Facebook приложение иска да знае всичко за вас | webcafe.bg
Mobilecafe

Facebook приложение иска да знае всичко за вас

Mobilecafe, по Independent
11.08.2014, 14:17 (обновена 02.12.2014, 16:58)
Dislike

Новата версия на Facebook Messenger предизвика масово неодобрение от потребителите

Докато ставаме все по-зависими от технологиите да направляват натовареното ни ежедневие, това, което им даваме в замяна може би е повече, отколкото осъзнаваме.

Проблематичната ни връзка с Facebook отново е на фокус, след разкритията относно новото Messenger приложение за размяна на незабавни съобщения.

Оказва се, че социалната мрежа на Марк Зукърбърг иска да е по-запозната с нас, отколкото на нас ни е комфортно, особено ако ползваме Android. Според Huffington Post, за да действа ефективно, приложението изисква правомощия да звъни на телефони, да праща текстови съобщения, да записва аудио и да прави снимки или видео по всяко време.

Ако го използвате, за да си чатите с приятели, бъдете готови в замяна то да може да чете списъка с контактите ви, да знае на кого звъните или пращате мейли и колко често, и да се информира за различните ви профили или за останалите ви приложения.

А веднъж щом го свалите и се съгласите на неговите условия, не очаквайте да ви пита отново.

В процес на разработка

Facebook Messenger съществува от 2011 г. като отделно приложение, но съвсем скоро ще заеме изцяло функциите за размяна на чат съобщения и в основния мобилен app на Facebook. От миналата седмица компанията взе да предупреждава ползващите iPhone или телефони с Android, че ще трябва да си свалят Messenger, ако искат да продължат да си разменят моментни съобщения.

Логично, това разгневи доста от потребителите, които твърдят, че съобщенията във Facebook и без това си работеха добре, а нежеланият Messenger изисква споделянето на твърде много лична информация.

От Facebook отвърнаха, че приложението все още е в процес на разработка и че целят да избегнат объркването, което се появява, когато мобилните потребители на социалната мрежа си разменят съобщения през телефона по няколко различни начина.

В името на потребителя

Разбира се, подобно бъркане в личните данни не е нищо ново и бива изисквано от още доста приложения. Дори то да изглежда като малко сурово навлизане в личното пространство, истината е, че се прави предимно за улеснение на потребителя.

Например Facebook Messenger иска постоянен достъп до микрофона ви, за да не се налага да ви пита за това всеки път, когато правите обаждане през него. Иска и достъп до снимките и клиповете ви, защото иначе няма да можете да ги споделяте с приятели.

Но дори при тези обяснения, неприятното чувство у потребителите си остава, съчетано с раздразнението от това, че Facebook практически ги задължава да си изтеглят техния Messenger.

Резултатът е, че в магазина за приложения App Store Facebook Messenger е на първо място сред безплатните приложения, но последната му версия има отвратителния потребителски рейтинг от една звезда.

Oще: android  app  facebook  iphone  достъп  информация  лични данни  марк зукърбърг  приложение  смартфон  социална мрежа  фейсбук 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.08.2014, 18:00

4 Aleksander Stefanov | 13.08.201413:38

Райски, Хаос. Райски.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 13.08.201413:12

че то живот ли е без него, бе Хаос!?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

2 Xaoc | 13.08.201412:59

Баси, как ли са живели едно време хората без фейсбук? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 13.08.201409:30

Абе Зуки не ви ли заприличва все повече и повече на чичко Били или Стив Джобс? - неговото, само неговото и нищо друго освен неговото?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани