Instagram отговаря на конкуренцията със своя платформа за видео-споделяне | webcafe.bg
Mobilecafe

Instagram отговаря на конкуренцията със своя платформа за видео-споделяне

лебовскиMobilecafe
28.06.2018, 09:49 (обновена 28.06.2018, 17:10)
igtv, instagram, кевин систром

Снимка: © Getty Images

"Прави едно нещо, но го прави добре" остава на заден план

Изпълнителният директор на Instagram (собственост на Facebook) Кевин Систром е на път да загърби мотото на социалната мрежа, а именно "Прави едно нещо, но го прави добре".

До момента платформата беше основно за споделяне на снимки и изображения. Мрежата е популярна както сред хората, които обичат да си правят селфита и да снимат храната си, така и сред така наречените инфлуенсъри и сред маркетинговите специалисти, търсещи все повече канали за реклама.

Освен това Instagram въведе подобна на SnapChat опция за кратки истории от по няколко кадъра, в случай, че само снимка не е достатъчна.

Сега обаче Систром и компанията му представят IGTV - изцяло отделно приложение, което все пак си има и своя интегриран бутон в основната платформа на Instagram. IGTV e предназначено за публикуване и гледане на вертикални видеоклипове. Когато влезете в приложението, директно започвате да виждате клипове, публикувани от хора, които следвате, или по подразбиране според интересите ви.

Опцията е налична както за потребители на iOS, така и за такива с Android. Идеята е търсенето и гледането на видеа на смартфона ви да стане още по-лесно, достъпно и близо до вашите интереси. Според Систром ако знаете, че ваш приятел е в Бали, например, ще ви е любопитно да видите не просто снимка на синьо море, а цял клип с лазурни брегове и живописни залези.

Усещането би трябвало да е сравнимо с натискането на бутона на дистанционното, за да пуснете любимия си телевизионен канал. Там предаването директно започва, без да браузвате предварително.

Заедно с това обаче IGTV има потенциал да се превърне в мощен инструмент в ръцете на маркетолозите.

Клиповете трябва да са дълги до 10 минути, но най-популярните профили могат да си позволят качване на клипове до час. Амбициите на Instagram са в някакъв момент дори и това ограничение да отпадне и всеки да може да ъплоудва видеа с неопределена продължителност.

Към момента преди започването на клипа не тръгват каквито и да било реклами и повечето потребители се надяват това да остане непроменено. Кевин Систром признава, че се водят преговори по темата, които да удовлетворят и потребителите, и брандовете.

Представянето на IGTV съвпадна с обявяването на новината, че Instagram достигна един милиард потребители. Социалната мрежа иска да свързва хората, но и да ги обединява според техните интереси. Влиятелни инфлуенсъри вече правят планове как да използват иновацията.

Няколко от тях с профили, насочени към кулинария, споделят, че обмислят собствени кулинарни предавания, изцяло излъчвани през IGTV.

Само че освен това признават, че нямат никакво намерение да се отказват от YouTube каналите си. Все пак никога не се знае коя платформа ще бъде най-предпочитана.

Facebook, който притежава Instagram, също експериментира с кратките истории и качването на видеа, както и с опцията "На живо", при която потребителят показва в реално време случващото се около него. Но над конкуренцията между Facebook/ Instagram и SnapChat стои една обща амбиция - детронирането на YouTube като номер едно платформа за видео-споделяне.

По тази причина IGTV се стреми неговото съдържание да се "консумира" по различен начин. Да няма нужда от търсене, от влизане в канали и от търсене на клипа с най-добро качество. Предстои да видим дали наистина ще бъде така в новото приложение.

В пост-GDPR ерата е важно и как ще постъпят фирмите, които активно използват социалните мрежи за реклама. Някои от тях като Nike и Netflix вече направиха първите си опити с IGTV. Gucci също пусна клип в новата платформа.

А веригата за бързо хранене с мексиканска кухня Chipotle стигна още по-далеч и създаде видео специално за приложението.

То показва мъж, който мислено "прехвърча" над предложенията на веригата за различни такоси, картофки и други компоненти от менюто.

Като цяло в момента е най-благоприятното време за брандовете да качват рекламни видеа в IGTV, преди приложението да се е препълнило със съдържание от потребители и от конкуренция.

А и все пак в момента, в който отворите основното приложение, новият бутон с пиктограма на телевизор се набива веднага на очи.

Явно Instagram се опитва да се трансформира в по-малкото братче на Facebook, което може всичко - от споделяне на снимки до качване на 40-минутни видеа.

Дали IGTV ще стане масово използвано приложение е рано да се каже. Но е добре да си припомним, че никой не вярваше, че опцията за кратки "истории" ще се използва, а в момента те са навсякъде.

Oще: igtv  instagram  youtube  видео  видео стрийминг  видео съдържание  инстаграм  качване на клипове  клипове  социална мрежа  социални мрежи  стрийминг  съдържание 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.