Върни си думите назад | webcafe.bg
Mobilecafe

Върни си думите назад

Mobilecafe, по BBC
24.01.2015, 12:50 (обновена 25.02.2015, 17:08)
съобщения

Снимка: © Getty Images

Американската компания Strings стартира приложение за изпращане на съобщения, което ви позволява "да споделяте каквото желаете, с когото пожелаете - и да спрете изпратените съобщения, ако желаете."

Колко пъти ви се е случвало да изпратите съобщение заради моментен порив само за да ви се прииска да можеше да спрете това съобщение секунди по-късно?

Ами, както се казва... има приложение за това.

Американската компания Strings стартира приложение за изпращане на съобщения, което ви позволява "да споделяте каквото желаете, с когото пожелаете - и да спрете изпратените съобщения, ако желаете."

Мотото определено привлича вниманието, но как работи?

Изпълнителният директор на Strings Едуард Баласанян казва, че безплатното приложение ви позволява да изтриете изпратени съобщения, снимки и видео от телефона си, както и от телефона на човека, на когото сте ги изпратили.

Приложението също така спира получателя да изтегля, споделя или дори да прави скрийншот на съдържанието без ваше разрешение.

Уловката е, че получателят трябва също да е потребител на приложението за обмен на съобщения.

"Например, ако създам "стринг" и добавя вас и двама други в него, всички в този стринг могат да виждат разговора, но никой в него не може да добавя други хора към разговора без мое съгласие и не може да копира съдържание от стринга," обяснява Баласанян.

Част от мантрата на фирмата е "каквото се случва в Strings, си остава в Strings", така че винаги имате контрол над съдържанието, допълва той.

Ако съжалявате за неща, които сте споделили с други

Един от хората, които биха определили подобно приложение като полезно, е 32-годишната Надя Рашад-Чудари, личен асистент от Лондон.

Тя признава, че е писала есемеси, незабавни съобщения и е публикувала различно съдържание в изблик на гняв... и после е съжалявала.

"Когато бях гневна, пусках цели тиради. Също така публикувах картинки с цитати, подходящи за ситуацията," разказва тя. "И към 10-15 минути по-късно си мислех: По дяволите, не биваше да правя това."

Рашад-Чудари си спомня, че е качвала снимки във Facebook как се забавлява в същия ден, в който се е обадила, че е болна и не може да отиде на работа.

Тя просто е забравила, че шефът й е сред приятелите й в социалната мрежа.

"Получих предупреждение", казва тя. "В служебен план това беше първият ми урок никога да не публикувам нищо във Facebook, нито да добавям хора от офиса като приятели."

Пазарът на "лимитиращи споделянето" приложения е доста наситен

Въпреки че приложението Strings не е първото от този вид на пазара, популярността му нараства с рекордни темпове от излизането на бета-версията му на 31 декември.

Баласанян твърди, че Strings са имали около 1000 потребители към момента на дебюта и оттогава приложението е изтеглено над 40 000 пъти.

Други приложения със самоунищожаващи се съобщения след зададено време са Invisible Text и Ansa.

Приложението On Second Thought пък позволява на потребителите да оттеглят кратки съобщения, преди да са стигнали до получателя, и задава "вечерен час" за съобщения, на които се налага "ембарго" до следващата сутрин.

Пълната версия на Strings предстои да излезе след няколко седмици, но тепърва ще разберем дали тя ще успее да се удържи на силно конкурентния пазар, коментират анализаторите.

Изтритото... наистина ли е изтрито безвъзвратно?

Шив Путча, зам.-директор по потребителската мобилност в компанията за пазарни анализи IDC Asia-Pacific, казва, че има няколко проблема с такъв тип приложения, включително това дали изтритото съдържание наистина е изчезнало завинаги.

"Snapchat доказа наскоро, че съдържанието реално не изчезва напълно - има следи някъде от него," казва той. "То може и да изчезне от телефоните на съответните потребители, но няма гаранция, че то е изчезнало тотално, ако съобщенията са се съхранявали на сървър в облака."

Strings обаче твърди, че след като веднъж потребител изтрие съдържание от разговор, то се премахва от телефона на изпращача, от всички устройства, с които е било споделено, и от сървърите на фирмата.

Snapchat, популярно приложение, дебютирало преди 3 години, което позволява на потребителите да споделят снимки и видеа, които автоматично се самоунищожават след секунди, признаха миналата година, че зловредни външни приложения съхраняват снимките на потребителите им.

Признанието дойде през октомври, след като хакерски форуми започнаха да твърдят, че разполагат с файл, съдържащ поне 100 000 крадени Snapchat снимки. Въпреки скандала, Snapchat все още остава популярен сред младежите и иманад 100 млн. активни потребители.

Аджай Сундер от телеком поделението на консултантската компания Frost & Sullivan твърди, че стига потребителското съдържание да не е публично достъпно и хората да се чувстват спокойни, че то няма да се използва за документиране на комуникацията, хората ще продължават и в бъдеще да използват такива приложения за размяна на съобщения.

"Виждам доста възможности за употреба на такива приложения," коментира той. "Предимно за по-младото поколение, което е много по-безразсъдно и открито споделя идеите си и едва впоследствие осъзнава, че може би не е чак толкова разумно да се заявява всичко открито, или да се изпраща като съобщение всичко, което мислиш."

Оставяне на "следи"

Появата на този тип приложения за "размисляне" е доказателство, че хората стават по-информирани, че "оставят следи навсякъде след себе си", казва Путча.

"Срещат се все повече случаи на такива някогашни необмислени публикации, които се завръщат и усложняват живота на хората. Кандидатствате за работа например, и те преглеждат Facebook профила ви и виждат ваши глупави снимки от парти и проверяват туитове, които сте публикували наскоро," коментира той.

"Има някои неща, които компаниите редовно проверяват, как обаче да се върнете назад сега, и да изтриете всичко това?"

Правото да бъдеш забравен вече не е възможно в онлайн културата на "прекалено споделяне", особено в Западния свят, казва Путча. "Доказателство за това е например колко сложно всъщност е да си изтриете окончателно и завинаги Facebook акаунта," казва той.

Strings твърдят, че оставят на потребителите "пълния контрол" над съдържанието им, но някои анализатори считат, че ще има регулаторни сложности по отношение на личното съдържание, което хората желаят да върнат обратно.

Предвид терористичните атаки в Париж и други места, правителствата са все по-склонни да искат достъп до съдържанието на приложения за обмен на съобщения, допълва Путча.

Британският премиер Дейвид Камерън примерно наскоро призова за промяна в регулациите за данните онлайн, която да позволява на властите да четат лични съобщения, дори и те да са криптирани.

"Няма гаранция за пълна защита на личното пространство и личните данни в приложение за обмен на съобщения," обобщава Путча.

Oще: app  апликация  есемеси  приложение  приложения  смартфон  съобщения  телефон  технологии  технология 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.