Как да си направим телефона още по-смарт, защо жаковете са част от миналото и на кого му трябват умни крушки | webcafe.bg
Mobilecafe

Как да си направим телефона още по-смарт, защо жаковете са част от миналото и на кого му трябват умни крушки

СтаниславСтанислав Касчийски
25.02.2018, 10:55 (обновена 27.02.2018, 13:33)
Мартин Войнов

Снимка: © Webcafe

Мартин Войнов и неговият технологичен свят, в който няма място за Apple

Има хора, които можеш да питаш каква кола да си купиш, има други, които могат да ти препоръчат къде да отседнеш в чужбина, а Мартин Войнов е от онези, които имат аргументиран отговор на въпроса "какъв телефон да си купя?"


Мартин се занимава с дигателен маркетинг - доскоро беше от страната на агенциите, а сега е от страната на "онези, които поръчват музиката" - клиентите.

Как си избираш техника?

Чета много и гледам видео. За мен Youtube е медия, която е меродавен източник на всякаква технологична информация. Следя хора, които правят технологични ревюта - сигурно стотина човека, които говорят на различна тематика и имат различни похвати, обясняват как работят нещата, какви са минусите, плюсовете. Следя и много хейтъри, които само плюят, но така знам кое е наистина гадно.

Има много Youtube канали, свързани с Android устройства, и много малко, свързани с онези другите - "от плод и зеленчук" устройства.

Оставал ли си неприятно изненадан от нещо, за което си чел много добри ревюта, и когато си го получил, си установил, че не е точно така?

Последният такъв случай е с чакания от мен телефон - Google Pixel 2 XL. В началото всички го възхваляваха, а на втория ден, след като пресата се докопа до него, излезе, че има 200 хиляди проблема с екрана, от които половината изобщо не ме интересуват, защото са пълни глупости, но си имаше и сериозни такива - например изгарянето на екрана.

Другият проблем беше този с цветовете - бяха доста бледички и изглеждаха сухи в сравнение с тези на Samsung Super AMOLED екраните. От Google казаха, че ще го оправят, за да не е най-скучният телефон на земята и да е черно-бял. Но честно казано да съм си купил нещо и да съм си казал - това беше по-тъпо отколкото си го представях - не.

Добре, а защо Pixel? Имаш Samsung Note 8 като флагман, S8, на iPhone разбрахме, че не си фен, но Huawei Mate 10, който е с доста интересен чипсет за изкуствен интелект, LG V30 - с хубав звук и видео и ако щеш, още Essential Phone, с който не вярвам, че можеш да се сдобиеш лесно.


Essential Phone стана доста евтин в последно време - намалиха го с 250$ или нещо подобно, сега е 400$. А защо Pixel - той ми предлага пълния пакет от неща, които ми трябват от една страна, а от друга - за разнообразие. Напоследък все се озовавам с S6, S7, S4, всичко S-ово на Samsung. Според мен като пакет от неща - и камера, и екран са най-доброто нещо, нооо... ми писна.

Обичам да разнообразявам, може би затова не съм фен на iPhone, защото не мога да използвам един телефон в продължение на 10 години. A той е един и същ през последните 10 години, макар и с някакви подобрения.

Та от Samsung бягам главно за разнообразие, така да кажа. Защо Pixel - защото в момента е единственият телефон от флагманите, който има колони на предния панел и не всеки втори човек е с такъв телефон. Нали казах, че YouTube ми е много голяма медия.

Всеки казва "Кога ще гледаш видео или филм на телефона си?". Филми не гледам все още на телефона де, не много. Сериали гледам от време на време като ми се наложи.

Налага ти се да гледаш сериали :)

Неее, като ми се наложи да ги гледам на телефона, не че буквално ми се налага да гледам сериали. В сравнение с предишния Pixel е и водоустойчив. Не смятам да плувам с него, но все пак, ако се намокри, ще е тъпо да давам нови 2 хил. лева за телефон.

За мен е важно и че ъпдейтите на Google ги получавам веднага, а не след половин година. Не че са толкова важни, защото операционната система е на много високо ниво.

От гледна точка на snap и експириънс (бързина и удоволствие от използването) фен ли си на "чистия" Android?

По-гийки хората и тех хората всички те са "Чист Android е най-доброто". Определено чистият Android вече не е най-доброто. Толкова мразеният touch wizz на Samsung, който и аз в началото грам не харесвах, в момента e супер, защото ти дава много други функционалности, които наистина са полезни. Но пък всичко това забавя snap и експириънса.

Какво щe ти липсва от Samsung?

