Смартфонът ви следи, независимо дали сте му позволили | webcafe.bg
Mobilecafe

Смартфонът ви следи, независимо дали сте му позволили

лебовскиMobilecafe по Quartz
27.11.2017, 14:58 (обновена 28.11.2017, 18:39)
Човек със смарфон

Снимка: © Getty Images

Google знаят местоположението ви, дори да сте направили всичко възможно, за да предотвратите това.

Много хора са наясно с факта, че смартфоните им следят тяхното местоположение. Но трябва ли да сте спокойни, ако редовно изключвате GPS-а на телефона си, услугите, свързани с определяне на местоположение, не използвате никакви приложения и дори не сте сложили SIM картата?

Не. Защото дори в тези случаи телефоните с Android пак ще събират данни за това къде се намирате и ще ги изпращат на Google, когато се свържете с интернет.

Това показва разслевдане на Quartz. От началото на 2017 г. телефоните под операционната система Android са събирали адресите на близките базови клетъчни станции – дори когато услугите за локация на телефона са изключени – и са ги изпращали на технологичния гигант.

Резултатът е, че Google са получили информация за местоположението на потребителите, както и за това къде са ходили те със смартфона си. Това е в пълен разрез с очакванията на потребителите за лично пространство и поверителност.

От Google потвърждават пред Quartz за тази своя практика.

Адресите на клетъчните базови станции са били включени в информацията, която се изпраща към системата на Google, управляваща изпращането на т.нар. Push известия и съобщения. През последните 11 месеца телефоните с Android редовно са предавали данните на компанията.

От Google заявяват, че се предприемат стъпки за прекратяването на тази практика.

До края на ноември смартфоните с Android би трябвало да спрат да изпращат данни за местоположението на най-близко намиращите се базови станции.

Представителите на софтуерния гигант обясняват, че използването на т.нар. Cell ID кодове е било с цел „да се подобри скоросттта“ на доставка на съобщения.

Не е ясно как адресите на базовите станции, предавани като данни, които идентифицират коя е дадената кула, могат да бъдат използвани, за да се подобри доставката на съобщения, пишат от Quartz. Очевидно е обаче какво означава подобна практика за потребителите и вярата им в това, че тяхното местоположение е поне в някаква степен поверително.

Информацията от една единствена клетка може да даде само приблизителната позиция, на която се намира дадено устройство, както и собственикът му.

Използването на няколко клетъчни станции обаче може да служи, за да се определи позицията на човек с точност от няколкостотин метра. А в градовете, където има и повече клетки, и много по-прецизно.

Подобна практика е особено притеснителна за хората, които предпочитат да не бъдат следени от собствения си телефон. Това важи с още по-голяма сила за служителите на реда и тези, чиито професии изискват конфиденциалност.

Въпреки че данните, които Google получават, са кодирани, те могат да се озоват в ръцете на трето лице в случай, че смартфонът е заразен със спайуеър или е жертва на друг вид хакване.

Подходът на Google за събиране на тази информация бива разкрит в тежък момент за компанията и други интернет гиганти. Те се намират под обстрела на законотворци и различни регулаторни органи по света. Една от проблемните теми е именно събирането на информация за потребителите.

Личната информация, която се събира, варира от политическите предпочитания на потребителите до местоположението им и историята на покупките им. Тя е от основно значение за бизнес успехите на компании като Facebook и Alphabet (компанията-майка на Google), които в голяма степен разчитат на показването на насочени реклами спрямо интересите на конкретния потребител.

Практиката със споделяне на местоположението на потребителите изглежда не е ограничена до конкретен тип телефони или таблети с Android. Очевидно Google са събирали информация за клетъчните базови станции от всички съвременни устройства с Android, преди от Quartz да се свържат с тях.

Източник на изданието посочва, че събирането на данни за станциите е стартирало в началото на 2017 г. след промяна в услугата Firebase Cloud Messaging, която по подразбиране е включена във всички Android устройства.

Дори устройствата, които са върнати към фабричните си настройки и са с изключено засичане на местположението, изпращат данни за адресите на клетъчните базови станции към Google.

Единственото, което е необходимо, е смартфонът да бъде свързан с интернет – мобилен или WiFi. Всеки път, когато се приближат до нова базова станция, те изпращат информация за това на Google. А когато Android устройството е свързано с WiFi мрежа, то изпраща данните до компанията, дори в него да няма SIM карта.

В частта от Декларацията за поверителност на Google, която се отнася до събирането на информация за местоположението, се посочва, че компанията "може да събира и обработва" такава информация от устройствата, които ползват нейните услуги.

Не се посочва обаче дали ще се изпращат данни за местоположението ви, ако сте изключили тази функция.

Според говорителя на Google, системата, която контролира изпращането на Push известия и съобщения, е „различна от Location Services, които осигуряват информация за местоположението на потребителя на различните приложения“ в смартфона.

Устройствата под Android обаче не дават на потребителите начин да се откажат от събирането на данни за местоположението на най-близката базова станция. Специалисти по сигурността недоумяват защо няма подобна възможност.

От Google твърдят, че не използват събраната по този начин информация.

Въпреки това е ясно, че подобни данни могат да бъдат използвани с рекламна цел. Компанията може с точност да определи дали човек, ползващ смартфон с Android, е влязъл в конкретен магазин, след което да използва тази информация, за да насочи към човека сходни и подходящи реклами.

Oще: android  google  gps  местоположение  поверителност  проследяване  смартфон 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.