Spotify рови всичко в телефона ви | webcafe.bg
Mobilecafe

Spotify рови всичко в телефона ви

лебовскиMobilecafe, по Forbes
21.08.2015, 10:05 (обновена 15.09.2015, 19:00)
spotify

Няма какво да направите срещу новите настройки на Spotify

Музикалната платформа Spotify изненада потребителите с нови правила за сигурност, които й разрешават достъп до снимки и лична информация в преносимите им устройства. Редица технологични сайтове критикуваха остро промяната, която поставя меломаните пред свършен факт и дава на Spotify изключително много информация за тях.

Spotify защити разхлабената поверителност, тъй като събира данни за новата услуга Running - специален музикален режим за тичане, който подбира песните така, че ритъмът им да съвпада с вашето темпо на движение.

За целта платформата ще изземва и сензорни данни, за да определи дали бягате, ходите или лежите.

Не е ясно обаче защо Spotify иска достъп до GPS координатите на потребителите - някои твърдят, че ще бъдат разработвани „локални" плейлисти.

Учудващо е също защо Spotify ще може да рови в снимките и видеоклиповете във вашия телефон или таблет.

Платформата възнамерява да позволи на потребителите да качват профилни снимки, но иска да ги верифицира с изображенията в телефоните им, за да е сигурна, че са истински.

Това бе обяснено като част от защитата на поверителността, гарантирана от компанията, и дългосрочната й визия за създаване на персонализиран продукт за нуждите на всеки. Тук идва и друга новост - синхронизиране на акаунтите с другите социални мрежи.

Специалистите се опасяват повече как Spotify се отнася към тази лична информация и дали я споделя със своите търговски партньори.

След като на пазара вече има сериозна конкуренция, особено в лицето на YouTube и Apple Music, Spotify се опитва да разнообрази екстрите за меломаните, като дори предвижда видеообмен с високо качество и собствена видео продукция.

Попаднала под ударите на големи звезди като Тейлър Суифт, Том Йорк и Иги Поп заради ниските хонорари, Spotify е изправен пред все по-голям натиск да задържи лидерските си позиции.

Дали обаче това трябва да стана за сметка на личната поверителност на потребителите?

Засега новите правила важат за територията на Великобритания и не е ясно кога ще бъдат приложени към американските потребители на стрийминг лидера, който в момента има над 60 милиона абоната в цял свят (15 милиона от тях използват платената версия).

Oще: apple music  gps координати  spotify  лична информация  поточна линия  снимки  стрийминг услуга 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.