Със сигурност, ще ми липсва слотът за sd карта, защото съм голям меломан и все още не използвам толкова стрийминг услугите като Spotify. Ползвал съм и в момента си плащам, но аз обичам да имам музиката в мен. А и честно казано слушам такава музика, която не намирам в Spotify, колкото и странно да звучи.

Така че от една страна ще ми липсва sd картата, от друга страна, ще ми липсва хедфон жакът, който ще липсва вече на всички, защото не вярвам някой в бъдеще да произвежда телефони с такъв жак. Дори и Samsung според мен ще се откажат освен ако не го запазят, за да натриват носовете на Apple и Google.

Има си причина да се махат жаковете. Първо, че е много аналогово като идея, и второ, че всеки един телефон си има проблем с мястото. Телефонът трябва да се оптимизира максимално, за да побере всичко. По тази причина се махнаха много неща като например fm радио, инфраред контролерите.

Какво би върнал в един телефон, което другите го нямат?

Бих запазил хедфон жака, въпреки че е ясно, че е остаряла технология, но към момента няма много по-добра. Така че няма защо да махаме нещо, което няма алтернатива. С bluetooth винаги съм имал някакви зверски проблеми: винаги прекъсва, винаги нещо не е наред, и това не ме кефи. Затова хедфон жакът си е важен.

Инфраред например си го ползвах за управление на телевизори и каквото имам с инфраред, защото иначе на масата у нас има 10 дистанционни. А с инфрареда можеше да си изтегля един app и да си управлявам всичко, без да правя глупости. Също така преди бях много сериозен защитник на sd картите.

Сега си мисля, че ще отпаднат малко по-малко, защото cloud нещата се развиха страшно много и са достатъчно бързи. А и телефоните почнаха да ги правят с достатъчно памет, така че не смятам, че вече е толкова важно. Хубаво е да го има, но не е нещо, без което не бих живял.

Телефон 16 GB?! Вкъщи имам 20 терабайта музика и някак си не ми се случваха добре нещата. Аpple устройствата записват 4К видео и ги пускат с nonexpandable сторидж, което означава, че записваш минута и половина 4К видео и си хвърляш телефона или си плащаш за cloud storage, което е абсурдно.

За коя технология намираш за безумие, че не работи, както трябва? Например принтерите, които са за сървърно пространство...

Конкретно не мога да се сетя, но със сигурност, са адски много нещата, които не работят по user-friendly начин. Най-малкото всичките безжични неща, включително и bluethoot като връзка, не са много стабилни. Wi-Fi не работи добре. За мен процесът трябва да е много лeсен за сетване на рутер и на подобни неща и наистина да имаш много добра връзка.

Когато от Apple се намесят, ще направят така, че включваш и то работи. В Google същo имат някакъв такъв проект с Wi-Fi рутери, които обаче са безумна цифра пари и едва ли се продават в България. Но в момента не мога да се сетя за нещо, което да ми къса нервите...

Кое е най-умното нещо във вас?

Сигурно съм аз... или поне се надявам хладилникът ми да не е по-умен от мен. Вкъщи със сигурност най-умното нещо стана моят телефон, въпреки че у нас имам и смарт осветление с крушки хю и смарт телевизори. Имам chromecast устройства. Но нещото си остава телефонът! Посредством него се случват най-много неща и той си комуникира с всички останали смарт устройства.

А и както наскоро някой каза по време на една презентация - има и по-умни телефони от умните. Не всички сматфони са еднакво умни. За моя мога да кажа, че е много умен, защото той е както си го направиш. Смея да твърдя също, че моят телефон може да поумнее още.

Какво мислиш за изкуствения интелект в телефона? Вече имаме Huawei с оптимизиран чип, iPhone и Samsung обявиха, че ще работят по това нещо...

Tова е бъдещето - изкуственият интелект и обучението на машините. Изкуственият интелект е разтегливо понятие. Вече има и изкуствен изкуствен интелект. В някакъв център за поръчки на Amazon вече се наемат хора, които да вършат работа, която изкуственият интелект не може да я свърши - става дума за абсолютно малоумно въвеждане на данни в ексели. И на това му казват изкуствен изкуствен интелект, което е много яко.

Но да видим как изкуственият интелект ще се ползва в устройствата. Както виждаме, всичко отива към гласови асистенти като Siri на Apple или Bixby на Samsung, което не е чак толкова лошо, колкото си го представят хората. Machine learning-ът, смесен с изкуствен интетелект, е нещо брутално. Можем да го видим например в това как снима новият Pixel на Google - за всичко това е виновен изцяло софтуерът - machine learning & artificial intelligence .

