Денят, в който Android надмина iPhone | webcafe.bg
Mobilecafe

Денят, в който Android надмина iPhone

лебовскиMobilecafe, по Джесика Долкорт, Cnet
19.05.2016, 19:26 (обновена 22.06.2016, 13:36)
i/o conference, google

Снимка: © Getty Images

Apple ще трябва да покажат, че могат да надминат Google не само по функционалностите, но и по цялостното представяне на дигиталния си асистент - а това са две области, в които Siri не успява да надвие Google Now

Дигиталният гласов асистент на Google отдавна се утвърди като по-добрият конкурент в съревнованието със Siri на Apple.

Това, което видяхме на I/0 (годишната конференция за иновации на Google) обаче показва, че Siri ще продължава да се смалява в огледалото за обратно виждане на Google.

Добре познатият Google Now ще получи новото име Google Assistant и ще бъде вграден не само в смартфоните и таблетите под Android, но и в новия говорител Google Home, наподобяващ устройството за гласови команди на Amazon Echo.

На каквато и платформа да го използвате, Google Assistant обещава да изпревари с няколко обиколки не само Siri, но и Alexa - изкуствения интелект на Amazon.

Има три основни причини, благодарение на които Android претендира за първенството в този сегмент.

По-добро търсене: По-точни и по-полезни резултати

Google дължи престижа си преди всичко на търсачката, затова е напълно обяснимо, че компанията залага всички ресурси на тази функционалност.

Нека да видим какво се случва, когато зададем въпроса "Кога е построена Айфеловата кула?" в Google Now на Samsung Galaxy S7 и в Siri на iPhone 6S.

Siri вади правилния линк в Wikipedia, което ми спестява една стъпка. Но ако искам да разгледам информация от друг източник, трябва да изляза от Siri и да отворя браузъра.

От друга страна, Google ми показва картичка с лесна за възприемане информация и едновременно с това ми прочита отговора: "Строителството на Айфеловата кула започва на 28 януари 1887 г.", като добавя няколко линка от търсачката.

Тъй като гласовото търсене е вградено в браузъра, мога лесно да премина към разглеждане на снимки и клипове или да задам команда за ново гласово търсене. Информацията е точна и полезна.

По-добър изкуствен интелект: Google Assistant прави връзка между командите

Ако приемем, че Google вече има предимство чрез Android 6.0, само си представете колко по-богато и задоволително ще бъде търсенето, когато започне да се приспособява още по-точно към вашите нужди - например, като ви купи билет за театър (де да можеше и да го плати сам...).

Точно това е заявката на Google Assistant, вездесъщият софтуерен асистент, който се опитва да улесни живота ви. Вече сте виждали подобно услужливо поведение в Google Now, който ви напомня, че по пътя ви има задръствания и е време да тръгвате, за да не закъснеете за среща.

Скоро софтуерът ще може да поддържа по-продължителни разговори или поне да отговаря на търсенията и заявките ви с проактивни допълващи препоръки.

Например: ако го попитате "Ok Google. Какъв е графикът ми", той ще ви отговори, че имате планове за вечеря след две минути с Дейв.

Без да се налага да повтаряте "Ok Google", можете да го помолите да напише sms на Дейв, че ще закъснеете за срещата.

Няма нужда да прекъсвате диалога, за да въвеждате отделни команди. Google помни всичко, което сте му казали, и комбинира информацията от двете ви питания.

По-удобна работа: Instant Apps, който подобрява интернет

Новата услуга на Google - Instant Apps - също има страхотен потенциал да подобри работата ви при използване на мобилни устройства с минимално усилие.

Instant Apps е спасението за всеки, който е имал нещастието да чете сайтове с долнопробна мобилна версия или, още по-зле, да зуумва страници без мобилна версия през екрана на телефона си.

Да речем, че виждате линк към сайт за пазаруване или видео-услуга. Достатъчно е само и единствено да натиснете линка и ще се пренесете към доста приятно изглеждащ интерфейс - нещо като версия на Android-ското приложение на услугата, но работеща през браузъра.

Няма нужда да сваляте това приложение ръчно през Play Store - софтуерът на Google ще ви го покаже така, сякаш вече съществува на телефона ви.

Instant Apps е много полезен за купуването на продукти, защото само с едно натискане чрез него можете да използвате кредитната карта, която сте регистрирали в Android Pay. Няма нужда всеки път да ровите в портфейла си, за да вписвате 16-цифрения код на картата си.

Като се замислите колко много приложения задръстват паметта на телефона ви и колко малко от тях използвате наистина, Instant Apps ще ви свърши двойна услуга.

Не само предлага по-приятно изживяване, но и ви улеснява да не сваляте поредния нов app, който ще използвате веднъж и ще забравите за него, докато той заема ценни мегабайти.

Apple имат шанс да ме опровергаят

Един момент, ще апострофирате вие. Независимо Instant Apps, търсачката на Google, Now и (евентуално) Google Assistant могат да се използват и на устройства, които не работят под Android. А и Assistant е просто един от всички "ботове" на базата на изкуствен интелект, които са модерни напоследък - като чат-ботовете на Facebook, Tay на Microsoft, Hound на Soundhound и очакваната Viv.

Да, наистина е така. И да, можете да ги свалите на своя iPhone. Но има само един режим на подразбиране, който всеки телефон може да разпознае автоматично - било то чрез двойно натискане на home-бутона или чрез гласова команда.

Точно затова смартфоните с Android вземат преднина пред Siri на Apple. Поне така ще изглежда през следващите няколко седмици. Възможно е Apple да ме опровераят още преди тази есен, когато Google трябва да покажат на практика подобренията си в новия Android N.

Apple разполагат с още един месец до собствената си конференция за иновации и с още 4 месеца преди традиционното си "Септемврийско събитие", на което се очаква да направят премиерата на флагманите от новото поколение на iPhone.

Сега ще трябва да демонстрират, че могат да надминат Google не само по функционалностите, но и по цялостното представяне на дигиталния си асистент - а това са две области, в които Siri не успява да надвие Google Now.

Все пак - дори когато Google пуснат Assistant и Instant Apps, Android няма да стане напълно автоматизиран. Например - не мога само с гласа си да отворя нов файл в Google Docs, да му издиктувам съдържание и да го споделя с шефа си впоследствие.

Но с вградения си достъп до огромна база данни с информация, лесни за разбиране реакции и проактивни препоръки в дигиталния асистент на Google, телефоните под Android ще ми спестяват още повече време, когато ги използвам за търсене на факти и за малки ежедневни задачи.

Това са безценни ползи и умения, които явно Apple няма да успеят да усвоят в скоро време.

Oще: android  android marshmallow  android n  apple  google  google assistant  google now  instant apps  i/o  now  ok google  андроид  база данни  дигитален асистент  информация  мобилни технологии  новият андроид  новият iphone  смартфон под android  тестова версия  търсачка 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.