Северна Корея пуска мобилно приложение за по-съблазнителни селфита | webcafe.bg
Mobilecafe

Северна Корея пуска мобилно приложение за по-съблазнителни селфита

лебовскиMobilecafe
18.01.2018, 11:40 (обновена 19.01.2018, 12:47)
селфи

Снимка: © Pixabay

Пазарът за приложения се променя дори и в КНДР

Ново приложение за мобилните телефони в Северна Корея ще позволява на потребителите и особено на женската част от тях да експериментират с нови визии. Такива мобилни приложения за манипулиране на снимките са често използвани в останалата част на света.

Bomhyanggi 1.0, което в свободен превод означава "пролетен аромат", е първата по рода си апликация за притежателите на смартфони в КНДР.

Според севернокорейските медии приложението ще помогне на използващите го да пробват какъв грим ще им отива като виртуално опитват различни техники.

То вече получава много положителни отзиви от жените в страната. Един от промоционалните му слогани гласи, че всеки изпробвал го ще види как веднага става по-красив. Bomhyanggi се казва и серия козметични продукти и продукти за разкрасяване, произведени в Северна Корея.

Според скорошен доклад, публикуван в южнокорейския сайт Daily NK, се наблюдава засилен интерес от страна на севернокорейските жени към козметика за грижа за кожата и грим.

По тяхно мнение това се дължи на огромния брой драматични сериали, произведени в Южна Корея, които стават все по-популярни в КНДР.

В Северна Корея има два официални мобилни оператора, въпреки че свързването с външния свят по телефон или чрез глобалната интернет мрежа е технически невъзможно.

Този информационен вакуум се запълва от все по-бързо растящ вътрешен пазар за мобилни приложения за новини, информация и забавления, повечето от които много приличат на мобилните продукти, достъпни навсякъде другаде.

Такъв тип приложение е например "Soccer Fierce Battle" - 3D футболен симулатор, който може да се използва на настолен компютър или на мобилно устройство. Играта доста напомня най-продаваната серия футболни видеоигри на EA Games - FIFA.

Друга популярна игра в КНДР е "Hunting Yankee" - в нея играчът трябва да стреля по враговете, които,разбира се, са представени като американци.

Мобилната мрежа в Северна Корея е под строг държавен контрол и наблюдение. Тя се нарича kwangmyong или иначе казано "светлина". Това е единственото виртуално пространство, до което гражданите имат достъп. Освен приложенията то съдържа и около 200 сайта, чието съдържание е предварително одобрено от правителството.

КНДР произвежда и серия мобилни телефони и таблети, които използват собствена версия на Android, но на външен вид удивително напомнят продуктите на Apple. В страната има повече от 3,5 млн. потребители на мобилни устройства, което представлява около една седма от населението. Техният брой обаче се увеличава с всяка изминала година.

Таблетите и смартфоните идват с предварително инсталирани приложения, сред които браузър, приложение за снимки и няколко игри на карти.

Тъй като обаче виртуален магазин за приложения би бил твърде рискован и лесно би могъл да се изплъзне от контрола на властите, ако потребителите искат повече приложения, те трябва да отидат до реален "магазин за приложения". Той се намира на втория етаж в Информационния технологичен център на Пхенян.

Там клиентите предават телефона си на служител, който инсталира желаното допълнително приложение чрез Bluetooth или кабел. Всяка апликация идва с воден знак, който гарантира, че е одобрена от правителството.

Северна Корея също така редовно внася техника от китайски компании, която е предназначена за високопоставените държавни служители. Страните износители използват "вратичка" в санкциите върху вноса и употребата на луксозни стоки, така че не е напълно изключено ако попаднете в центъра на Пхенян, да видите човек с вносен смартфон.

Oще: камера  кндр  мобилна мрежа  мобилни приложения  мобилно приложение  приложение  приложения  северна корея  селфи  смартфон  таблет  телефон 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.