Вече излязоха тонове семпли как всички останали с две камери постигат един ефект и как ефектът при Pixel не е по-лош само с една камера, и то благодарение на machine learning-a. Достигнали сме едно ниво, в което софтуерът може да направи нещо, което преди го можеше само хардуерът и това е супер яко. Преди например много се дразнех на софтуерна стабилизация на картина, което беше отвратително, но Google и с това се справи.

Как би обяснил на баба си machine leraning-a?

На баба ми дори не мога да й обясня какво работя, затова й казвам, че седя на един компютър и правя някакви работи. И не знам дали трябва да й го обяснявам, защото е жена на възраст и може да не приеме действителността и че живее в една матрица.

Каза, че имаш умни крушки. Кому са нужни и защо?

В общи линии на никого не са нужни, но са готин аксесоар. Хубавото е, че могат да светят в различни цветове и когато поискам, и да следват някакви команди. Но има и евентуални ползи: ако в прогнозата за времето сутрин е посочено, че днес ще вали, крушката ми, преди да отида на работа, мига три пъти в синьо и аз знам, че днес ще вали и трябва да си взема чадър.

Отделно, настроил съм си ги така да светват, преди да съм се прибрал, така че у дома винаги е светнато, без да търся ключ да ги пускам. Те знаят, че аз се прибирам, защото са много умни, и си светват.

Друго - мога да ги накарам като правя парти чрез други сензори да станат като парти светлини - да мигат и да светкат в такта на музиката в различни цветове. Настроил съм си ги, когато имам пропуснато повикване на телефона, да светят леко в червено, за да се усетя. Като получавам нотификации също могат да ми казват. Има интересни примери как могат да се ползват.

Има една концепция за технологиите, която се завърта около комуникациите с тях. Първият е мишката, вторият е тъчскрийна. Идеята е, че всичко от сорта на Alexa и Google Home трябва да стане с гласови команди от гледна точка на технологиите. Защото в момента технологиите искат непрекъснато да са в джоба ти, непрекъснато да си проверяваш часовника, какво се случва и т.н. Би ли си взел Alexa, Google Home?

Със сигурност, аз даже имам Google Home mini. За съжаление в България не мога да го ползвам под почти никаква форма, защото в нашата държава не се поддържат такива работи, само основни задачи. Но аз съм голям фен на подобни технологии, защото технологиите са за да ни служат, без да се иска постоянно да си гледам телефона. Те сами трябва да знаят какво да правят. И според мен натам отиват нещата - те да ти дават информация, без въобще да си им я поискал.

Крушките примерно изгасват като си легна - аз им казвам да изгаснат. Със сигурност нещата се подобряват. Хората сигурно се притесняват, че ще станат прекалено умни и ще ни нападнат, но аз нямам такива притеснения.

От колко време си със смарт часовник и разбра ли за какво ти е?

От година и половина съм с Huawei Watch. В интерес на истината си го купих, защото изглежда доста яко и защото съм фен на часовниците. Всеки ден мога да съм с различен смарт часовник, защото всеки ден мога да му сменям облика.

Правиш ли го?

Да. Аз много му се кефя. Иначе го ползвам за нотификации, когато телефонът ми е в джоба. В редки случаи ми е много удобен, защото мога да говоря по него, когато шофирам например, нямам Bluethoot, нямам странни слушалки, които да ми стърчат от главата. Дотам ми свършват полезните неща. Много хора ги ползват за фитнес тракинг и тем подобни работи, но като искам да спортувам - аз отивам и спортувам, изобщо не ме интересува какво ми е казал часовникът.

Не си ли следиш спорта от гледна точка на стимул да си анализираш нещата и да правиш повече?

Абсолютно да, но често ходя на бокс. Не мога да отида на бокс с часовника. Там не ми е много полезен. Иначе за кардио със сигурност е ок.

Какво е следващото нещо, което би си направил технологично?

Много добър въпрос, на който нямам отговор. Много се чудих дали да си направя климатиците по-умни вкъщи с едно устройство. Те даже са българска компания - Мелиса, закачаш ги към климатиците, имат си приложение, можеш да си ги програмираш и контролираш от разстояние. Но реших, че ще го ползвам евентуално един път годишно, примерно като се връщам от екскурзия.

Те и крушките са много яки, но не е нещо, без което не мога да живея. Смарт пералня не може сама да си зареди дрехите и да простре. Аз и сега имам копче, с което да се пусне след три часа. Не знам, интересно ми е иначе накъде ще се развият технологиите. Хладилник - какво толкова му е смарт? Има една камера в него и ще ти каже - имаш две бири и някакъв плод, аз това го знам

Кое е най-безумното българско смарт нещо, което си видял - като българския фотоволтаичен чадър?

