Как видеоигрите правят тийнейджърите милионери | webcafe.bg
Mobilecafe

Как видеоигрите правят тийнейджърите милионери

лебовскиMobilecafe, по BBC
28.03.2018, 09:18 (обновена 29.03.2018, 10:41)
сумаил хасан

Снимка: © Epicenter / http://media.epicenter.gg/en/photos/959/

Сумаил Хасан е най-младият геймър, станал милионер от е-спортове. Той е спечелил над $2.5 млн, като играе на онлайн мултиплеър играта Dota. Нарича я "постоянна работа".

Алекс Балфанз е 18-годишен студент университета "Дюк" в Северна Каролина. Всеки ден той има лекции или семинари, последвани от курсови работи. Като много студенти на негова възраст, той отделя по няколко часа на ден, и много повече през уикендите, за видеоигри.

Той обаче не просто ги играе - той ги създава. И печели много пари от това.

Неговата приключенска игра за полицаи и крадци Jailbreak, която дебютира миналата година, вече е донесла седемцифрена печалба, играна е 1 милиард пъти.

Балфанз е само един от хиляди млади предприемачи на тийнейджърска възраст в гейминг бизнеса, които печелят пари в бранша, донесъл $36 млрд. приходи миналата година.

Гейминг индустрията вече дава възможности за печалба, които дори не са съществували преди 10 или дори само 5 години.

Друг 18-годишен студент, Ендрю Береза, е създателят на Miner's Haven и Azure Mines. Разработва игрите през последните две години за Roblox - платформа, която позволява на деца да създават собствени игри и да ги публикуват онлайн. Същата платформа хоства и Jailbreak на Балфанз.

Макар Береза да не изкарва милиони като някои свои колеги, стабилно печели шестцифрени суми всяка година, откакто е започнал да се занимава с игри. Използва парите, за да плаща таксите си в университета, където учи информатика.

Ако не разполагаше с платформа, през която да разпространява игрите си, Береза нямаше да може да си позволи следването. Нямаше да може и да си позволи да се занимава изцяло и само с гейминг-разработки.

Създаване и продажба на собствени игри

Благодарение на платформи за онлайн продажби като App Store, Steam или Roblox, всеки с подходяща идея и малко усет може да достигне до повече от 1 милиард души.

Въпреки че технологията и екосистемата за достъп до тази огромна база от потребителите се появиха едва през последното десетилетие, манталитетът "направи си сам" на младите разработчици на приложения не е нещо ново.

Той не е много по-различен от ентусиазма на бъдещите рокзвезди, които правят гаражна музика през 70-те години, или изгряващите режисьори, снимащи домашно кино с VHS камери през 80-те години. Младите хора винаги са намирали начини за творческо себеизразяване и са пробвали да ги монетизират.

Първите видеоигри от 80-те години, създавани от млади дизайнери, са съхранявани на дискети, след което са продавани в магазини като физическа стока. В наши дни имаме независими игри като Flappy Bird, които се превръщат в световни сензации и постигат мигновен успех. Пазарът става все по-пренаситен, колкото повече нови игри се предлагат.

И все пак идеята за потенциален успех подхранва мечтите.

Антъни Тан е гимназист от Австралия, а сюрреалистичната му приключенска игра Way to the Woods предстои да дебютира догодина. Вече е успял да предизвика доста въодушевление сред гейминг журналистите. Тан планира да се запише в университет, след като завърши сегашния си проект.

Не всички ще спечелят милиони от собствените си игри, но все пак това удовлетворява предприемаческия порив, казва Тан: "Видеоигрите са забавни за мен, защото мога да се пробвам във всички тези области: разработка, дизайн, моделиране, скулптиране, рисуване, инженерство, композиране."

Сериозни игри за популяризация на кауза

Много млади хора използват тази демократизация на ресурсите, за да проявят иновативност по по-специален начин: популяризиране на идеи с цел развитие на обществото. Игрите, които засягат теми като полова идентичност, културни политики или грижа за хората с психични проблеми.

Като концепция и това не е нещо ново. Преди близо 13 години Световната продоволствена програма (WFP) пусна първата „хуманитарна видеоигра" в света - Food Force, която се разпространяваше на 7 езика и целеше да предаде на децата информация за проблемите с глада в глобален мащаб.

Новото е в това, че младите начинаещи разработчици вече започват да го правят сами, дори се стремят към кариера в тази насока в университета.

Има хора, които искат да учат, за да създават сериозни игри, с които да предизвикат промяна в обществото.

