Siri, ти си блудница! | webcafe.bg
Mobilecafe

Siri, ти си блудница!

лебовскиMobilecafe
22.05.2019, 15:38 (обновена 23.05.2019, 17:13)
SIRI

Снимка: © iStock/Getty

UNESCO обвини създателите на Siri в насърчаване на сексизма

„Щях да се изчервя, ако можех" - така Siri, виртуалният асистент на iPhone, отговаря на реален потребител, който я нарича куч*а.

Въпреки че изкуственият интелект, който захранва помощника на Apple, е обновен от април 2019 година и вече отговаря по-различно на обидата (с „Не знам как да отговоря на това"), не се променя начинът, по който виртуалният асистент - обичайно с женски глас - се подчинява на агресивни реплики, насочени към пола. Този проблем съществува още от пускането му на пазара през 2011 година.

Това отчита ЮНЕСКО в доклад, озаглавен с думите на Siri "Щях да се изчервя, ако можех".

Според доклада асистентът на Apple не е единственият пример за „женско" подчинение, демонстрирано от редица други дигитални помощници, създадени да говорят с гласа на млади жени. Това според организацията към ООН е „силна илюстрация на предразсъдъците, основани на пола, кодирани в технологичните продукти, широко разпространени в технологичния сектор и очевидни в обучението по дигитални умения".

ЮНЕСКО установява, че повечето гласови асистенти имат женски глас, но лимитирани възможности за отговор, когато към тях се обърнем с обидни и нетолерантни фрази.

Когато потребител нарича Alexa - асистента на Amazon - „блудница", тя отговаря: „Е, благодаря за обратната връзка".

Според ЮНЕСКО гласовият асистент е програмиран да посреща агресивните реплики с шеговит флирт и на места виртуалният помощник дори „благодари на потребителя за сексуалния тормоз".

Според организацията тези отговори са резултат от факта, че в Apple и Amazon работят предимно екипи от инженери - предимно мъже, а жените съставляват едва 12 процента от изследователите на изкуствения интелект.

„Тъй като повечето виртуални асистенти имат женски глас, това изпраща послание, че жените са послушни помощници, на разположение с натискането на бутон или с безцеремонна гласова команда като „хей" или „ОК" - пише в доклада на организацията. Посочва се още, че асистентите са създадени така, че да отговарят на всяко запитване, независимо от тона и агресията.

С цел да преборят този проблем, от ЮНЕСКО препоръчват инженерите да програмират асистентите така, че да „анонсират", че не са хора, в началото на всеки разговор. Съвет отправят и към технологичните компании - да спрат да използват женския глас като настройка по подразбиране за тези продукти и да въведат полово неутрална опция, за да минимизират възможностите за предразсъдъци.

ЮНЕСКО използва доклада, за да обърне внимание на неравенството между жените и мъжете в технологичния сектор, припомняйки, че за момичетата и жените е 25% по-малко вероятно да знаят как се ползват дигитални технологии за базови цели, 4 пъти по-малко вероятно е да знаят как да програмират компютър и 13% по-малко вероятно - да подадат заявление за патент.

Според организацията в момент, в който „всеки сектор става технологичен сектор, тези неравенства трябва да накарат законодателната власт, образованието и обикновените граждани да се „изчервят" разтревожени".

Докладът обяснява и ролята на образованието за това да се промени сексисткото виждане на технологиите и да се осигури равенство за момичетата и жените.

Oще: alexa  amazon  siri  виртуален асистент  гласов асистент  дигитален асистент  жени и мъже  предразсъдъци  сексизъм  технологии 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 10.06.201917:42

продължавайте бодро в този дух и току виж сте открили под вола - теле Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

1 MarkModel13 | 23.05.201913:51

Оле, Майко ! Митуто и до това ли се докопа ? Е - беше въпрос на време ! Само, че - има една малка разлика. Ако гласът стане мъжки и неминуемо почне да слуша обиди като "педал" и др. тогава какво ще препоръчат, какъв глас да сложат ?
   

оценка

+0 -0