Със сигурност има адски много, то всичко стана смарт. Четките за зъби станаха смарт, ракетите за тенис станаха смарт, всичко вече е смарт, защото е модерно да е смарт. Не мога да се сетя за едно конкретно безумие.

Последното нещо, което гледах, е смарт матрак, който едва ли не те слуша как спиш и въз основа на това как спиш и как се въртиш, той се намества по някакъв начин и прави така, че сънят ти да е много по-добър, да спиш по-леко, да не хъркаш. Всеки ден виждам някакъв продукт, който не съм си мислил, че ще стане смарт и те го правят смарт.

Скоро сигурно ще има и клечки за зъби смарт. Но не мога да се сетя за нещо конкретно, за което съм си казал, че е пълна глупост. Например наскоро видях смарт спийкър, който си го носиш като ризница, като костенурките нинджа и усещаш много по-добре баса. Това е някакво безумие.

Кое е това, което очакваш и ще си вземеш след Pixel-а?

Напоследък съм се замислил за нов компютър и много се чудя какъв да е. Например тези конвъртабъл много се развиха - Yoga на Lenovo почнаха да изглеждат добре. Та, следващото такова устройство най-вероятно ще е някой лаптоп, който задължително искам да се превръща в безсмисленото устройство таблет, но има тъчскрийн и може да се ползва по малко по-удобен начин. Много се свиква с тъчскрийна - за някои действия е много по-удобно да го пипна, особено ако мога и да го пречупя. Иначе очаквам и новия Roadster на Tesla, бих си го взел - от 0 до 100 за под 2 секунди не е зле.

Нещо друго, което искаш да споделиш?

Както казах, моят телефон е много по-умен от всички останали, а нещата главно се случват през приложенията, които ползвам. Например телефонът ми знае и автоматично се настройва в тих режим, когато отивам на кино. Това става с една апликация tasker, с която ако си програмист, можеш да направиш всичко.

Телефонът как разбира, че си в киното?

Засича по операторска клетка. Ако ме засече, че съм на тази клетка - прави еди си какво си. Също така като се прибера в нас, нямам lock sreen на телефона. Когато си включа слушалките, директно ми зарежда музикален плеър. Tasker-ът е чудовищна апликация, която може да прави много хубави работи и да си програмираш така, че всичко да се включва автоматично.

Друго нещо, което ползвам, е plex апликация, чрез която от всяка една точка мога да си достъпя цялата медия, която имам на компютъра през телефона си. И дори да съм в Банско, ако съм си взел chromecast-a мога да си стриймвам на телевизора в стаята съдържание от вкъщи.

Само приложението ли ти трябва, без хардуер?

Абсолютно, да, само приложението да е инсталирано на телефона и на компютъра и да си си настроил компютъра да не гасне.

Друго приложение?

Едно, което пак е посредник - if this than that . Като tasker-a е, но много бейсик tasker. С него управлявам крушките вкъщи, защото с Google не мога. Всеки може да се оправи с това приложениеима адски полезни функции.

С Мартин не остана време да си поговорим за телевизори, а съм сигурен, че имаше какво да ни каже и по темата. Уговаряме се, че пак ще се видим.

To be continued

Oще: apple  chromecast  google pixel  google pixel 2 xl  machine learning  pixel  samsung  мартин войнов  техонологи 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

4 follow_the_cash_flow | 25.02.201818:29

Иначе, и аз се дразня от липсата на инфраред.
Все пак, при повечето уреди, които идват стандартно с дистанционно - това е интерфейса.
И е много вероятно да си остане така и за вбъдеще, защото ползването на блутут протокол излишно усложнява и оскъпява такива приложения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

3 follow_the_cash_flow | 25.02.201818:26

Смарт технологиите все още са доста ограничени.

В индустрията няма единен стандарт за IoT интерфейси на битовите уреди.
При наличието на такива, със смартфон би могло да се управлява всичко.
Фурната, пералнята, бойлера, дори блендера.

Допълнителната Електрониката, нужна за това, едва ли струва повече от 3 долара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2015, 20:57

2 Bacillus Bulgaricus | 25.02.201814:08

"апликация" Много щастлив - фацепалма
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2017, 22:53

1 Тъпчо | 25.02.201813:48

Ма тез неща хубави ли са?
Ма да не са скъпи?
Ако ги има в Кауфланда, да си ги купувам ли?
   

оценка

+0 -0