Такава е и дейността в Лабораторията за терапевтични игри и приложения в университета на Юта. В нея изследователите се занимават със създаването на игри, които помагат на хората с увреждания на гръбначния стълб да правят упражнения, предотвратяващи появата на рани от залежаване. Има и игри, които дават на социалните работници възможност за оглед във виртуална реалност на къщи, за да открият евентуални опасности за децата в тях.

Интернет обаче не само позволява на сегашните тийнейджъри и юноши да създават собствени игри, за да разпространяват послания.

Стрийминг онлайн пред милиони зрители

Относително нов начин за печелене на пари е чрез стрийминг - да играете в реално време, докато непознати ви гледат как го правите.

Видеата в стил "Let's Play" са тенденция, която е станала неимоверно популярна до степен да доведе до появата на нова платформа. Twitch е сайт, посветен на стрийминг видеа на други хора, играещи видеоигри. Понастоящем той е един от най-популярните уеб сайтове в глобален мащаб, и беше придобит от Amazon през 2014 г. срещу близо $1 млрд.

Работата като стриймър в място като Twitch изисква предприемачески умения, агресивност и поносимост към риск.

Елспет Ийстман, която има 103 000 последователи в Twitch, е похарчила $2000 за нов компютър след завършването на университета, за да се пробва в стрийминга. Сега си изкарва прехраната, като се занимава единствено с това, което обича да прави.

"В момента седя в стая, 90% от която заемат кабели и компютри," разказва Ийстман по телефона от видео-студиото си. "Това е абсолютно самостоятелен бизнес. Трябва да правите всичко наведнъж: вие сте осветителите, вие сте и човекът на снимачната площадка."

Това понякога води до рекламни партньорства, или платени абонаменти, като процент от средствата отива за стриймърите. За много от тепърва започващите в стрийминга решението е да искат дарения от абонатите. Нужно е обаче известно време, за да съберете достатъчно зрители, за да можете да монетизирате стрийминга си.

Ийстман изтъква колко важен е нетуъркингът и саморекламата в социалните медии. Полезно е и да снимате видеа със стриймъри, които имат повече абонати от вас.

Подобно на разработката на приложения, стриймингът също може да се ориентира към ползи за общността. Миналата година е организирано 6-часово благотворително събитие, по време на което са събрани $8700 за педиатрична болница.

Професионални играчи на видеоигри

Може би най-амбициозният и доходен път към успеха, който не е съществувал преди десетилетие, е възходът на професионалните геймъри. Много от тези хора са на около 20 години, или дори по-млади.

Прогнозата е, че към 2020 г.спортът ще привлича 600 млн. зрители и ще носи приходи от $1.4 млрд. към 2020 г. Международният олимпийски комитет дори обмисля дали да не добави е-спортовете към официалната селекция от олимпийски дисциплини.

Сумаил Хасан е най-младият геймър, станал милионер от е-спортове. Той е спечелил над $2.5 млн, като играе на онлайн мултиплеър играта Dota. Нарича я "постоянна работа".

"Е-спортовете станават все по-успешни и мащабни от началото на кариерата ми през 2015," коментира Хасан. В момента той е на 19 години, но се занимава с игри от 7-годишна възраст.

Подобно на професионалните атлети, шансът да станете световноизвестен професионален състезател по е-спортове е много малък. Въпреки усилията и инвестициите, това може и да не е пътят към славата и богатството и победата в международни турнири.

Хасан коментира, че възнамерява да се фокусира засега върху гейминг кариерата си, но съветва други, възнамеряващи да последват неговия пример, да не прекъсват образованието си и да завършат.

"Не разчитайте само на игрите, за да си изкарвате прехраната," заявява Хасан.

Планове за бъдещето?

Независимо дали става дума за е-спортове, стрийминг или разработка на независими видеоигри в собствения ви дом, гейминг индустрията еволюира все бързо през последните две десетилетия.

Успехът в тази област се базира на много умения отвъд компютърното програмиране: приятното и увличащо излъчване по време на стрийминг, маркетирането в социалните медии и други.

Повечето от тези младежи обаче не се оказват в някое голямо студио, където да създават следващата част от Call of Duty, нито стават следващия шампион по World of Warcraft, или Twitch стриймър с милиони последователи.

И това не е нещо лошо, защото младите хора в наши дни имат повече възможности да навлязат в този бранш. Също като в музикалната индустрия: има много повече хора, които работят на поддържащи позиции, отколкото като професионални музиканти. По-лесно е да си намериш работа, като настройваш китарите в музикален магазин, отколкото да подгряваш банда на голямата сцена.

Oще: dota 2  it  twitch  world of warcraft  видеоигри  гейминг  разработки на видеоигри  стрийминг  сумаил хасан  тийнейджъри милионери 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.