Какво всъщност правят технологичните гиганти с данните ви | webcafe.bg
Mobilecafe

Какво всъщност правят технологичните гиганти с данните ви

лебовскиMobilecafe, по BBC
08.07.2018, 09:44 (обновена 09.07.2018, 13:43)
смартфон, мацка със смартфон, жена със смартфон

Снимка: © Pixabay

Предоставянето им на "брокери" на данни е "капка в морето"

Следене на жироскопа на смартфона, преглеждане на личните ви съобщения, предоставяне на данните ви на трети компании - това са само част от нещата, които се случват, когато се съгласите да използвате някои приложения.

Според изследване на BBC някои подробности в условията за поверителност изискват да завършите ново висше образование, за да ги разберете на какво точно сте се съгласили.

Извън понякога непосилния технологичен жаргон има и още някои изненадващи начини, по които данните ви се използват.

Местонахождението ви  се следи дори и да сте забранили това

Много приложения ви искат разрешение да следят локацията ви през GPS - нещо, което потребителят може да откаже. Но дори и да кажете "Не", все още е проследимо къде се намирате.

Facebook например събира свързана с местонахождението ви информация чрез GPS, чрез IP адресите, от които влизате в сайта и мобилното приложение, и чрез събитията, от които се отбелязвате.

Twitter също иска информация къде се намирате в момента, която получава и от IP адреса ви и от някои от настройките на устройството ви. Според компанията това е в интерес сигурността на потребителя и "поддръжка на акаунта му".

Компаниите предоставят данните ви на трети страни...

Когато се съгласите да приемете условията за ползване, често не просто предоставяте данните си на конкретния доставчик на услуга. Рядко тази информация остава само в конкретното приложение, което сте си свалили на смартфона.

Например приложението за срещи Tinder споделя данните ви в мрежата на собственика си - Match Group. Това означава, че вашата възраст, снимки и прочее подробности стигат до другите приложения за срещи на компанията като популярните в САЩ OkCupid и PlentyOfFish.

От Tinder казват, че всичко е с цел по-добро таргетиране и грижа към клиентите им, освен това така лесно отстраняват потребители, които нарушават правилата за ползване.

Сайтът LinkedIn беше купен от Microsoft през 2016-а и според условията му получава данни и когато използвате други услуги, включително и Windows.

... и сте обвързани с условията на тези трети страни

Оказва се, че да прочетете досадните условия за ползване преди да отметнете, че сте съгласни с тях, понякога не е достатъчно. Може да се наложи да четете и тези на други фирми, свързани с въпросното приложение.

От гиганта Amazon признават, че споделят информация с трети страни - заедно с техните условия призовават потребителите и да преразгледат внимателно другите си декларации за поверителност и условия за ползване.

Или ако имате продукти на Apple, личната ви информация се споделя с "компании, които се занимават с обработка на информация и оценяват интереса към услугите". В Европа GDPR не задължава фирмите да казват кои са тези трети страни.

Тоест "брокерите" на информация продължават да имат достъп до вашето местонахождение, интереси, контакти и какво ли още не. Политиките за поверителност може да са трудни за четене, но е добре да отделите време и да ги прегледате внимателно, за да знаете какво и с каква цел се споделя.

Wikipedia например не предоставя лична информация с маркетингови цели. В условията на виртуалната енциклопедия се посочва също така, че тя не позволява проследяване, водещо към други страници, които не сте посещавали.

Tinder получава данни от жироскопа ви

Понякога събирачите на данни не се ограничават до локация, имена и възраст.

От Tinder казват, че приложението събира информация от акселерометъра, компаса и жироскопа на смартфона ви. Защо - не се знае.

Facebook пази изтритите ви търсения...

В условията на Facebook се посочва, че имате възможност да изтриете търсенията си в социалната мрежа и това оставя у потребителите впечатлението, че са изчистили напълно историята си.

Проблемът е, че не са.

Изрично е упоменато, че дори и историята на търсенето да бъде изтрита от потребителя, логовете й се пазят още шест месеца, преди да бъдат заличени напълно.

... и ви проследява, дори и да не използвате приложението в момента

Facebook проследява какво правите, дори и да не сте влезли в приложението в точно този момент.

Според политиката за поверителност социалната мрежа работи с рекламни агенции, разработчици на приложения и публицисти, които получават информация за дейността ви във Facebook, за да ви предоставят по-добро преживяване, когато влезете в профила си.

Тези партньори получават данни и за активността ви извън Facebook - информация за сайтовете, които посещавате, данни за устройството ви, онлайн поръчки, които правите и др.

LinkedIn сканира личните ви съобщения

Ако си мислите, че "лични съобщения" означава наистина "лични" - бъркате се.

LinkedIn използва "автоматична технология за сканиране", което според компанията се използва за предпазване от зловреден софтуер и спам.

Twitter от своя страна съхранява и обработва съобщенията ви. Платформата събира данни с кого и кога сте комуникирали, но не и точно с какво съдържание е комуникацията, с цел по-голяма сигурност на потребителите.

Не използвайте iPhone-a си, за да правите ядрени оръжия

В условията на Apple е посочено, че устройствата им не могат да бъдат използвани за дейности, забранени от законите на САЩ. Това включва разработката и производството на химическо, биологично и ядрено оръжие.

Oще: apple  facebook  gdpr  iphone  tinder  жироскоп  лични данни  поверителност  смартфон  социални мрежи  телефон  търговия с данни  условия за поверителност 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.