Kак да спрете да гледате телефона си постоянно | webcafe.bg
Mobilecafe

Спрете да гледате телефона си постоянно

Musiccafe, qz.com
24.02.2015, 17:09 (обновена 09.03.2015, 07:48)
технологии на бъдещето

Снимка: © Getty Images

Имаме проблем: поглеждаме телефона си средно по 150 пъти на ден. Променете това: използвайте умните му функции и приложения и го оставете да работи вместо вас

Пoтъваме в екрани.

Децата под 8-годишна възраст гледат екрани по 2 часа на ден. Младежите в пред-тийнейджърска и тийнейджърска възраст (от 8 до 18 години) им отделят средно 7,5 часа.

Възрастните ги гледат средно осем и половина часа на ден.

Ако не сте усетили: имаме проблем

Според компанията за рискови инвестиции Kleiner Perkins Caufield & Byers, сме склонни да проверяваме телефоните си по 150 пъти на ден. В международно изследване, организирано от сп. Time, един на всеки четири души проверява телефона си през 30 минути, 1 на 5 души през всеки 10 минути.

Разсейването си има своите последици.

Най-голямото американско обществено радио - WYNC, констатира, че креативността намалява, защото скуката, в която някога ни хрумваха страхотни идеи е изместена от скролване и докосване на екрани.

Някои от услугите, които използваме в телефоните си, са станали по-пристрастяващи от алкохола и цигарите, и ни карат да се чувстваме по-зле, дори когато ги използваме.

Да не говорим, че когато ги използваме нощем, светлината от тези екрани пречи на съня.

Но не бъдете твърде строги със себе си: трудно е да откъснете очи

Не само че приложенията умишлено са създавани, за да пристрастват, но и поддръжката на цифровия ни живот - това, което наричаме "дигитални домакински задължения" - изисква от времето ни.

Софтуерните ъпдейти трябва да се изтеглят и инсталират (миналата година Chrome имаше осем различни ъпдейта на версиите, а iTunes - девет), паролите трябва да се сменят (не забравяйте да го правите на всеки 30 дни), а известията изискват реакция (активните потребители на Quora имат между 150 и 500 известия на ден).

Отгоре на всичко, въпреки че се произвеждат с огромна прецизност от специализирани роботи, тези красиви, украсени с метал екранчета и свръхмодерен индустриален дизайн, в реалността са крайно крехки - въпреки че хората във Великобритания и САЩ подменят смартфоните си средно на 22 месеца, един на всеки четири iPhone все пак е със счупен екран.

Съветът ни е да ги държите скрити и в безопасност.

Спрете да вадите телефона си на всеки 5 минути. Има психологически трикове за това. Да държите телефона си в чантата, вместо в джоба, може да намали употребата му.

Държането му извън спалнята намалява изкушенията през нощта.

Услуги като f.lux и Twilight могат да променят цветовата температура, за да намаляват ефекта от компютърния екран върху съня ви.

Но освен другото можем да създаваме блестящи технологии, които не разчитат на екрани

Склонни сме да се концентрираме върху това, което можем да видим, но скритите неща - процесорите, сензорите, радиомодулите и другите вътрешни компоненти на нашите смартфони - са се усъвършенствали дотолкова, че позволяват да настъпи нова ера при работата с компютри и електронни устройства: бъдеще без екрани.

Вместо да разчитаме на остарялата парадигма на графичния потребителски интерфейс - като цяло неизменна от края на 70-те години - мощните ни компютри биха могли да правят много повече неща самостоятелно, и най-накрая да спрат да ни занимават със запитвания и известия.

Оставете телефоните си да вършат работата си без вас.

Новите технологии могат да спасят сегашните екранни зомбита: Web приложението Unroll.me може автоматично да обобщава рекламни имейли в един дайджест, за да ви спести време за четене на имейли.

Dropbox Carousel може автоматично да архивира вашите снимки и да ги премахва от телефона, за да пести място. TripIt автоматично синхронизира календара ви с полетите, така че да не се налага да ги въвеждате ръчно.

Но като начало, за да видите реалния потенциал на света без екрани, се снабдете с IFTTT (и може би със сродно приложение като LIFTTT).

Създавайки "активиращи действия" - например напускане на GPS местоположението на офиса - може да създавате рецепти, които се изпълняват автоматично - примерно изпращане на SMS, че се прибирате - без дори да вадите телефона от джоба си.

Ако имате Android, може допълнително да настройвате нещата с приложения като Trigger (с над 1 млн. изтегляния), които изпълняват разнообразни задачи след комбинация от активиращи действия.

Аndroit дори поддържа NFC разширения, така че може да използвате радиовръзка, вместо 20 натискания на екрана, за да изпратите просто съобщение.

Ако някои от тези "хакерски" услуги са достъпни за прости действия още сега, други са по-сложни и "разбират" вашите нужди, така че автоматично започват да решават проблемите ви.

Камерите, инсталирани на таваните на стадионите от NBA например вече могат да изучават движението на играчите и да известяват лекарите на отбора, когато някой е травмиран, уморен или не в особено добра форма.

Екраните на смартфоните са ни завладели по ужасен начин, но като използвате страхотните миникомпютри, които са те, можете да поемете на пътешествието си към света на бъдещето, лишен от екрани.

Можете да спрете да гледате телефона си още сега.

Oще: mobile  smart  tech  ало  мобайл  смарттехнологии  смартфон  телефон  технологии 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 25.02.201521:37

Вместо Dropbox Carousel и TripIt съм си купил едно приложение за 2 лв. Викам му "стискалка". Представлява прост механизъм, изискващ чрез упражнаване на усилие от мускулите на дланите да събереш двете му рамена, свързани чрез пружина, която оказва противодействие на усилието. Така дланите ми заякват, мускулите на предмишницата стават като корабни въжета, а волята ми се усилва. И се усилва все повече всеки път когато си помисля да барна телефона си. Вместо него вадя "стискалката", и почвам да я мачкам, докато слепоочията ми се изпълнят с кръв, и заприличам на ранен хищник. Щом постигна този ефект, започвам със сплетени пръст да правя леки кръгови движения, които имат за цел да разтегнат и отпуснат мускулите.
Това е най-ефективното средство, което съм открил за лек на своята обсесия!
   

оценка

+0 -0