Приложението на Сноудън за лов на нагли хакери | webcafe.bg
Mobilecafe

Приложението на Сноудън за лов на нагли хакери

лебовскиMobilecafe по The Verge
27.12.2017, 19:03 (обновена 28.12.2017, 17:53)

Haven превръща смартфона в цяла система за наблюдение

В ерата на масовата информация, в която животът ни е неразривно свързан с интернет, няма как въпросът за онлайн сигурността да не е на дневен ред. Иначе казано - мрежата е голяма, а хакери дебнат отвсякъде. По-големият проблем е, че често сами не осъзнаваме кога сме станали жертва на злонамерен софтуер или го осъзнаваме твърде късно.

Понякога обаче дори и да сме защитили онлайн устройствата си с най-добрите възможни средства, те все пак остават открити за чисто физическа намеса.

Опит да се реши този въпрос дава Едуард Сноудън - американският разобличител на държавно подслушване, шпионин и системен администратор, работил за ЦРУ и Американската агенция за национална сигурност, който все още се укрива в Русия.

Сноудън е част от нов проект, който би могъл да помогне чисто физически за сигурността. "Проектът за свобода на пресата", в чийто борд той е член, в колаборация с Проекта Guardian за "хора, приложения и код, на които можеш да имаш доверие", създадоха Haven - приложение, което се възползва от сензорите на смартфоните ни по необичаен начин.

Приложението превръща телефона в многофункционална аларма. Единственото, което се изисква в случая, е да имате още един смартфон, който да можете да си позволите да превърнете в тази алармена система.

Идеята е, че дори и с най-доброто криптиране в света устройството е уязвимо за обикновена физическа намеса и лично манипулиране. Защото никога не знаеш дали чистачката в хотела всъщност не работи за ЦРУ...

Иначе самото приложение впряга всички сензори на смартфона да отчитат нови шумове, движение или дори рязка промяна в светлината в стаята, давайки сигнал към собственика, че има потенциални нарушители.

Системата е проста - сигнал се получава всеки път, когато телефонът установи шум чрез микрофона си, усети движение чрез акселерометъра си, усети промяна в яркостта на светлината от светлинния си сензор или чрез камерата установи движение. Ако устройството бъде извадено от зарядното или като цяло спре да се зарежда, също се подава сигнал към потребителя.

След като се задейства, приложението изпраща кодирани текстови известия, звук и изображения на собственика на устройството.

Така например, ако решите, че хотелският сейф не е достатъчно сигурен, можете освен ценните си вещи да сложите и стар смартфон, така че да заснеме всичко. След това настройвате Haven да сканира за звук или движение. Така ако някой отвори сейфа, приложението ще заснеме снимка и ще запише аудио, които ще ви изпрати като сигнал за нередност посредством SMS, Signal или на уеб сайт, достъпен чрез Tor.

Разбира се, то все още страда от някои сериозни недостатъци. Например постоянната нужда от интернет, за да може да изпраща съобщенията, или слабостта, че батерията да се изтощи и да "падне". Но все пак предлага нещо ново, сравнително евтино и даващо сигурност.

Оригиналната идея на Haven е да предпазваш от чисто физическо вмешателство компютъра си, гледайки дали някой няма да се опита да му инсталира нещо тайно (подобно на шпионските филми).

Според Сноудън обаче приложението е стъпка напред в борбата за един по-свободен свят.

"На много места по света хора продължават да изчезват през нощта. За тези дисиденти Haven е уверението, че ако агенти на правителството влязат в дома им и ги отвлекат, после поне някой ще разбере какво се е случило. В тези случаи Haven може да бъде инсталиран на основния телефон, а приложението да бъде настроено да изпраща уведомления до приятел", коментира той.

И макар да отчита, че мнозина ще се възползват от Haven по по-прозаични причини, Сноудън напомня също така, че той ще е в помощ на онези разработчици и активисти за човешките права, които работят на опасни места, където властите са далеч от демократичния ред.

И ако за тях приложението дава сигурност за работа в крайно несигурни райони на света, за други то може да служи по съвсем по-тривиален начин.

Според Ева Галперин, директор на киберсигурността за Фондация "Електронни граници", подобно приложение би било полезно най-вече на тийнейджъри, които нямат доверие на родителите си, че няма да им влизат в стаята, или на студенти, които имат проблем със съквартирантите. Или за родители, които нямат чак такъв контрол над бавачката. Или дори от деца, които искат да уловят Дядо Коледа...

Според експертите то може да бъде използвано като доста по-евтин вариант на алармените системи за по-малки офиси. Приложението може да служи като сензор за движение, който да следи дали някой няма да влезе неканен в извънработно време.

Или въобще на всеки, който предпочита да държи личното си място незасегнато от други хора.

Haven може да бъде изтеглено чрез F-Droid от Google Play и от приложението с отворен код за Android.

Самото приложение е с отворен код, за да може всеки, който иска да помогне за подобряването му, да има възможност да се включи. Приложението е само за Android и е съвместимо дори с по-старите смартфони, които вече не са ви потребни.

Oще: haven  аларма  алармена система  едуард сноудън  кибератаки  сигурност  система за наблюдение  система за сигурност  хакери 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 28.12.201709:03

Не се ли сещате "КОЙ" стои зад този добричък софтуер?
Всички изтеглили си това "приложение" стават жертви на руското разузнаване.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 28.12.201708:58

Трябва да сте наивни ненормалници, за да вземете това което предлага Сноудън за чиста монета.
Още повече, че:
Jailed Russian says he hacked DNC on Kremlin's orders and can prove it
WASHINGTON - A jailed Russian who says he hacked into the Democratic National Committee computers on the Kremlin's orders to steal emails released during the 2016 U.S. presidential election campaign now claims he left behind a data signature to prove his assertion.
In an interview with Russia's RAIN television channel made public Wednesday, Konstantin Kozlovsky provided further details about what he said was a hacking operation led by the Russian intelligence agency known by its initials FSB. Among them, Kozlovsky said he worked with the FSB to develop computer viruses that were first tested on large, unsuspecting Russian companies, such as the oil giant Rosneft, later turning them loose on multinational corporations.
https://www.msn.com/en-us/news/politics/jailed-russian-says-he-hacked-dnc-on-kremlins-orders-and-can-prove-it/ar-BBHqvnc?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

1 IRCPoliceman | 28.12.201707:39

Баси...как не съм се сетил, че чистачката в хотела бачка за ЦРУ...
   

оценка

+1 -1