Samsung удвои живота на батерията | webcafe.bg
Mobilecafe

Samsung удвои живота на батерията

лебовскиMobilecafe, по Inquirer, Tech Times,
29.06.2015, 17:06 (обновена 07.07.2015, 14:22)
Смартфон без батерия

Снимка: © Getty Images

Всеки е оставал офлайн заради паднала батерия

Животът на батерията е може би най-големият проблем на съвременните телефони и таблети. Развитието на технологиите доведе до появата на какви ли не иновации за екран, тачпад, процесор, сигурност на устройствата, но по отношение на батерията беше направено прекалено малко. Същевременно доста потребители се ориентират именно по този показател при покупка.

Южнокорейските производители търсят решение и изглежда, че са го открили по едно и също време. Samsung съобщи, че е пионерският му отдел SAIT е разработил технология с графен за двойно по-дълъг живот на батериите за своите продукти.

Подобно постижение, но без подробности оповести и LG - шестоъгълна батерия за удължаване с 4-часа на работата на свързани интернет устройства като смартчасовници. Разработките са независими една от друга.

Samsung надгражда традиционната литиево-йонна батерия с графен, материал с уникални физически и химически свойства, а крайният резултат е двойно удължаване на времето за работа при зареждане.

Графенът покрива слоевете от силиций, с което удължава енергийната плътност на анода (положителен полюс) на батерията. До момента най-популярният материал за направата на анода е графит.

Имаше опити да се удължи капацитетът на литиево-йонните батерии само със силициеви аноди, но се оказа, че силиконът се свива и разширява в процеса на изхабяване и зареждане на батерията. Това води до постепенно отслабване на батерията и по-къс живот.

В момента единственият начин производителите да удължат живота на своите устройства е като произвеждат по-големи батерии. Това обаче не е приемлив вариант, имайки предвид световната тенденция към все по-тънки и леки устройства.

Ако Samsung успее да защити технологията, тя може да се внедри в масовото производство, и то не само на мобилни телефони, а също за електрически автомобили и слънчеви електроцентрали. От другата страна, покритите с графен силиконови аноди могат да доведат до появата на още по-малки преносими устройства с настоящите на пазара параметри.

Работата по проекта още продължава, така че няма да бъде резонно да очакваме иновативните батерии в предстоящото представяне на Galaxy S7 and Galaxy Note 5. Експерти от бранша коментират, че досега на потребителите с новите батерии ще се случи най-рано след три години.

Oще: lg  samsung  батерия  живот на батериите  литиево-йонна батерия  паднала батерия  преносими устройства 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 29.06.201519:43

без да съм експерт, но тази дъвка с графена се търкаля поне от година Чуди се
   

оценка

+0 -0