Готови ли сте да се откажете от пристрастяването си към смартфона? | webcafe.bg
Mobilecafe

Готови ли сте да се откажете от пристрастяването си към смартфона?

Webcafe
26.06.2018, 14:01 (обновена 27.06.2018, 08:44)
Смартфони

Снимка: © unsplash.com, Jacob Ufkes

Apple се включва в борбата "Time Well Spent"

Имате ли представа по колко време прекарвате на телефона си седмично? 10 часа? 20 часа? 40 часа? Трудно е да се каже... Човек отделя толкова много внимание на социалните мрежи, различните игри и приложения за видео съдържание, че е възможно да бъдат надскочени дори тези предположения.

Затова и от Apple са решили да помогнат с този проблем. И техният начин е да ви покажат именно колко време отделяте на смартфона си.

Компанията пусна приложение, с помощта на което всеки, който има iPhone (от iPhone 5 нагоре) може да събере подробна информация за това колко често и колко дълго се занимава с умното си устройство.

В понеделник Apple пусна публичната бета версия на iOS 12 - най-новата версия на своята мобилна операционна система. Тя включва освен всичко друго и набор от функции, предназначени да следят използването на телефона ви и да ви помогнат да намалите времето, прекарано пред екрана.

Така Apple се превръща в поредната компания, която обръща внимание на проблемите, които собствените й продукти създават за хората. А кражбата на внимание е сред сериозните недостатъци на новите технологии.

"Time Well Spent" ("Добре прекарано време") е актуалната тенденция в Силициевата долина, която беше възприета дори от технологични титани като Google и Facebook въвеждат функции, които помагат на хората да използват по-добре своето време.

Неправителствената организация със същото име е създадена от бившия служител на Google, отговарящ за етиката на компанията в нейните разработки и продукти, Тристан Харис. Според него новите технологии и "брилянтните умове, работещи в Google, Apple, Facebook и различни други компании" успяват да отвлекат умовете на хората посредством дори още по-софистицирани техники за манипулация, доставени през смартфоните им.

И вместо, както може да се очаква, технологичните гиганти да се противопоставят на тази инициатива (все пак те печелят именно от прекараното време на потребителите в платформите си), те отделят средства и ресурси за постигането на идеята за добре прекараното време.

Така съвсем наскоро Facebook, които са от сериозните привърженици на идеята, лансираха нови инструменти за повишаване на осведомеността на потребителите за това колко време всъщност прекарват в мобилното приложение на социалната мрежа. Допълнително с това има възможност за ограничаване на достъпа до самото приложение чрез зададени вътрешни таймери. Подобни функции вече има и в Instagram.

Google представи подобни функции за Android, чрез които всеки потребител може да регулира нотификациите, които получава, да следи за времето, през което смартфонът е включен, в какви приложения влиза човек и т.н.

Сега очевидно е ред на Apple. Новата операционна система вече е налична като бета версия (в която почти сигурно има множество бъгове и не се препоръчва за масовите потребители). Очаква се пълнокръвният и завършен вариант на iOS 12 се очаква да е за масова употреба по-късно тази година.

Операционната система включва подобрения в производителността, групови FaceTime обаждания, персонализируеми анимации, които приличат на вас, и нови разширени реалности. Но основната функция е Screen Time.

Тази функция, намираща се под настройките, определя времето, което прекарвате на телефона си - дневно и седмично, разбивайки го по приложения и по категория.

Показва колко уведомления получавате и колко често включвате телефона си. Получавате цялата тази информация в удобен седмичен отчет, който прави трудно да се отрече, че може да имате проблем.

"Всеки човек сам трябва да вземе решение за себе си, когато получи личните си статистики за употребата на смартфона", коментира пред CNN изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

Screen Time също така има опцията да ограничи времето, което прекарвате в дадени приложения. И приема тази си задача доста сериозно като след необходимите настройки на секундата ще ви изхвърля от посоченото приложение, независимо дали сте по средата на нов туит, без да ви даде да го пуснете отново в рамките на същия ден.

Друга функция, наречена "Do Not Disturb" (Не ме безпокойте - от англ.), позволява да изключите всичките си известия и обаждания. Можете да планирате подобно затъмнение за определен период от време или да оставите телефона си да се изключва автоматично въз основа на местоположението ви, календара ви и други предварително зададени параметри.

И тук идва големият проблем - подобни функции определено ще засилят осведомеността относно това колко време и къде прекарваме.

"Биохимията на мозъка ви приканва да отговорите на повика да проверите телефона си. Това е наистина трудно да се промени", казва д-р Лари Розен, психолог и автор, който се фокусира върху това как хората използват новите технологии. "Спрете да гледате в телефона си и тревожността ви ще се повиши."

Т.нар. "номофобия" - страхът от това, че може да се окажете без телефон, съчетана със страха, че можете да пропуснете нещо важно, се задействат тук, карайки ви да изпитвате вътрешно напрежение и тревога. Смартфоните действат чисто на мозъчно ниво, без дори да се намеси съзнанието.

Затова и подобни стъпки като придобиване на информация за реалните навици на работа с новите технологии, както и осъществяване на външен контрол върху работата с някои приложения, може да се разглеждат като "бебешки крачки" към решаването на проблема. Според Розен обаче първата стъпка е именно в това да бъде осъзнат проблема.

Неговите изследвания по темата показва, че средно тийнейджърите прекарват по около пет часа на ден, занимавайки се със смартфоните си, проверявайки ги между 50 и 60 пъти дневно.

Обективната информация обаче едва ли ще помогне в случая, смята Рамзи Браун, невролог и главен оперативен директор на компанията Boundless Mind. Компанията се занимава със създаването на софтуер, предназначен да промени поведението на потребителя, включително и чрез инструмент, наречен "Космос", който ви принуждава да изчакате приложенията ви да се пуснат.

Според него повече цифри и данни няма как да променят поведението на хората и ако действително се цели някаква реална промяна, първата стъпка към нея е да се намалят известията, които човек получава на телефона си.

Apple и iOS 12 работят в тази насока. Новата операционна система предоставя подробен контрол върху заглушаването на известия от някои приложения или групирането им в пакет, така че един сигнал да ви уведомява за всички 25 коментара под новата ви снимка в Instagram. Сири също ще предложи промени в настройките ви въз основа на вашето поведение.

Всичко това трябва да помогне, защото именно известията задействат половината от всички вдигания на телефона, смята Розен. Ако искате да направите повече, премахнете приложенията, за които най-вероятно ще загубите време, като ги погребете в папка или ги изтриете изцяло.

Истината обаче е, че за да се направят каквито и да е действия в тази насока, потребителите сами трябва да поискат. И да поискат дейно, а не само на думи. Дотогава времето, прекарано на смартфона ще стои стабилно, ако ще й да получите най-подробната статистика на света.

Oще: apple  ios  ios12  iphone  screen time  номофобия  приложения  пристрастяване  пристрастяване към смартфона  смартфон  смартфони  социални мрежи 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.