Време е да почистите компютъра отвън и отвътре | webcafe.bg
Mobilecafe

Време е да почистите компютъра отвън и отвътре

лебовскиMobilecafe
29.01.2017, 17:47 (обновена 15.02.2017, 07:39)
лаптоп, почистване, компютър

Снимка: © Getty images

Как да почистите компютъра си

Нищо чудно да го отлагате с години, но истината е, че е крайно време да го направите. Ще седнете, ще си отделите време и ще почистите компютъра си отвътре и отвън. Ще заличите мазните пръсти по клавиатурата и екрана, ще почистите вентилатора и ще изтриете всички файлове, които тайно са ви се лепнали на компютъра, докато сте опитвали да отговорите на мейла от нигерийски принц.

Отвън

Първо нека започнем с почистването отвън. Изключете компютъра, изкарайте кабела и махнете батерията. Това е много важно, защото е напълно възможно да нанесете сериозни щети на хардуера, ако не го направите.

Вземете чиста мека кърпа, най-добре си отделете една микрофибърна само за техниката, лекичко потопете единия край във вода и започнете да търкате. Внимавайте особено много около портовете отстрани, защото не искате да попадне вода в тях.

Екранът

Започнете с избърсване на екрана със суха кърпа. От край до край, бавно. След това потопете друг край на кърпата в малко вода. Ако не мислите, че тя ще свърши работа - можете да направите разтвор за почистване с 50% вода и 50% оцет.

Избягвайте да използвате купен спрей, ако не сте убедени в него. Всъщност, има доста неща, които не е добра идея да правите, когато почиствате компютри, така че най-добре не експериментирайте много извън тези инструкции, ако не знаете какво правите.

В този ред на мисли - не навлажнявайте твърде много кърпата. Когато сте се убедили, че е наред, избършете екрана. Ако искате, може и с въртеливи движения, като при пастиране на автомобил, но не прекалявайте с натискането - това не е Ford Mustang.

Клавиатурата

Ако сте от онези хора, които обичат да вършат по няколко неща едновременно и ядете, докато сте пред компютъра... Е, вие сте като всички останали. Освен това най-вероятно имате трохи върху или под клавишите на клавиатурата и е нужно да ги изкарате, преди да минете с влажната кърпа - както се забърсва пода, преди да се мине с парцала.

Използвайте спрей с въздух под налягане, за да ги изкарате навън. Ако нямате, може да свърши работа и малък вентилатор или дори сламка и добри бели дробове. Не препоръчваме прахосмукачката, но ако ви се рискува - намалете силата й и използвайте малък накрайник вместо директно тръбата.

След това вземете чиста кърпа, Изопропилов алкохол IPA (малко е труден за откриване в България, но на запад е много популярен за почистване, ако не намерите - използвайте етилов спирт) и няколко клечки за уши. Сложете малко от спирта върху кърпата и внимателно почистете клавишите отгоре. След това по ръбовете минете с клечката за уши. Може и тях да потопите в изопропила, но съвсем малко, не искате да накиснете всичко в спирт.

След всичко това оставете алкохола да се изпари за няколко минути.

Отвътре

Минете с прахосмукачката отворите за вентилатора. Не е като основно почистване, но не е лошо да се прави от време на време. Добре е понякога да носите компютъра на сервиз, където да му почистят вентилатора, както трябва, да махнат натрупалия се прах и да сменят пастата, с която е закрепено охлаждането за процесора. Ако сте по-смели и не ви притеснява, че отварянето на машината може да прекрати гаранцията, можете да го направите и сами, но все пак се подгответе добре предварително.

Софтуерът

Нищо чудно машината ви да е пълна с повече боклуци „отвътре", отколкото отвън. Включете компютъра и се подгответе за истински мръсната работа.

Изтрийте излишни файлове

Windows 10 идва с чудесен мениджър на файловете. Отворете Settings app -> System -> Storage. Тук ако кликнете на някой от дяловете на хард диска, ще ви се покажат ясно папките, които заемат най-много място. Поразгледайте и изтрийте в тях файловете, които вече не ви трябват. Можете да опитате и безплатната програмка Windirstat, която дава едно ниво повече подробности за типовете файлове и разпределението им по харда ви.

Програми

Освен онзи огромен гиф как хранят коте с мляко от спринцовка, който заема цели 70 MB на компютъра ви, трябва да изтриете и малко ненужни програми. Най-вероятно още с инсталирането на Windows са се накачулили неща, които никога не сте използвали и не сте се сетили да изтриете.

Отидете отново в Settings app->System, но този път натиснете на Apps & Features и махнете тези, които не използвате. Имайте предвид, че там ще видите неща, които не се показват в Control Panel -> Programs and Features, където до преди време бяхме свикнали да трием програмите.

След това отворете Disk Clean-up, който ще ви помогне да изтриете временните файлове, което може да подобри скоростта на компютъра ви, както и системни файлове, което може да освободи още малко пространство на него.

Това би трябвало да ви е достатъчно, за да освободите няколко гигабайта пространство. Има естествено още какво да се желае - Windows 10 е пълен с тайни места за бакъп и временни файлове.

Изчистете миналото

Почистването на историята на браузъра ви е нещо като това, което рекламират, че правят детокс чайовете. Отворете уеб браузъра, който използвате, отворете от настройките историята (можете да пробвате и с cntr+h) и изчистете историята. Можете да оставите, разбира се, паролите, а според желанието и кукитата.

Довършете започнатото

След като свършите всичко, изпразнете и кошчето. След това (и това е много важно) рестартирайте компютъра.

Бонус

Така и така сте се захванали със сериозна работа и едновременно с това най-вероятно вече искате да отворите Facebook за награда - изчистете фийда си.

Изтрийте познатите, непознатите и съседката от третия етаж, която поства постоянно цитати върху картинки с цветя. Ако искате да не ви се разсърди някой или просто обичате да ви четат повече хора - просто спрете да ги следвате.

Скролвайки из таймлайна си. Когато видите нещо, което не ви интересува изобщо, дразни ви или не ви помага с новогодишната резолюция да изгледате по-малко клипове с котки - просто кликнете на стрелката горе до поста и дайте unfollow на човека.

Ако вземе, че пусне нещо много важно, все някой общ познат ще го коментира и пак ще ви излезе във фийда, така че не губите нищо.

Oще: settings app  system  windows  windows 10  време е да почистите компютъра отвън и отвътре  екран  как да почистите компютъра си  кърпа  лаптоп  мазни пръсти  насоки  освобождаване на пространство  почистване  почистване на вентилатор  почистване на клавиатура  почистване на компютъра  смяна на паста  спирт  спрей  триене на файлове  флакон с въздух 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2017, 11:31

1 Stefi Vasileva.1788128144842196 | 30.01.201711:38

"Скролвайки из таймлайна си" как би трябвало да звучи на български? Може би - времево разглеждане на лайна?
   

оценка

+0 -0