И Mtel с 4G мрежа | webcafe.bg
Mobilecafe

И Mtel с 4G мрежа

лебовскиMobilecafe
22.04.2016, 19:48 (обновена 22.04.2016, 20:17)
4G

Първите три месеца ще бъдат безплатни

От 25 април телекомуникациионният оператор Мтел пуска своята 4G мрежа.

Използването й до края на юни ще е напълно безплатно за абонатите на телекома.

4G мрежата позволява много по-големи максимални скорости за сваляне и качване на информация в интернет. Благодарение на това браузването, свалянето на видеа, снимки и големи файлове в интернет става много по-бързо и приятно.

Максимално достижимата скорост на 4G мрежата на Мтел е 86 Mbps към момента. След получаването на допълнителни честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква в скоро време, тя ще достигне до 130 Mbps.

За сравнение в момента максималната скорост в 3G мрежата е 42 Mbps. Реалната скорост, която ще може да достигнете, зависи от много фактори като разстояние до най-близката базова станция, гъстота на застрояване, натовареност на клетката и използваното устройство.

За сравнение Теленор, които предлагат 75 Mbps, очакват да увеличат скоростта до 100 Mbps с новия честотен ресурс от КРС.

Към месец май 2016 г. 4G мрежата на Мтел покрива 75% от населението на България, твърдят от оператора. Точно толкова, колкото е и 4G покритието на Теленор.

Ето картите на двата оператора за сравнение:

Mtel

Telenor:

Над 81% от SIM картите на хора, ползващи смартфони с тарифни планове с включен мобилен интернет в мрежата на Мтел, поддържат 4G. Ако не сте сигурни дали вашата SIM карта поддържа 4G, можете да пратите безплатен SMS с текст „4G“на номер 1444, откъдето ще получите бърз отговор. В случай че картата ви не поддържа 4G, можете да я смените с нова напълно безплатно във всеки магазин на Мтел.

В понеделник от оператора са подготвили среща на журналисти с Деян Кастелиц, главен технически директор на Мтел, от която се очаква да станат ясни повече подробности.

Oще: 4g  4g lte  lte  mtel  мрежа  мтел  обхват  покритие  скорост  теленор 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.