Най-после можете да активирате криптирани съобщения във Facebook Messenger | webcafe.bg
Mobilecafe

Най-после можете да активирате криптирани съобщения във Facebook Messenger

Webcafe.bg по Wired
09.10.2016, 18:10 (обновена 19.10.2016, 10:36)
Facebook messenger, messenger, secret conversations

Снимка: © Webcafe

Отивате на екрана с профила си (човек в кръгче горе в дясно), слайдвате надолу и кликате на "Secret conversations" и ги разрешавате. След това се връщате на екрана за начало на ново съобщение (плюсът долу в дясно) избирате да пишете съобщение и най-горе в дясно кликате на катинара. Интерфейсът ще стане тъмен и сте готови да започнете.

Миналата пролет Whatsapp пусна допълнителен код, който добавя нова степен на сигурност към почти милиард потребители, превръщайки се в най-голямата криптирана система за изпращане на съобщения в историята. Сега Facebook, компанията собственик на WhatsApp най-после реши да даде на потребителите на другата й много популярна чат програма възможност да наваксат.

Говорител на Facebook казва пред Wired.com, че компанията тъкмо е приключила дистрибуцията на "Secret Conversations" (Тайни разговори) до всички 900 милиона ползватели на Facebook Messenger, продължила в последните няколко седмици.

Опцията е по желание и дава достъп на потребителите, които я активират да криптират техните съобщения, така че никой да не може да ги прочете освен двамата души (по-точно, двете устройства) в двата края на разговора - нито Facebook, нито органите на реда или разузнавателните агенции.

"Съобщенията ви и сега са подсигурени, но Secret Conversations ги защитава с код и ги прави достъпни само на двете устройства, " се казва в описанието на приложението, когато тръгнете да правите първия си криптиран чат.

Възможността за по-сигурни разговори не е специално упомената във софтуерния ъпдейт за iOS и Android, но всеки, който го инсталира може да открие „тайната" опция в настройките.

Отивате на екрана с профила си (човек в кръгче горе в дясно), слайдвате надолу и кликате на "Secret conversations" и ги разрешавате. След това се връщате на екрана за начало на ново съобщение (плюсът долу в дясно) избирате да пишете съобщение и най-горе в дясно кликате на катинара. Интерфейсът ще стане тъмен и сте готови да започнете.

В допълнение получавате и нова опция, подобно на Snapchat, за съобщения, които изчезват след време - Ще видите и една иконка с часовник, когато пишете съобщението си в криптиран чат.

Secret Conversations използва системата за криптиране на Signal, приложение с много добра репутация в средите, които се занимават с оналайн сигурност. Signal е създаден от неправителствената организация Whisper Systems, която първо пусна собственото си приложение, след което започна да партнира с други организации, които също въведоха протокола. Наскоро стартиралото ново чат приложение от Google Allo messenger също дава възможност за криптирани съобщения по тази технология.

За съжаление опцията във Facebook трябва да бъде ръчно избирана за всеки нов разговор (подобно на Allo messenger), а не както е при WhatsApp и Signal, където всички разговори са криптирани „end-to-end". Това решенеи на компанията може да е опит на Facebook да избегне правни и политически проблеми. Има поне един такъв случай с Whatsapp, когато властите в Бразилия арестуваха местен мениджър на Facebook за това, че не е успял да помогне на разследващите органи да декриптират съобщения, изпратени от обвиняем в дело за пренос на наркотици.

Oще: allo messenger  facebook messenger  fb  messenger  signal  whatsapp  активиране  криптиране  опции  сигурен начин за изпращане на съобщения  фейсбук  чат  чат приложение 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 09.10.201620:26

а така.надървен за хакерите.моята месинджър кореспонденция е много топ сикрет и хайли конфиденшънъл.
   

оценка

+0 -0