Google инвестира 22 млн. долара в софтуер като за баба ти | webcafe.bg
Mobilecafe

Google инвестира 22 млн. долара в софтуер като за баба ти

лебовскиMobilecafe
03.07.2018, 11:16 (обновена 04.07.2018, 12:16)
kaios, kaios операционна система, nokia, nokia 8110, бананафон

Снимка: © Wikipedia

Компанията се насочва към пазара на "бабешки" телефони

Google прави крачка напред в достигането до още повече потребители и то чрез платформа, която на пръв поглед изглежда необичайна.

В момента около 83% от над четирите милиарда смартфони по света работят с операционната система Android, която я прави едно от най-масовите технологични явления на нашето поколение.

За първи път от десетилетие насам обаче търсенето на смартфони намалява. За последната година пазарът на "умните телефони" е отбелязал само 2% ръст.

По тази причина от компанията се прицелват в друг сегмент на пазара - така наречените "feature phones". Това са телефони, които в България на шега наричаме "бабешки" или "тухли". Те нямат тъчскрийн, многопикселова камера или цяла "екосистема" от приложения, но са в пъти по-евтини от смарт-устройствата. Голямо удобство е, че повечето от тях вече използват свързване към 4G мрежа.

За миналата година техният пазар е нараснал с 5% с продадени над 450 млн. бройки. От Nokia например са успели да продадат повече от 70 млн. телефони от сериите на обновената 3310 и 8110. За да придобиете представа колко по-бюджетни са тези устройства, Nokia 3310 може да бъде намерен на българския пазар за под 90 лева.

Затова и не е чак толкова учудващо, че Google се обръщат към пазара на "бабешки телефони". Компанията реши да инвестира 22 млн. долара в KaiOS и да работи съвместно с тях за интегрирането на продуктите си в тяхната операционна система.

Самата KaiOS е създадена през 2017-а година от Mozilla.

Първоначално имат амбицията да създадат feature phone за 25 долара, но бързо осъзнават, че не могат да я реализират на тази цена. Така се насочват към разработването на операционна система, която няма да затруднява работата и ще върви гладко на бюджетни устройства.

С KaiOS вече работят част от телефоните на Nokia и Alcatel. В Индия например тяхната операционна система е по-разпространена от iOS. Изпреварва я само Android. Редицата полезни и не толкова приложения отстъпват пред издръжливостта на батерията и опростения софтуер.

Така пред Google има нова задача - да предложи на този сегмент потребители почти пълния пакет от приложения на Google - карти, пространство за съхранение на данни, YouTube и други, които от своя страна се явяват за канал за реклама и бизнес с "облачни" услуги.

Едно от най-големите предизвикателства към технологичния гигант обаче е решаващо - това да адаптира Google асистента - виртуалния помощник, вграден във флагманите от серията Pixel - за работа на "обикновен" телефон.

По принцип Google Assistant би представлявал предизвикателство за по-слабите им процесори.

Но изкуственият интелект на виртуалния помощник има една много ценна функция - той може да преобразува звук в букви и текст и по този начин работата му би улеснила използването на тези по-елементарни устройства, които нямат удобните големи клавиатури на смартфоните или QWERTY.

Писането дори и на по-дълги текстове вече няма да е затруднение, независимо, че сте с "тухла".

Може би опитите "бабешките" телефони да станат по-удобни и "по-умни" ще престанат в момента, в който смартфоните станат наистина общодостъпни. Но дотогава с инвестициите и партньорството си с KaiOS от Google предпочитат да си подсигурят още една пазарна ниша, която никой конкурент все още не експлоатира пълноценно.

От една страна това е капиталовложение в потребители, които могат да се преориентират към покупката на пълноценен смартфон, а както се видя, вероятността той да е с Android е огромна.

Във време, в което устройството не е само слушалка за говорене, не е ясно дали търсенето на feature phone-и ще съхрани ръста си и докога.

Но дори и тенденцията да се запази, приложенията на Google ще постигат целта си - да са достъпни на устройствата на максимален брой потребители, независимо дали са пред компютъра или с (евтин) телефон в ръка.

Oще: feature phone  google  kaios  nokia  nokia 3310  nokia 8110  pixel  бабешки телефон  операционна система  операционна система kaios  софтуер 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.