9 съвета, които ще спасят телефона ви дори при -20 градуса | webcafe.bg
Mobilecafe

9 съвета, които ще спасят телефона ви дори при -20 градуса

лебовскиMobilecafe, по International Business Times
24.01.2016, 11:59 (обновена 16.02.2016, 12:03)
смартфон в студа

Снимка: © Getty Images

Как да предпазим смартфона си в студа

Човек и добре да живее, един ден излиза на улицата при минус 20 градуса и осъзнава, че телефонът му е спрял да работи.

Опасно ниските температури не влияят само върху човешкото тяло, а и върху техниката, която сме свикнали да е на разположение навсякъде и по всяко време.

Знае се, че смартфоните издържат на студа доста по-добре в сравнение с жегите, но крайно ниските температури могат да имат неблагоприятен ефект върху устройството.

Според някои изследвания моделите с Android издържат значително по-добре на студа в сравнение с iPhone-ите, но какъвто и да е производителят - има температури, под които всички функции на телефона спират да работят.

Ето какви проблеми могат да възникнат с телефона ви в студа:

Изтощаване на батерията

Разреждането на батерията е най-непосредственият ефект от студеното време. Не се изненадвайте, ако телефонът ви внезапно спре с напълно изтощена батерия след известно време.

Внимавайте, защото продължителното излагане на ниски температури може да доведе до непоправима повреда на батерията.

Проблеми с екрана

Телефоните с LCD-дисплей са по-податливи на негативното влияние на студа, в сравнение с моделите с AMOLED-екрани. При LCD-смартфоните може да има забавяне на реакциите на тъчскрийна, както и размазване или отблясъци на шрифтовете и цветовете.

Чупливостта на панелите на дисплея също се увеличава от студа, тъй като температурата прави структурата му по-неустойчива.

Грешки във вътрешните компоненти

При изключително ниски температури е възможно смартфонът да започне да регистрира грешки при обработката на данни от вътрешните компоненти. Често устройствата спират да разчитат SIМ-картата или процесорът им се затруднява при изпълнението на част от функционалностите.

Щети на вътрешните или външните компоненти

Студът наистина прави по-чупливи отделните части на телефона - както по корпуса, така и във вътрешността му, което може да доведе до материални щети. Изпусканията или грубата манипулация може да доведе до пукнатини по екрана, както и да предизвика разглобяване или нараняване по вътрешните компоненти.

Ако оставите смартфона си на студа за продължителен период от време, особено - в режим "sleep mode", това може да доведе до перманентно увреждане на телефона.

Кондензация

Смартфонът може да започне да трупа кондензирана течност под екрана си, ако внезапно смените външната температура - например, ако влезете с него в много топло помещение, след като сте го ползвали дълго време в студа. Това може да доведе до проблеми с разчитането на екрана и други повреди от наличието на вода в устройството.

Съвети за предпазване на смартфона от студа

1. Опитайте се да не вадите телефона си, докато сте навън в студа, или поне се постарайте да ограничите до минимум използването му.

2. Дръжте смартфона си в чанта или в джоба на панталоните / якето си. Най-препоръчително е да носите устройството във вътрешен джоб, така че да е в близост до топлината на тялото ви.

3. Носете телефона си в плътен калъф или протектор, предназначен за работа в тежки атмосферни условия. Той предпазва не само от студа, но и от прахови замърсявания, намокряне и изпускане.

4. Използвайте ръкавици, докато работите със смартфона в студа. Ръкавиците не просто пазят ръцете ви от измръзване, но и предотвратяват изпускането на телефона, което често се случва заради вкочаняването на мускулатурата на пръстите.

5. Не оставяйте телефона си в колата за продължителни периоди, особено през нощта. Това може да доведе до непоправими увреждания по устройството.

6. Старайте се да пазите смартфона си на защитено място, докато разчиствате снега от тротоара или автомобила си. Много често устройството не просто замръзва, но и се намокря от невнимателната употреба.

7. Използвайте слушалки или hands-free устройство, за да не се налага да вадите смартфона си, докато говорите.

8. Преди да излезете навън, заредете телефона си. Ако батерията ви е 100% пълна, има по-малка вероятност да се изтощи вследствие на студа. Носете си и зарядно устройство или резервна батерия, ако предприемате по-дълги пътувания.

9. Ако сте забравили смартфона си дълго време на студа, най-доброто нещо би било да го изключите и да го оставите да се затопли до нормалната стайна температура, преди да го ползвате отново. Това не само ще предотврати образуването на конденз, но и ще намали риска от допълнителни увреждания по електрониката.


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2015, 13:50

1 angelvarna | 25.01.201617:01

Че как така нито моят iPhone (5S), нито този на съпругата ми (6), не са имали никакви проблеми досега. А наскоро ги ползвахме на температури от около -15 градуса + силен вятър.
Съвета в ръкавиците го игнорирайте. Защо ли?
1во - с ръкавици има по-голям шанс да изтървете устройството, понеже се хлъзгат и е трудно да бръкнете в джоба с двойно по-дебели пръсти от нормалното. Усмивка
2ро - как се предполага, че ще можете да правите каквото и да било с телефона си, ползвайки ръкавици? Единствен вариант е да сте с онези, специалните, за смартфони...ама едва ли.
3то - хайде стига толкова. Усмивка
   

оценка

+0 -0