Защо не трябва да зареждате телефона си през нощта | webcafe.bg
Mobilecafe

Защо не трябва да зареждате телефона си през нощта

лебовскиMobilecafe, по New York Times
22.08.2016, 17:46 (обновена 28.09.2016, 12:01)
телефон

Снимка: © Getty Images

Много хора не планират да запазят телефона си за повече от две години. Затова и няма да забележат, ако батерията на устройството им започне да се поврежда

Най-вероятно включвате телефона си да се зарежда всяка вечер, преди да си легнете, и вярвате, че това е най-добрият начин - за да започне денят ви с напълно заредено устройство.

Дали наистина това е добра идея? Зависи.

Много хора не планират да запазят телефона си за повече от две години. Затова и няма да забележат, ако батерията на устройството им започне да се поврежда, защото вече ще се оглеждат за нов телефон. Ако и вие сте от тези хора, чувствайте се свободни да зареждате телефона си всяка вечер и колкото често през деня пожелаете.

Това обаче може да принесе в жертва литиевойонната батерия на телефона ви. Причината не е, че  устройството може да бъде „презаредено", казва Едо Кампос, говорител на Енкър - компания за производство на зарядни за телефони. „Смартфоните наистина са умни - знаят кога да спрат да се зареждат", казва той.

Телефоните с Android и iPhone-ите са оборудвани с чипове, които да ги предпазят от абсорбиране на повече енергия от необходимото, след като вече са заредени. В този смисъл на теория всякаква щета от зареждане на телефона през нощта с официалното зарядно, което върви към него, би трябвало да е пренебрежимо малка. Проблемът е, че самият акт на зареждане вече уврежда батерията на телефона ви.

Ето защо.

Повечето устройства използват технология, която позволява батериите им да получават повече ток по-бързо. Телефоните са снабдени и с технология, която им позволява да се адаптират към количеството енергия, което зарядното е способно да достави.

Това позволява на тока да влиза в батерията при определена модулация, увеличавайки скоростта, с която литиевите йони в батерията пътуват от единия до другия й край, заради което батерията се зарежда по-бързо. Това обаче води и до по-бърза корозия.

Дали има как да се предотврати това? Специалисти препоръчват да зареждате устройството си с по-малко мощно зарядно от оригиналното, но с предупреждението, че няма гаранции дали това ще помогне. На теория, ако използвате зарядно за iPhone на iPad Pro, то ще зарежда много бавно и е възможно батерията да се запази за по-дълго време, защото зареждането ще се случва по-бавно.

Освен това, ако искате да запазите живота на батерията си по-дълго, трябва да внимавате телефонът ви да не прегрява, защото високите температури допълнително изтощават литиевойонните батерии.

Според сайта на Apple температури над 35 градуса могат „трайно да увредят капацитета на батерията".

За потребителите обаче това едва ли има кой знае какво значение. Според проучване на Галъп от 2015 година 44 процента от потребителите планират да сменят устройството си с по-добро в мига, в който оператора им позволи - обикновено в края на двугодишния договор - т.е. времето, в което батерията започва да дава признаци на износване.

Oще: apple  батерия  едо кампос  енкър  епъл  зарядно  интернет  литиевойонна батерия  мобилен телефон  мобилно устройство  смартфон  телефон  телефони 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2016, 16:02

4 ZoRoК | 23.08.201614:38

Ха доста безсмислена статия! Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.03.2013, 13:01

3 Emil Markovski | 23.08.201608:38

Слаба статия с подвеждащо заглавие
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

2 popleta | 22.08.201621:49

На баба Ви хвърчилото,най-стария летателен апарат. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

1 Илия | 22.08.201621:32

Глупости на търкалета - зарежадащата електроника в телефоните е много прецизна и следи и тока и напрежението на батерията и спазва абсолютно всички предписания за зареждане на LiIon батерии! Те (батериите) са твърде капризни по отношение за режима на зареждане и затова са всети всички мерки то да е както трябва.Тъй, че колкото и да стои на зареждащото устройство опасност от повреда на батерията няма.Разбира се ако телефонът е изправен. Само в началото на експлоатацията за достигане на максималния капацитет е добре батерията да се зареди и разреди няколко пъти. Този тип батерии нямат ефект "памет".
   

оценка

+2 -0