Google Photos притеснително умело рови в снимките ви | webcafe.bg
Mobilecafe

Google Photos притеснително умело рови в снимките ви

лебовскиMobilecafe, по Fusion.net
08.06.2015, 16:42 (обновена 20.06.2015, 17:25)
Google Photos

Снимка: © Getty Images

Дали не правим снимки на грозни неща, или Google ни предпазва от тях, е нещо, което бихме се радвали да разберем от гигантската търсачка

Миналата седмица Google пуснаха ново приложение за съхранение и претърсване на снимки, което дава на потребителите рядък, невероятен шанс да видят колко информация могат компютрите да извлекат от нашите снимки.

Когато изтеглите приложението, то се свързва с фотографиите, които вече имате в платформата Google Picasa/Plus и ви предлага да качи снимките на смартфона ви в облака на Google, ако още не сте го направили.

После идва забавната част: претърсването им.

Можете да търсите за снимки с "кучета" в тях, "ски", "мостове", "партита" и други. Ако не знаете какво да търсите, Google предлага помощ, предварително категоризирайки снимките ви. Когато кликнете на иконата за търсене в приложението, Google предлага категории: "Хора" (със снимки на всеки от хората, които той е открил във вашата колекция); "Места" (на база геолокационната информация в снимките); и "Неща" (разделени в категории, избрани он софтуера, като "храна," "коли," "плажове" и "паметници").

Което ви кара да осъзнаете колко много може да научи за вашите вкусове компания с достъп до вашите снимки, като просто ги претърси за данни

Нещата стават наистина интересни, когато приканите Google да търси по-концептуално. Запитахме за експеримент Google Photos да търси "beautiful" и получихме интересни, изненадващи резултати: семейство, ботуши, травестити, изкуство, селфита, странно изглеждащи медицински манекени, чинии с раци и изобилие от неща за приятно изкарване на една нощ: презервативи, лули за марихуана, пури и дезодорант.

Браво, Google. Животът е по-красив със секс, селфита и разкошна храна, и е чудесно, че алгоритмите на Google го съзнават.

Справянето с "beautiful" не беше проблем, но "gorgeous" изглежда препъна алгоритъма. Някои от хората, тестващи приложението, не получиха никакви резултати, или получиха изображение на излюпващо се анимационно пиленце. Други явно имаха по-неустоими приятели:

Програмата борави доста умело с обекти като кучета, дървета и дрехи. (Въпреки че понякога се обърква: търсене за "куче" показа няколко снимки на кенгура, заснети в парк в Австралия.) При търсене на "robots," се показаха разнообразни, адекватни снимки: робот, маневриращ с кухненски уреди, дори роботизиран инвалиден стол от конференция.

Това, което е особено невероятно, е разпознаването на лица

Приложението "вижда" хората в снимките, дори когато те едва присъстват в кадъра, далеч във фона, или са в снимка в снимката. Когато потърсих лицето на възрастната ми сестра, алгоритъмът я разпозна в снимка отпреди 20 години от основното училище. Търсенето за лицето на баща ми включваше фотография, която правих на декоративна стена от плочки в Мексико.

За миг счетох, че има някакво объркване, защото не виждах хора в кадъра, но при по-внимателно вглеждане, видях миниатюрна версия на лика на баща ми долу. Разпознаването на лица е станало изключително мощно.

Google също така изглежда знаят как да ласкаят потребителите си. При търсене за "skinny," резултатите съдържаха мои снимки, приятели, сестра ми и майка ми, сякаш софтуерът се опитваше да ни прави комплименти. Но търсенето за други прилагателни, особено негативни - "fat", "sad", "upset", "angry" - не даде никакви резултати от Google Photos. (И така беше при повечето тестващи програмата.)

Технологията, която помага на компютрите да разгадават емоции, вече съществува, така че няма технически причини Google да не показват резултати за тези търсения. Софтуерът показа и резултати за "love," но не и за "hate."

Дали не правим снимки на грозни неща, или Google ни предпазва от тях, е нещо, което бихме се радвали да разберем от гигантската търсачка

След експериментирането с емоции, обърнахме внимание на папката "Things" - и бяхме почти също толкова впечатлени от функционалността й, колкото и от разпознаването на лица. Всички симпатични животни и снимки на апетитна храна бяха събрани в отделни прекрасни албуми.

Все пак софтуерът не винаги правеше разликата между реална храна и животни и неща, които изглеждаха като храна и животни.

Например той отбеляза снимки на табуретка с вид на гъба, меню със снимки на флан и пай, и книга с рецепти с пилешки крилца на корицата като храна. Тиква за Хелоуин, издълбана с формата на змия, пък бе класифицирана като животно. Човек не би имал проблем да разбере, че показаното не е реално.

Алгоритмите обаче не са способни на това дори когато са от категорията на Google.

