Как да играете класически конзолни игри на вашия Android телефон | webcafe.bg
Mobilecafe

Как да играете класически конзолни игри на вашия Android телефон

Иво Цеков
12.02.2017, 04:19 (обновена 12.03.2017, 17:07)

1 от 2 снимки Назад Напред

Grand Theft Auto Liberty City Stories

Възможно е да играете на телефона си игри за PSP като Grand Theft Auto: Liberty City Stories. За целта ви трябва емулаторът PPSSPP, както и доста мощно мобилно устройство

Най-добрият начин да изиграете една видеоигра е да използвате оригиналната система, за която е създадена. Редица обективни пречки обаче невинаги ви позволяват да го направите - старата ви 8-битова конзола отдавна не работи, дисковете ви с Final Fantasy VII са издраскани, а бутоните на Nintendo 64 контролера ви са износени и няма кой да ги смени.

Тогава на помощ идва емулаторът - специално написан софтуер, който пресъздава конфигурацията на оригиналната конзола и подкарва копие на съответната игра.

Да играете копия на заглавия, които притежавате, е отличен начин да изживеете ретро тръпката и да си припомните стари класики.

Отвореният характер на Android прави платформата изключително подходяща за емулатори на стари конзоли, затова и ще ви запознаем с най-добрите от тях. Така за нула време ще може да превърнете вашия телефон или таблет в истинска конзола с десетки страхотни игри.

Преди преди всичко обаче, три важни неща. Първо, винаги използвайте копия на легално притежавани от вас игри. Второ, за максимално добра игра, препоръчителен е външен контролер с физически бутони. Това може да бъде стандартен Xbox One или PS4 геймпад, както и някой от многобройните Bluetooth контролери, които компании като Ipega, Moga и др. създават специално за мобилен гейминг.

Накрая, за максимален избор, предлагаме по един платен и един безплатен емулатор за всяка система:

Nostalgia.NES Pro (NES)

Nostalgia.NES Pro (2.00 лв.) е емулатор за класическата 8-битова NES конзола. Той може да подкара практически всяка игра, за която се сетите, поддържа WiFi свързане на контролера и висока степен на персонални настройки. Той работи и с Famicom игри (оригиналната японска версия на NES), така че ако има заглавия, които сте искали да играете, но не са били налични извън Япония, той ще го поправи. Стабилен и евтин, този емулатор заслужава внимание.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате 2P NES Emulator като алтернатива.

SuperRetro16 (SNES)

През годините SuperRetro16 претърпя няколко промени в името си, но винаги е бил солиден емулатор. Съвместимостта е висока, включително и при трудни за емулация игри като Super Mario RPG. Възможно е дори облачно съхранение на сейвовете и игра в мултиплейър. Съществуват доста SNES емулатори, но този наистина се отличава.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате Snes9x EX+ като алтернатива.

MD.emu (Genesis/MegaDrive)

Името на Робърт Бролиа е доста известно в средите на мобилния гейминг и с право - той е създател на някои от най-добрите емулатори за 8- и 16-битови конзоли. MD.emu не е изключение и поддържа едновременно Sega Genesis/Mega Drive, Sega CD и Master System/Mark III, което практически покрива всичко от ранните години на компанията като хардуерен производител. Поддържат се чийт кодове, доста геймпадове и др. Има платена (7.49 лв.) и безплатна версия, между които не съществува особена разлика.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате Gensoid като алтернатива.

ePSXe (PlayStation)

Ако сте чували за ePSXe, то това е така, защото той е може би най-популярният PlayStation емулатор за РС. Android версията е отличен порт и си заслужава цената от 5.85 лв. Съвместимостта с PS класиките е висока, като почти всички игри вървят отлично. ePSXe предлага стандартни опции като конфигуриране на тъчскрийн управлението, поддръжка на геймпадове, както и OpenGL технология за по-добра графика. Последното е особено важно, защото по правило оригиналните PlayStation игри не изглеждат добре на HD дисплей. Емулаторът работи добре и е отлична отправна точка към стотици страхотни заглавия от втората половина на 90-те.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате FPse като алтернатива.

