Джихадистите не ползват нито Skype, нито WhatsApp | webcafe.bg
Mobilecafe

Джихадистите не ползват нито Skype, нито WhatsApp

Mobilecafe, BBC
19.11.2015, 13:36 (обновена 07.04.2016, 02:18)
идил, хакер, ислямска държава, хакери, комуникация, джихадист, джихадисти

Как комуникират ислямистите и терористите, за да не бъдат хванати?

Предвид ужасните събития в Париж, правителствата по цял свят възобновиха призивите си към технологичните компании да проектират продукти, позволяващи на органите на реда да следят по-добре комуникациите.

Как комуникират ислямистите?

Експертът по цифрова криминология проф. Петер Зомер казва, че бунтовниците от ИДИЛ вероятно стоят настрана от нашумелите комуникационни приложения на мултинационалните компании.

"Те изобщо не използват големите комуникационни системи", коментира той пред BBC.

"Има много предприемачи, създаващи системи за употреба от свободомислещи хора и терористите бързо ги идентифицират. Системи като SureSpot предлагат на потребителите лесни варианти за криптиране".

Консултантът по въпросите на киберпрестъпността проф. Алън Удуърд казва, че наличието на криптирани системи прави опитите на агенциите за сигурност да шпионират всичко "абсолютно безсмислени".

"Всички вече използват протокола OTR [Off the Record], който предлага криптиране от точка до точка", заявява той.

"А дори и да успеете да спрете компаниите, осигуряващи OTR, има предостатъчно достъпни безплатни модули, които го осигуряват. В джихадистките форуми има връзки към онлайн инструменти за криптиране, които хората могат да изтеглят.

И да, всеки, който си разбира от работата, ще намери безопасен начин да комуникира. Повечето от тях не използват iMessage или WhatsApp".

Защо тогава правителствените агенции толкова се концентрират върху употребата на криптиране от Apple и Google?

"Големите технологични фирми са леснодостъпни за властите - а те търсят някъде, откъдето да започнат", коментира Удуърд.

Има доста дезинформация относно начина, по който хората зад терористичните атентати в Париж са комуникирали помежду си.

Бившият зам.-директор на ЦРУ Майкъл Морел заявява, че вероятно са използвали WhatsApp, но няма доказателства, че това наистина е така.

Междувременно коментар от белгийския федерален министър на вътрешните работи Жан Жамбон съобщи, че е възможно те да са използвали PlayStation 4 за комуникация.

Това беше отразено масово от медиите - но по-късно се оказа, че твърденията, че такава конзола е била открита в апартамента на един от атентаторите, са неверни.

Също така се твърдеше, че PlayStation 4 използва криптиране от точка до точка, което тя не поддържа.

Как разузнавателните служби следят дейността на екстремистите, ако не могат да четат съобщенията?

Криптираните продукти все пак съдържат метаданни - кой с кого е разговарял и за колко време. Това изиграва решителна роля за разбиването на терористичните клетки след събитията в Париж.

"Арестите, които се случват в момента, произлизат от преравяне на метаданните", коментира Удуърд.

"Идентифициран е първият човек, а после службите за сигурност използват процедура, наречена анализ на връзките, за да изградят обща представа с кой е разговарял той".

Британското разузнаване е особено добро в анализа на връзки, твърди Удуърд.

В момента предложеният за гласуване в Обединеното кралство проектозакон за правомощията при разследване, който все още не е гласуван от парламента, изисква от интернет доставчиците да съхраняват тези метаданни в продължение на 12 месеца.

Все по-често обаче службите за сигурност прибягват до хакване - инсталиране на зловреден софтуер върху компютрите на заподозрени, за да разберат какво правят те в реално време.

"Ако могат да хакнат компютър или смартфон, то те могат да се доберат до ключа, за да декодират съобщенията", казва Зомер.

Удуърд пояснява:

"Имаше оперативен работник на ИДИЛ в Сирия, който се оказа въвлечен в измама чрез Skype; той бе убеден да говори пред човек, който считаше за красиво момиче, но това беше просто прикритие за добавяне на зловреден софтуер в компютъра му. И това ни даде възможност да предотвратим няколко атентата".

Британското правителство твърди, че е възможно ИДИЛ да реализират кибератака във Великобритания.

Има ли поводи за подобно опасение?

През последните 20 години се изказваха редица опасения, че терористичните мрежи биха могли да причинят сериозна вреда, ако атакуват критично-важни инфраструктури от рода на контролни пунктове на въздушното движение или болници.

В тази връзка финансовият министър Джордж Осбърн оповести, че ще удвои финансирането за борбата с киберпрестъпността, като го увеличи до 1.9 млрд. паунда годишно към 2020 година. По негови думи бойците от ИДИЛ се опитват да развият способности за извършване на опасни кибер-атаки, но неговите коментари са "общи и неясни" и не се отнасят до конкретни заплахи, коментира Зомер.

Удуърд казва:

"Има повече спирания на електричеството, причинени от катерици, отколкото от кибертерористи".

И все пак, червеят Stuxnet, за който се счита, че е бил предназначен специално за спъване на ядрената програма на Иран през 2009-та показва, че подобни атаки са възможни.

"Тези терористични групи стават все по-умели и трябва да видите как използват социалните медии, за да усетите, че те разбират много добре от технологии", коментира Удуърд.

По всичко изглежда, че въпросните 1.9 млрд. паунда ще отидат за намирането на изключително умели хора, които да разберат каква ще е следващата стъпка на тези терористични групи.

Oще: playstation 4  skype  webcafe  whatsapp  анализи  бизнес  българия  джихадисти  забавление  идил  ислямска държава  киберсигурност  коментари  комуникационна платформа  комуникация  лайфстайл  медии  новини  париж  политика  развлечение  терористични атаки в париж  хакери 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

1 la-marin | 19.11.201518:10

Не не със PS4 са комуникирали и са играли много игри като малки затова са станали толкова агресивни терористи. От игрите ще да е.
Предлагам забраняване на всичко де що дори и бегло наподобява игра да се забрани, че предизвиква агресия.
Дори и судоку.
Майко мила, не знам кой да ни дойде на помощ с тоя тъп тъп народ...
   

оценка

+2 -0