Google наливат милиони в изследвания на изкуствения интелект, развиващи идентификацията на лица и други типове обекти в снимки. Част от технологията на изкуствен интелект зад Google Photos доразвива нещата, които позволяваха автоматично отбелязване в снимки в Google+. Сега обаче технологията е отделена от закъсалата социална мрежа и е прехвърлена във Photos, където вероятно ще е много по-полезна за потребителите.

И тя дава на тези потребители поглед към напредъка, постигнат от "дълбокото учене", тип изкуствен интелект, който подобно на човешкия мозък има достъп до различни слоеве и нива с информация. Например ако Google иска да "идентифицира" цвете, компанията ще разработи слой от ниско ниво, който да открива прости неща като ръбовете на венчелистчета. Следващият слой ще обединява тези ръбове във форми и после в обекти. Точно това позволява на компютрите да "виждат" какво има в снимките.

Какво обаче става с по-абстрактните концепции, като "красота" и "прекрасност"? Запитани как алгоритмите им дефинират това, Google отвърнаха чрез официалния си говорител: "Дълбоките невронни мрежи, особено тези с много слоеве (над 20 в случая с нашата мрежа "Inception"), могат да научават много абстрактни концепции. Стига да има примери в уеб, върху които те да се обучават, това е постижимо". Тоест ако има изображения в Интернет, описани от конкретни думи или фрази, Google може да ги вземе и да обучи алгоритмите си така, че да разпознават типа изображения, които имат тези текстови определения. Качеството на резултатите от търсене зависи от това колко примери съществуват в Интернет, които инженерите на Google да подадат на системата.

Приложението е отличен инструмент за всеки, желаещ бързо да претърси снимките си

Всъщност то дори създава анимирани GIF-ове, колажи и филтрирани снимки вместо вас. Уловката обаче е, че употребата му изисква тези снимки да са качени в облака на Google. Това е така, защото търсенето и в приложението, и онлайн, разчита на изкуствен интелект, а алгоритмите, които ви позволяват бързо да пресявате фотографиите си, също се намират в облака. Без качване няма търсене, което реално отнема една от основните функции на приложението.

Някои от хората, които приканихме да тестват функцията за търсене в приложението, отказаха, защото не искаха да качват голите си селфита, пиянски вечери или интимни моменти - въпреки факта, че Google преработиха настройките си за поверителност тази седмица, давайки на потребителите по-голям контрол над това какви типове информация може да вижда и събира компанията за потребителите си.

Някои хора се притесняват и кой би могъл да има достъп до тяхната информация

Ако започнем например да отбелязваме снимките си сс имената на любимите ни хора, дали Google ще използва тази информация например за да направи по-добър индекс на лицата на цялото население на света? Засега фирмата отвръща категорично с "не":

"За нас е много важно да направим Photos частен, защитен дом за вашите фотографии," казва шефът на Google Photos Анил Сабхарвал пред WIRED. "Не обвързваме данните с ничия самоличност. Можете да посочите име на човек и с течение на времето да давате прякори, но от гледна точка на самата система, тази информация не е обвързана с нечия идентичност... Промените, или нещата, които ще научим от отбелязването на конкретен човек във вашия акаунт, няма да повлияят по никакъв начин на нечий друг акаунт. Искаме да поддържаме строго разграничение, за да остава това място изключително лично и поверително."

Това звучи успокоително, и сигурно ще накара повече хора да се чувстват комфортно да използват услугата, но все пак остава вероятността Google да събират информация как използваме приложението, за да обучават по-добре своя изкуствен интелект, обръщайки внимание кога категоризацията му е правилна и кога ние даваме други имена и прекатегоризираме снимките. Така че колкото повече използвате това приложение за претърсване на вашите снимки, толкова по-невероятни резултати има шанс да получите.

Oще: google  google photos  гугъл  интернет  снимки  социални мрежи  фотографии 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

2 Mr Norris | 09.06.201510:29

Народа масово качва снимки във Фейсбук, Туйтър, Гугъл, а после истерично пищи, че тоз и оня им виждали снимките и клиповете. Едно време като си занесеш лентата във фотостудио, да не са ги проявявали със затворени очи? В крайна сметка - Като не искаш хората да ти виждат гъза, не го показвай през прозореца... Голямо реване. Намига
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 09.06.201509:42

Да, Биг Брадър за сега изглежда симпатичен за сега, но какво ли чудовище ще стане, когато порасне? Психопатските му черти са явни от сега, и са изключително характерни за тази това личностно разтройство. И това не е абстракция, създателите му влагат в него своята патология.

Интересно е признанието на Гугъл, че красотата може да бъде описана с някакъв алгоритъм, което си е вярно, но е изключително НЕ-политически коректно, явно политическата коректност е само за потребителите на Гугъл, тоест за стадото, а истината е само за господарите.
   

оценка

+2 -1