Google има да ви каже нещо важно... | webcafe.bg
Mobilecafe

Google има 5 изненади за вас

лебовскиMobilecafe, по Yahoo Tech
28.05.2015, 04:19 (обновена 04.06.2015, 07:59)

1 от 5 снимки Назад Напред

сундар пинчай

Снимка: © Getty Images

Днес Сундар Пинчай ще открие тазгодишното Google I/O. Сред най-очакваните анонси е този на операционната система Brillo, която ще свързва смарт устройствата в дома ви

Нова версия на Android. Google услуги в колата. Контролиране на всичко в дома чрез смартфона.

Това са само част от нещата, за които очакваме да научим повече на Google I/O - ежегодното изложение на Google, насочено към експерти и разработчици на продукти.

Тазгодишното му издание започва днес с програмна реч на Сундар Пичай, главно действащо лице зад Android и Chrome и третият най-важен човек в компанията след основателите Лари Пейдж и Сергей Брин.

В миналите години на I/O се представяха всякакви неща, от самоуправляващи се коли, през злополучния Google Glass, та чак до живи демонстрации на скайдайвинг.

Какво ни предстои този път? Ето един списък с най-значимите Google продукти, които очакваме да бъдат представени.

Android M

Всяка година на I/O изложението компанията обявява следващата версия на мобилната операционна система. Миналата година получихме първи поглед към Android L; тази най-вероятно ще ни донесе Android M.

За него все още не се знае много. Вероятно ще включва подобрения в оптимизацията, свързани и с издръжливостта на батерията. Може и да видим новото приложение Photos, взето директно от Google+ и с добавени повече възможности за преработка на снимките и подобрена навигация.

Според BuzzFeed Android M ще включва и вграден четец на пръстови отпечатъци, нещо, което iOS на Apple поддържа още от появата на iPhone 5s. Това означава, че ще имаме лесен достъп с едно докосване до поддържащите тази екстра приложения.

Четецът на отпечатъци ще подобри и сигурността при мобилните плащания. И като отворихме дума за тях...

Android Pay

Сундар Пичай анонсира Android Pay през март и вече е време за някакъв ъпдейт по темата.

Android Pay не е приложение като Apple Pay на Apple - Google вече си има такова в лицето на Google Wallet. Вместо това, Android Pay е начин разработчиците да осигуряват възможност за мобилни плащания в собствените си приложения, позволяващи на потребителя да плаща за определени неща вътре в самото приложение.

Android Pay ще предлага да си плащате и за покупки при пазаруване в невиртуални магазини - като използвате NFC чипа на телефона си (Near Field Communications стандарта за обмен на данни).

Brillo

Fortune и The Information вече разкриха, че Brillo е името на нова операционна система, която Google ще обяви за пръв път на I/O. Нейната цел е Google да осигури единна платформа, чрез която всички смарт устройства в дома ви ще „говорят" едно с друго - и така хладилникът, да речем, ще може да се свърже с фурната.

Идеята е да се даде на компании и разработчици по-лесен начин да свързват своите смарт продукти. Тази концепция вече ни е позната под името Internet of Things или IoT. Проблемът засега е, че много IoT устройства вървят на различен софтуер и така става трудно да комуникират едно с друго.

Brillo, също като HomeKit на Apple, би трябвало да премахне тези проблеми. Най-простичкото евентуално приложение: ключалката на вратата ще бъде свързана със смарт крушката ви и тя ще светва, щом си влезете вкъщи.

Android Wear

Миналата година Google обяви софтуера Android Wear, предназначен за устройства, които носите по себе си - като смарт часовниците например. Проблемът (освен не особено ласкавите ревюта) беше, че програмата вървеше само на устройства с Android.

Очаква се това да се промени от тази година. Според слуховете Android Wear ще получи съвместимост с iOS, което би означавало, че ще можете да ползвате Android Wear часовник заедно с iPhone 6.

Такава стъпка би дала предимство пред Apple Watch, който може да бъде използван само на iOS. След нея на Google ще остава единствено да даде на потребителите реална причина да си купят Android Wear часовник.

Android Auto

Очаква се и солиден ъпдейт на ситуацията с Android Auto, софтуерът на Google за превозни средства.

Той ви позволява да подкарате Google apps на дисплея на вашия автомобил, естествено и с помощта на смартфона ви. Така ако колата ви поддържа Android Auto, можете да включите телефона в нея и да се ориентирате по пътя чрез Google Maps.

Hyundai наскоро обяви, че ще бъде първият автомобилен производител, който ще предлага автомобили с предварително инсталиран Android Auto; възможно е сега Google да обяви и други автомобилни компании, които ще направят същото.

Много е възможно също така да научим за разнообразни нови приложения за Android Auto, различни от сегашните няколко предложения за размяна на съобщения и стрийминг на музика. Само не очаквайте да си играете на Candy Crush Saga зад волана.

Oще: android  apple  brillo  google  автомобил  анонс  версия  гугъл  изложение  кола  операционна система  очакване  приложение  продукти  смарт  смартфон  сундар пинчай  устройства 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.