Как Strava освети тайните военни бази на САЩ | webcafe.bg
Mobilecafe

Как Strava освети тайните военни бази на САЩ

лебовскиMobilecafe
29.01.2018, 09:17 (обновена 30.01.2018, 19:17)
strava

Снимка: © Strava

Как изглежда най-голямата военна база на САЩ в Афганистан според картата на Strava

На кого му трябва военно разузнаване, когато може просто да отвори Strava?

Мобилното приложение, използвано от милиони бегачи и колоездачи по света за проследяване на маршрутите им, се оказа в центъра на доста сериозен проблем за сигурността на най-високо охраняваните обекти.

Причината: в края на 2017 г. Strava публикува карта на света с визуализация на местата, в които има най-висока активност на потребителите - т.е. любимите маршрути за бягане. На картата са изобразени данните от 1 милиард активности, над 3 трилиона GPS-точки и 27 милиарда километра движения от бягане, колоездене, плуване и др.

Едва сега обаче визуализацията привлича вниманието на военните експерти - оказва се, че от нея се виждат детайли от разположението на тайни бази и контурите на охранявани обекти в страни като Сирия, Афганистан, Ирак и др.

От Strava твърдят, че на картата са включени само данни за активностите, които са споделени изрично от потребителите - всеки може сам да избере дали маршрутите на бягане да бъдат показвани в приложението или да останат в конфиденциален режим.

Това означава, че несъобразителността на самите военнослужещи е допринесла за сериозен пробив в сигурността както на обектите, така и на самите тях.

Публичното споделяне на данни за местоположението би трябвало да бъде ограничено за служителите в секретни поделения - и въпреки това стотици военни с фитнес гривни или смартфони са начертали перфектни карти на локациите, които би трябвало да пазят в тайна.

Гафът е засечен съвсем случайно от австралийски студент на име Нейтън Русър.

"Изглежда красиво, но не е много добре за тайните служби. Американските бази са ясно различими и могат да бъдат начертани на картата".

Местоположението на повечето военни бази не е абсолютна тайна - поделенията обикновено са известни на местните жители, а и могат да бъдат идентифицирани от сателитни снимки на териториите.

Проблемът е в това, че Strava дава статистика и за честотата на движение на потребителите, която може да се използва за установяването на всекидневната рутина на военните, най-честите маршрути на патрулите и др. - отново чувствителна информация, която би могла да се използва за злоупотреба.

Видимостта на военните бази в Близкия Изток върху картата на Strava е толкова ясна поради факта, че приложението почти не се използва от местното население, но е популярно сред чуждестранните военнослужещи.

Подлежащи на идентификация са не само обектите на САЩ, но и една от базите на Франция в Нигер, авиобаза на Великобритания на Фолклендските острови и дори на руското поделение в Хмеймим в Сирия.

От Strava публикуваха съобщение, е което казват, че поемат ангажимент да обяснят по-добре на потребителите си какви са особеностите на настройките в приложението, така че хората да имат по-ясен контрол върху споделената информация.

В тях има и функция, която дава изричното право на потребителя да се съгласи или да откаже да сподели собствената си публична активност върху "топлинната карта" на Strava - настройка, която очевидно войниците не са счели за необходимо да изключат.

Oще: strava  афганистан  бягане  военни бази  сащ  сигурност  сирия  страва  фитнес  фитнес тракер 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

4 popleta | 29.01.201821:53

И дядо ми едно време,като гонел курвите,забравял да спре споделянето. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 29.01.201817:34

Е, нали затова са умните устройства - за да работят и показват умно. Само се чудя кога ли тези умни устройства ще решат, че вече им е омръзнало да събират някакви данни от някакви тичащи войници от някакво място...
И ще задействат някаква система, асоциирана с някакво червено копче... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 29.01.201814:18

Путин е виновен! А, забравих Глобалното затопляни и Международното положение. Чудя се дали да включа и Втория лифт в Банско
muhihihihi
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.12.2010, 04:09

1 Chimay | 29.01.201812:47

Мухахахахааааа...

Това не означава че нуждата от ВР и ВКР ще отпадне. Не може да оставят Изкуствения Интелект да им анализира данните ( все още ).

Но издънката с мета-данните е чудна, и само първа лястовичка на водопад от подобни проблеми.

Вярно че и фуражките са си фуражки навсякъде : деца на по 5 години не искат да носят гривни с гео-тракинг защото се усещат че ги следят, а кашимерията се осветила сама... ммм... сладък когнитивен дисонанс предизвикват фуражките у мен, толкова пари да им се наливат, и така елементарно ( ама бетер като хлапета ) да се осират.

Тц, тц, тц... и тези хора решават съдбини... уеле.
   

оценка

+0 -0