също толкова голяма при по-голямата Xperia, колкото е в малката, би имало оправдание за размерите на флагманския Z5, но в момента с лекота бихме избрали Compact пред по-големия му еквивалент.

Рядко липсва нещо, когато използвате Compact, а и тогава - примерно при гледане на по-дълго видео или филм - сме по-склонни да преминем към таблет от рода на Nexus 9, вместо към друг телефон.

Другото сериозно предимство на Xperia Z5 Compact е познато: животът на батерията.

Този смартфон издържа странно, абсурдно дълго с едно зареждане. Два дни работа преди следващо презареждане са нещо нормално, не изключение, и това включва употреба на хабящи батерията функции като ориентиране в тъмното с фенерчето на Z5 Compact, поточно предаване на онлайн радио до външни високоговорители, и фотографиране на случайни кадри с 23-мегапикселова резолюция.

Вместо да се маркетират с бързо или безжично зареждане, Sony просто са пъхнали огромна (за размерите на телефона) 2700mAh батерия в Compact и са отправили предизвикателство към всички да се опитат да я изхабят най-бързо.

С по-голям екран с по-висока резолюция и съвсем малко по-мощна батерия (2900mAh), Xperia Z5 очевидно не може да поддържа същото темпо като по-малкия си събрат, но се справя доста добре.

Редовно издържаме по ден и половина със Z5, така че лидерството на Sony по отношение на живота на батерията остава неоспорвано.

Фирменият режим Stamina - който действа като новата функция Doze в Android 6.0 Marshmallow - може също да удължи полезния живот на батерията, като деактивира фонови процеси и изключва мрежовите връзки, когато телефонът не се използва активно.

Дебютът на Android 6.0 съвпадна почти перфектно с появата на пазара на Xperia Z5 моделите, но кога те ще се срещнат помежду си, можем само да гадаем.

Sony отново се оказват в незавидната позиция да доставят флагман без най-новия софтуер, но като се има предвид колко зряла е операционната система, това не би трябвало да пречи на удобната и бърза работа.

В крайна сметка бихме предпочели прекрасен бърз Android 5.1 пред бъгав и неизгладен 6.0.

За съжаление Sony са съчетали най-лошото от двата свята, осигурявайки мудност в софтуера, който би трябвало да върви гладко като нагорещен нож през масло на такъв хардуер.

Google буквално имаха инициатива, наречена Project Butter, целяща да се справи с точно този проблем. И все пак, години по-късно, Sony пускат флагмански устройства с насичащи анимации, епично забавяне при зареждане на приложения и общо усещане за мудност там, където би трябвало да има гъвкави и естествени взаимодействия с потребителя.

Android е невероятно гъвкав и податлив на персонализация, а старият страх от ужасни обвивки от производителите не е толкова плашещ сега, с разнообразието от инструменти за теми като Nova Launcher.

Външният вид на Android може винаги да бъде подчинен на вашата воля. Производителността обаче е съвсем друг въпрос. Освен ако сте умели в черната магия на инсталирането на потребителски фърмуери, изживяването ви с Android смартфон зависи изцяло от производителя.

И точно там Sony са се издънили епично - няма как да го захаросваме.

Sony продават луксозни, премиум устройства от най-висок клас, обзавеждайки ги с чипове, които се прочуват с това, че са толкова мощни, че прегряват... и влагат всичкия си конструкторски талант зад тези проекти.

Все пак е изключително впечатляващо, че телефони, толкова тънки и елегантни като Xperia Z5, могат да бъдат водоустойчиви и толкова издръжливи, колкото са.

Но черешката, която трябва да се постави върху тортата, е интеграцията: работата на софтуера и хардуера в пълна хармония, и осигуряването на изживяване от телефона, което е толкова атрактивно, колкото и външната му естетика.

Два пъти всяка година тестваме нови флагмани на Sony и е нормално да бъдем разочаровани.

Това е фирмата, която ни е дала Walkman, телевизорите Trinitron и конзолите PlayStation, и - по дяволите - би трябвало да имаме високи очаквания към нея.

Xperia Z5 и Z5 Compact въплъщават част от тази достойна за уважение история на иновации, дефинираща Sony в представите на потребителите. Тези нови телефони имат отлични камери, дълъг живот на батерията и допълнителната защита на водоустойчивостта. Те обаче също така носят и много от не толкова положителните скорошни навици, изградени от Sony - от рода на бавна разработка на софтуера и недостатъчно оптимизирано потребителско изживяване.

Все така считаме, че в САЩ операторите грешат, че не предлагат телефоните на Sony, но сега повече от всякога можем да видим недостатъците, които им пречат да ги посрещнат с отворени обятия.

Xperia Z5 оставя усещане за бездомност.

Той безпроблемно бива изпреварен от Samsung Galaxy S6, независимо дали говорим за дизайн, ергономия, производителност или цена.

Също така той ни изкушава по-малко от LG G4, ако производителността на камерата е от решаващо значение, или от iPhone 6 или 6S, ако гъвкавото потребителско изживяване е приоритетна.

Xperia Z5 Compact, от друга страна, е наистина уникален.

Той е с едно ниво под типичните цени за флагман, но предлага по-добър живот на батерията от всички сравними модели смартфони - и все така има същата отлична камера.

С добър софтуер, това би бил един от най-добрите смартфони на пазара.

Вместо това сме свидетели на пореден пропуск на косъм от фирма, която някога беше известна с невероятните си постижения.

Нека обобщим:

Плюсове

• Блестящо качество на камерата
• Много добър живот на батерията
• Елегантен, водоустойчив дизайн

Минуси

• Бавен, насичащ потребителски интерфейс
• Стъкленият заден панел е твърде крехък
• Работата на сензора за пръстови отпечатъци е непоследователна
• Дисплеят е само приемлив, но не и превъзходен

Oще: android  sony  sony xperia z5  батерия  комуникации  мобилни комуникации  ревю  смартфон  телефон  флагман 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2015, 12:23

2 Лъчезар Тодоров.10201332039379122 | 26.11.201512:23

толкова глупости на 1 място не бях виждал изписани от много време....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2012, 22:32

1 cuckoofrombg | 23.10.201515:16

егати дългата статия/ревю за телефон. направо ми писна да чета... Шокиран
   

оценка

+1 -0