Apple признаха, че умишлено забавят работата на старите iPhone-и | webcafe.bg
Mobilecafe

Apple признаха, че умишлено забавят работата на старите iPhone-и

лебовскиMobilecafe, по Би Би Си
21.12.2017, 15:39 (обновена 24.12.2017, 18:10)
iphone 6s

Снимка: © Getty Images

Според компанията целта е съхранение животът на батерията

Потребителите на iPhone от дълго време подозират, че Apple пускат софтуерни ъпдейти, които целенасочено карат по-старите смартфони да работят по-бавно, за да подтикнат клиентите да си купят най-новия модел. Сега от компанията признаха, че това наистина се случва - но със съвсем различна мотивация.

Причината се оказва това, че ефективността на батерията на телефона намалява с времето и това може да доведе до внезапно изключване по време на работа.

Всичко започна от публикация на потребител в Reddit, който прави тестове за ефективност на своя iPhone 6S. Той показва как работата на телефона му се е забавила значително с времето, но когато сменя батерията на старото си устройство, то отново започва да функционира бързо.

Потребителят с никнейм TechFire допълви, че е осъзнал, че телефонът му работи по-бавно от нормалното, след като е изпробвал iPhone 6 Plus на брат си.

Какъв е отговорът на Apple?

От Apple потвърдиха, че правят промени в iOS, за да се справят с остаряването на литиево-йонните батерии, тъй като ефективността им спада с времето. Литиево-йонните батерии стават по-неефективни при доставката на енергия при различни условия (например при по-ниски температури или при падане на заряда на батерията), както и с амортизацията от дълга употреба. Това може да накара телефона да се самоизключи, за да съхрани електронните си компоненти.

Миналата година от Apple пуснаха софтуерни ъпдейти за iPhone 6, iPhone 6S и iPhone SE с цел да се отстранят резките пикове в потреблението на батерията, така че да не се изключва неочаквано смартфонът. Сега те ще са налични и за iPhone 7 с версия 11.2 на iOS. Компанията планира в бъдеще да ги използва и за други устройства.

Защо способността на литиево-йонните батерии намалява с времето?

Производителността на литиевите батерии намалява заради процесите, които се случват в цикъла на зареждане и изтощаване. По време на този цикъл литиевите йони мигрират през материята, създавайки енергия.

Изследванията показват, че всеки път, в който йоните правят това преминаване, те правят и малки промени в структурата на електролита. Ефектът може да се сравни с ръжда, която незабелязано обхваща стоманата. Тези промени ефективно разяждат материала и той задържа все по-малко заряд. Те също така възпрепятстват стабилната доставка на мощност.

Трябваше ли от Apple да предупредят клиентите си за това?

Избирайки да не предупреждават клиентите си за промените, които въвеждат, Apple предизвикаха излишни съмнения и недоверие. Логично е, че липсата на прозрачност в мотивацията не повишава доверието на потребителя към марката.

Ако имате някой от засегнатите от промените модели, промяната на батерията с нова би трябвало да върне телефона към предишната му скорост на работа.

И все пак от Apple трябваше да бъдат честни с клиентите си за ъпдейтите, които въвежда - все пак те съкращават производителност, за която потребителят е заплатил. След като са решили умишлено да забавят работата на смартфоните, щеше да бъде добре да обяснят и защо го правят. Така хората щяха да разберат, че всичко това е в тяхна полза.

Oще: apple  ios  iphone  iphone 6  iphone 6s  смартфон  телефон  устройство 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.10.2017, 10:25

3 Cousin | 22.12.201714:09

Келепирец трябва да има. Юзерът да му мисли като сменя телефона Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 22.12.201713:44

Сега остава някой да поверва в обясненията на Ейпппъъъъллльььь.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2016, 10:38

1 Космат Зановец.293731064298778 | 22.12.201709:16

се ако ми кажеш от къде да си купя ама баш оригинална батерия че те черпа
   

оценка

+0 -0