Mupen64Plus AE (Nintendo 64)

Огромната част от Nintendo 64 емулаторите са построени на базата на проекта с отворен код Mupen64 и този не е изключение. Конзолата все още е трудна за емулация през Android, но Mupen64Plus AE предлага по-висока от средната съвместимост. Той работи по-добре от повечето сходни емулатори и се поддържа активно. Цената му е 1.50 лв.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате Tendo64 като алтернатива.

Reicast (Dreamcast)

Далеч не всяка игра върви, но наистина нямате никакви други опции, ако искате да си припомните какво предлага последната конзола на Sega. Dreamcast има някои класики в каталога си и си заслужава да опитате да си поиграете с настройките на Reicast. Абсолютният минимум като изискване е устройства с поне двуядрен процесор на 1.2GHz и 2GB RAM, а за предпочитане и нещо по-мощно. Емулаторът е безплатен.

My OldBoy! (Game Boy, Game Boy Color)

Срещу 8.30 лв. получавате емулатор на оригиналния Game Boy и цветния му наследник Game Boy Color, което не е никак лошо. My OldBoy! е невероятно стабилен, с изключителна съвестимост и страхотната функция да променя черно-бяла визия на оригиналните Game Boy в цветна. Имате също чийтове, превъртане на бързи и бавни обороти и опция за свързване на две устройства, които да играят заедно по начина, по който това някога ставаше с два кабела и две Game Boy конзоли.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате GemBoy! като алтернатива.

My Boy! (Game Boy Advance)

Ако погледнете оценките в Google Play, My Boy е може би най-добре приетият емулатор. С него получавате цялата страхотна библиотека на Game Boy Advance в джоба си. Той е стабилен, с практически 100-процентова съвместимост и множество удобни опции като превъртане на висока скорост, за да пропуснете скучните моменти от играта, както и геймпад поддръжка, слотове за множество сейвове и др. Не е евтин (10.34 лв.), но напълно си заслужава.

Ако по някаква причина този емулатор не работи добре на вашето устройство, може да пробвате GameBoid като алтернатива.

PPSSPP (PlayStation Portable)

За разлика от по-старите системи, при PSP емулаторите няма особен избор, но това не е проблем, защото PPSSPP е доста добър. Той получава постоянни ъпдейти, има приятен интерфейс и относително прилична съвместимост. За да го ползвате, трябва да имате доста мощно мобилно устройство и не всички игри вървят добре. Ако проявявате интерес, добра идея е да посетите официалния PPSSPP форум и да проверите списъка със съвместимите заглавия.

PPSSPP има Gold версия, която струва 8.86 лв. и е без алтернатива, но може да свалите и обикновената версия, която е безплатна. Реална разлика няма.

DosBox Turbo (MS DOS/Windows)

Ако сте израснали с компютър, а не с конзоли, вероятно бихте искали да си припомните старите РС класики. DosBox Turbo е емулаторът за това. Той поддържа дори мишка и клавиатура за автентично изживяване, но може да включите и модерен контролер. Освен това, може да играете и на всички Windows 9x игри. Цената му е 5.16 лв.

Ако DosBox Turbo не работи добре на вашето устройство, може да пробвате aFreeBox като алтернатива.

Oще: android  dos  dreamcast  game boy  game boy advance  game boy color  genesis  mega drive  ms dos  nes  nintendo 64  playstation  playstation portable  psp  sega  snes  windows  алтернатива  андроид  видеоигри  гейминг  геймъри  дос  емулатор  емулатори  емулатори за android  игри  класически игри  конзоли  конзолни игри  контролер  мобилен гейминг  мобилно устройство  носталгия  приложения  ретро  смартфон  съвместимост  таблет  телефон  устройство 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.