Да се учиш на информационни технологии от черната дъска | webcafe.bg
Mobilecafe

Да се учиш на информационни технологии от черната дъска

лебовскиMobilecafe, по QZ
17.06.2019, 13:38 (обновена 18.06.2019, 14:49)
ричард акото

Снимка: © Facebook

Ричард Акото е учителят, който стана хит в социалните мрежи

Учител от Гана е една от последните интернет сензации на социалните мрежи. Той публикува своя снимка как рисува с многоцветни тебешири върху черна дъска, а изображението е прозорец на програмата Microsoft Word.

На кадъра се вижда още и как учениците прерисуват в тетрадките си картината от дъската.

Социалните платформи преливат от поздрави към учителя и към амбициите му да обясни на учениците си как се работи с компютър без в действителност да има компютър пред себе си.

Преподавателят е 33-годишният Ричард Акото, който учи децата на информационни и комуникационни технологии в провинциално училище на два часа и половина път северно от втория по големина град в Гана. Училището не разполага с компютри. Въпреки това от 2011 г. насам учениците в цялата страна са длъжни да положат национален изпит, който ако не преминат - не могат да продължат образованието си.

Информационните технологии са един от предметите, включени в изпита. Ричард споделя, че това не е първият път, в който рисува на дъската. Напротив, често му се налага да го прави, докато е в класната стая. От друга страна той обича да споделя снимки във Facebook и затова качва и тази.

Единственото, което не подозира, е, че ще привлече толкова внимание към себе си. Акото е учител от шест години и досега не е предизвиквал подобен фурор.

Снимката му е едновременно лека ирония към живота и образованието в Африка, но и източник на вдъхновение за останалите африканци, които се опитват да се развиват в областта на технологиите.

Кадърът набира голяма популярност, след като известен африкански комик, който също е учител, го споделя на Facebook страницата си с над 140 хил. харесвания.

По-късно снимката започва да се появява и в западните сайтове и не след дълго стига до Microsoft. От технологичната компания обещават да снабдят Акото с компютър и достъп до безплатни приложения за разработчици. Акото обаче казва, че училището се нуждае от поне 50 компютъра, за да е качествено обучението по информационни технологии.

Въпреки че има личен лаптоп, Ричард не го използва, защото приложенията се различават от тези, които трябва да преподава по програма. Учебния материал включва свързване на отделните периферни устройства и инсталиране на Windows от нулата. Така че просто да занесе лаптоп, който тръгва с едно натискане на копчето, не му върши работа.

Държавният изпит пък включва точно пресъздаване на материала, записан в учебната програма. Миналата година само един от учениците на Акото има отлична оценка.

Разбира се, жителите на Акра - столицата на Гана - минават с лекота тестовете, но Ричард подчертава, че не може и дума да става за сравнение между големите градове и провинцията.

Децата на Акра използват ежедневно компютри и отлично знаят как да се справят с тях за разлика от ученици, които никога не са хващали компютърна мишка в ръка.

Но докато Акото може да бъде възприеман като вдъхновение за много учители в Африка, той е и пример за недобре функциониращата образователна система на континента. Там много иначе бедни родители са принудени да плащат за частни училища заради липсата на ресурси в държавните учебни заведения.

В Гана има и призиви за обществен дебат относно разпределението на учебните ресурси в провинциалните училища, за да не се налага учителите да се сблъскват с предизвикателства като рисуване на Word на черна дъска.

Oще: гана  информатика  информационни технологии  компютри  преподаване  ричард акото  учител 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.