Краят на Microsoft Paint | webcafe.bg
Mobilecafe

Краят на Microsoft Paint

Webcafe
24.07.2017, 15:37 (обновена 01.08.2017, 14:01)
microsoft paint, спиране, край

След 32 години софтуерната компания се отказва от легендарната програма

Следващата актуализация на операционната система на Microsoft - Windows 10, наречена Есенна актуализация, ще донесе редица нови функции.

Но с нея се слага край на една дългогодишна част от Windows - програмата Microsoft Paint.

Появила се за първи път още в първата версия на операционната система - Windows 1.0 през 1985 г., програмата е един от първите графични редактори, използвани от много хора, което я превръща в основна част от Windows.

Започвайки съществуването си като еднобитова монохромна лицензирана версия на четката за рисуване на ZSoft, в Windows 98 програмата вече може да запазва снимки в основния формат - JPEG.

С новата актуализация на Windows 10, излязла през април, Microsoft представи новият Paint 3D, който се инсталира с традиционната версия на програмата и включва инструменти за редактиране на 3D изображения, както и някои основни за 2D изображения.

Но това не е актуализация на оригиналната версия и не работи като нея.

Сега от софтуерния гигант обявиха, че заедно с Outlook Express, Reader app и Reading list, Microsoft Paint е добавена към списъка с „функциите, които са премахнати или ще им бъде спряна поддръжката" в Есенната актуализация.

Спадайки към приложения, на които ще им бъде спряна поддръжката, тъй като "не са в процес на активно развитие и могат да бъдат премахнати в бъдещи издания", на практика е въпрос на време Microsoft Paint да бъде премахнат, подобно на любима стара мебел от дома, в който сте израснали.

Програмата никога не е била една от най-многофункционалните. До 1998 г. те бе ограничена до форматите bitmap (BMP) и PCX.

Но ако искате да надраскате нещо набързо, използвайки мишката или да отрежете снимка и да смените формата й, Paint винаги е подходящ, дори на служебния компютър.

Последната версия на програмата за Windows 7 и по-новите операционни системи беше значително подобрена, но все още бе смятана за слаба, в сравнение с други безплатни алтернативи като Paint.NET.

Предстои да стане ясно кога програмата официално ще бъде премахната от операционната система на Microsoft, а точната дата за пускане на Есенната актуализация на Windows 10 също е обект на догадки.

Независимо дали потребителите на Windows ще отпразнуват или порицаят премахването на Paint, това ще бъде важен момент в историята на Windows, тъй като едно от най-отдавнашните приложения ще бъде изоставено.

Oще: microsoft  paint  windows  актуализация  изображения  операционна система  поддръжка  програма  формати  функции 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.