Най-доброто в новия Android Marshmallow | webcafe.bg
Mobilecafe

Най-доброто в новия Android Marshmallow

лебовскиMobilecafe, по The Verge
30.09.2015, 14:14 (обновена 10.10.2015, 17:23)
nexus 5x с android marshmallow

Снимка: © Getty Images

Android става все по-умен, по-фин и полезен

Премиерата на последната версия на Android - Marshmallow - беше само част от голямото събитие на Google във вторник вечер.

На пръв поглед, промените по функционалностите на Marshmallow не са драматични, но комбинацията от подобренията наистина си заслужава.

Marshmallow превръща Android в много по-полезна за конкретния потребител система, като едновременно с това усъвършенства цяла серия от стари проблеми.

Новият Android става все по-умен, по-фин и по-лесен за употреба. С други думи - определено ще ви хареса.

Официалното пускане на Marshmallow ще се случи следващата седмица. Датата на ъпдейта, както обикновено, зависи от моделa на телефона ви. Новите модели на Nexus ще получат Marshmallow почти незабавно, но графикът за смартфоните на Samsung, Motorola, Sony, LG и останалите все още не е обявен.

Ето кои са най-важните нововъведения:

Google Now on Tap

Това е най-отличителната функционалност на Marshmallow. Now on Tap стъпва върху досегашния асистент Google Now, който съществува в Android от две години, и му дава възможност да използва всички приложения на телефона, така че да дава на потребителя моментална допълнителна информация за всичко.

Ако натиснете и задържите Home-бутона, докато се намирате в дадено приложение, Google Now ще прочете информацията от екрана, ще открие най-интересното в нея (например, името на знаменитост, събитие или адрес) и ще ви върне детайлна информация в малък pop-up прозорец в долната част на дисплея.

Ако някой ви изпрати sms с името на ресторант, например, Now on Tap може да го прочете и веднага да ви покаже адреса му на картата.

Ако четете новина за някой актьор, Now on Tap ще извади биографията му от Wikipedia или ще ви предложи линк към страницата му в приложението на IMDB.

Контрол върху достъпа до информация

Тази функционалност на пръв поглед изглежда леко скучновата, но всъщност е изключително важна. Досега приложенията на Android искаха "накуп" разрешение за достъп до всевъзможни лични данни в телефона ви при инсталиране: като камерата, фотогалерията, местоположението, архива на съобщенията и т.н.

Често потребителят не желае да дава ненужно широк достъп на външното приложение, но просто няма избор - няма как да разрешите или да забраните отделни елементи от списъка, нито има вариант да се поинтересувате защо изобщо има нужда от достъп до конкретната информация.

При Marshmallow обаче това вече е възможно. Разработчиците на приложения ще могат да искат разрешение за достъп до всяка отделна функционалност. Това означава, че когато пуснете камерата си през Instagram, приложението ще ви попита дали има право да я ползва.

По този начин потребителят винаги ще знае кога и защо телефонът му се ползва от външни приложения.

Освен това при инсталирането на конкретно приложение вече ще имате възможност сами да определяте обхвата на разрешения му достъп - така можете да забраните на Facebook да бърка в телефонния ви указател или GPS-данните.

По подобен начин Apple реши проблема с разрешенията в iOS, така че тази функционалност вероятно е позната на някои потребители.

Приложенията ще трябва сами да се ъпдейтнат, преди тя да влезе в действие. Засега Marshmallow дава възможност да направите ръчни настройки на всички app-ове, които сте си свалили.

Разчитането на пръстови отпечатъци

Сензорите за пръстови отпечатъци се появяват инцидентно в няколко телефона под Android, но съвсем скоро ще станат неразделна част от смартфон-технологиите.

Google започва да изгражда специализирана система за поддръжка на сензорите в Android, така че производителите на телефони вече няма да я програмират самостоятелно.

Това означава, че бъдещият ви Android вероятно ще използва пръстовия ви отпечатък за отключване на телефона, банкови разплащания или за достъп в отделни приложения и услуги.

UBS-C

Никой не обича да купува допълнителни кабели, но този път наистина си струва.

USB Тип C (наричан още USB-C) е компактен реверсивен USB формат, който вече навлиза в технологичната индустрия. Използва се за бързо зареждане на телефони, таблети и лаптопи, както и за пренос на данни и видео между отделни устройства.

През него можете да зареждате и външни устройства чрез телефона си.

Marshmallow ще поддрържа USB-C за телефоните и таблетите на Android.

Doze

Вече всяка нова версия на операционна система твърди, че подобрява живота на батерията, но последният ъпдейт на Google май наистина прави смислена крачка напред.

Doze е нова функционалност на Marshmallow, която наблюдава по какъв начин се използва устройството и пренастройва дейността на приложенията в съответствие с употребата му.

В най-общи линии - ако не използвате таблета си през целия ден, докато лежи върху масата, Marshmallow просто "замразява" работата на всички приложения в него, за да не източва напразно батерията му.

Това означава, че app-овете вероятно няма да са синхронизирани с нова информация в секундата, в която ги отворите, но Google обещава, че по този начин може да удвои продължителността на работа в режим "standby". Което не е никак лоша сделка.

По-добри текстови функции


Още една дребна, но значима промяна в Marshmallow е моделът, по който системата работи при копирането и пренасянето на текстове.

Новата версия на Android прави бутоните за cut, copy и paste много по-лесни за употреба по доста идентичен начин на iOS. Малка промяна, но с доста широка употреба.

Chrome ще работи в други приложения

Едно от най-досадните неща в Android е онзи момент, в който някое приложение ви изхвърли с препратка към линк в интернет, след което се налага да изчакате Chrome да заработи и да зареди конкретната страница.

Google решава този проблем с функционалност, наречена Chrome Custom Tabs.

Чрез нея Marshmallow ще разреши на приложенията да правят предварителен преглед на конкретното съдържание от интернет, вместо директно да ви препраща към Chrome. С други думи, отново ще имате достъп до последния ъпдейт на страницата, но по много по-бърз и безболезнен начин.

Oще: android  google  google now  marshmallow  now on tap  гугъл  достъп до лични данни  новата версия на android  ъпдейт 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2011, 17:54

1 ukashaka | 04.10.201510:07

Защо винаги всички хвалби почват с ГъгълНау и пододбни, Не ме интересува бизнесът на Гугъл. Искам да знам какво полезно за мен има – нещо в интерфейса, някакви полезни нови опции, а не Гугъл-Мугъл. Гугъл нау е нужен на супер заети хора, каквито у нас няма.
   

оценка

+1 -1