Кой ви слуша, когато говорите с Google Assistant? | webcafe.bg
Mobilecafe

Кой ви слуша, когато говорите с Google Assistant?

лебовскиMobilecafe
12.07.2019, 10:05 (обновена 14.07.2019, 11:26)
сундар пичаи

Снимка: © Getty Images

На кого говорите, когато говорите с Google Assistant?

Отговорът би трябвало да е ясен - с изкуствения интелект на Google, който разпознава гласовите ви команди и ги преобразува в команди към едно или друго приложение. Това обаче е само част от картината. Оказва се, че записите от Android-телефоните, таблетите или домашния асистент Google Home се прослушват и от хора - подизпълнители на технологичната компания.

Подобна практика се прилага и от Amazon, които ползват звукови клипове от асистента Amazon Echo конфиденциално, за да подобряват услугата си. Данните от командите и самоличността на потребителите би трябвало да се пазят в пълна тайна.

По-притеснителният факт, разкрит в разследване на белгийската медия VRT NWS, e, че част от записите на Google Assistant са произведени без знанието на потребителите - т.е. без изричане на активиращата фраза "Хей, Гугъл" / "ОК, Гугъл". Още по-смущаващо е, че 1000 клипа с разговори между потребители са изтекли от партньори на Google до журналистите.

От компанията потвърждават за пробива в сигурността на системата си.

"Току-що разбрахме, че един от езиковите подизпълнители е нарушил политиката за конфиденциалност и е публикувал аудио-данни от холандски език. Екипите ни вече са задействани по този проблем, разследват го и ще вземат мерки. Правим пълна ревизия на системите ни за сигурност, за да не допуснем подобно нещо да се случи отново", се казва в съобщение на Дейвид Монсийс, продуктов мениджър на търсачката на Google.

Той посочва, че външните партньори на компанията слушат само "около 0.2% от всички аудио-записи", който се правят чрез активирането на Google Assistant, като твърди, че файловете не са свързани с конкретни потребителски акаунти - т.е. на теория слушателят не би трябвало да знае чий е гласът от записа.

Журналистите от VRT обаче са показали, че не е невъзможно да се идентифицира гласът на човека, който говори през виртуалния асистент. Един от записите например съдържа информация за личния адрес на конкретно семейство.

Експерти по сигурността на информацията предупреждават, че практиката на Google вероятно влиза в нарушение с европейския регламент за защита на личните данни GDPR.

Той задължава операторите да предоставят специални гаранции за защита на чувствителна информация - например данни за здравословното състояние на потребителя.

Разследващите журналисти са установили, че записите от Google Assistant се стенографират от служители на компанията и от подизпълнители, разпръснати в различни точки от света - САЩ, Коста Рика, Индия и др.

Анонимният източник на файловете е дал достъп на журналистите до тях, защото самият той е имал притеснения за системата за сигурност на Google. В един от записите, които са му дадени за изслушване, се е чул гласът на жена в състояние на силен стрес, вероятно предизвикан от физическо насилие. Подизпълнителят твърди, че Google не е предоставил ясни правила как работниците би трябвало да постъпват при подобни ситуации - и дали изобщо трябва да се намесват.

Нещо повече: 153 от изтеклите файлове показват, че приложението се е активирало в режим "запис" в моменти, в които изобщо не е трябвало да го прави.

Белгийските журналисти са установили, че Google Assistant е записвал разговори на хора в спалнята им, разговори между родители и деца, семейни скандали и дори работни телефонни разговори, в които се съдържа голяма доза лична информация.

"Рядко устройствата, които имат вграден Google Assistant, може да попаднат в ситуацията на т.нар. "фалшиво приемане". Това означава, че е засечен фонов шум или дума, който софтуерът ни е интерпретирал като активираща фраза (например "ОК Гугъл"). Имаме серия от защити, които не допускат тези "фалшиви приемания" да се случват в дома ви", пише Монсийс.

Въпреки това - очевидно не става дума за единични инциденти.

Ако желаете да изтриете историята на записите си през Google Assistant или да деактивирате гласовото разпознаване, можете да го направите оттук.


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2019, 09:58

2 kifte | 12.07.201920:20

Harry | 12.07.201916:47
А идиотите каканижеха, нямам какво да крия, не съм престъпник, какво като ме подслушват!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
^^^^^
Ми всеки не идиот би трябвало да споделя тайните си на две очи.
Особено психопати, сексуални маниаци , да не говорим за тези с криминал майндс Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 12.07.201916:47

А идиотите каканижеха, нямам какво да крия, не съм престъпник, какво като ме подслушват!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0