Най-доброто в новия Android N | webcafe.bg
Mobilecafe

Най-доброто в новия Android N

лебовскиMobilecafe
11.03.2016, 14:52 (обновена 03.04.2016, 15:26)
android n

Снимка: © Google

Google показа тестова версия на наследника на Marshmallow

По-малко от една година, след като Google пусна Android Marshmallow, компанията вече е готова с "черновата" на най-новия ъпдейт на операционната система.

Тестовата версия за разработчици на Android "N" вече е достъпна за някои модели на Nexus (Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9 и Nexus Player), като дава възможност да се видят някои от най-интересните нови функционалности от системата. Финалната версия ще бъде готова през лятото.

Първите впечатления от Android N показват радикално подобрение на скоростта на анимациите при работа с устройството и специално внимание върху движението на основните елементи от системата.

Най-голямата новина в Android N е въвеждането на функция за split-screen - екранът се разделя на две части, което улеснява доста работата с няколко приложения. Например, можете да използвате браузъра си, докато следите какво се случва в Twitter, търсите адрес в Google Maps или настройвате алармата на телефона си.

Функцията може да се задейства, след като натиснете меню-бутона. Когато се покажат всички работещи приложения, задържате с пръст прозореца на програмата, която ви е необходима.

Можете да я позиционирате горе/долу или вляво / вдясно - в зависимост от това дали ползвате телефона си в хоризонтално или вертикално разположение. Системата работи както с вградени програми, така и с външни приложения, но не и с такива, които изискват работа в режим "цял екран" като някои игри, например.

Големината на двата екрана може да се регулира по същия начин, както сте свикнали да работите в Windows - чрез придвижване на разделителя.

В същия дух Google въвеждат и доста полезната функция за "drag and drop" на текстово съдържание. Ако искате, например, да копирате част от мейл или документ, след което да го изпратите през Hangouts на свой приятел, просто го маркирате, задържате с пръст за секунда върху текста и с едно движение го "прехвърляте" в съседния прозорец.

Първите проби показват, че тази функция все още работи на доста базово ниво - основният проблем е, че не всички приложения могат да я ползват (тестовата версия не позволява "drag and drop" на съдържание от браузъра, например). Друг недостатък е, че засега може да работи с ограничен брой символи - т.е. няма как да копирате големи пасажи по този начин.

Разбира се, винаги можете да използвате и традиционните бутони текстова редакция като "copy", "paste", "select all", "share".

Третият голям плюс за новия Android N са промените по менюто за Quick Settings. Сега Google ви дава възможност да виждате редица от икони за настройки на системата в най-горната лента от полето за нотификации.

През нея ще можете директно да пускате / спирате Wi-Fi или Bluetooth, без да се налага да отваряте цялото меню с настройки.

Лентата с известия за нови съобщения е по-компактна и в същото време дава възможност да отговаряте директно (например в Twitter или чат-приложение), без да се налага да го отваряте в нов прозорец.

Вече ще можете да добавяте, подреждате или премахвате икони към Quick Settings менюто, което вече не е фиксирано в един прозорец, а ще може да се "разлиства" на няколко страници.

Android N значително подобрява функцията "Doze", която пести мощността на батерията, докато телефонът не се използва. Системата ще има и функция "Data Saver" - ръчна настройка за лимит за използването на мобилен интернет от конкретни приложения.

Какво стои зад кодовото "N" на новия Android? Слуховете варират от "Нутела" до "Нуга" в "сладкарския" стил на Google (след Gingerbread, Honeycomb, Ice cream sandwich, Jelly bean, KitKat, Lollipop и Marshmallow).

Очаква се оригиналното име на ъпдейта към операционната система все пак да стане ясно в дните преди премиерата на тазгодишните устройства под марката Nexus.

Oще: android marshmallow  android n  drag and drop  google  nexus  split screen  андроид  мобилни технологии  мултитаскинг  най-добрите смартфони на годината  нови технологии  новият android  операционна система  приложения  смартфони  софтуер  телефони с android  тестова версия 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 11.03.201618:12

"Сега Google ви дава възможност да виждате редица от икони за настройки на системата в най-горната лента от полето за нотификации. През нея ще можете директно да пускате / спирате Wi-Fi или Bluetooth, без да се налага да отваряте цялото меню с настройки..."

Нещо сте се объркали. Това от години е така. Има промяна в Quick Settings, но тя не е тази.
   

оценка

+0 -0