BlackBerry напуска Пакистан | webcafe.bg
Mobilecafe

BlackBerry напуска Пакистан

лебовскиMobilecafe
30.11.2015, 14:51 (обновена 03.12.2015, 10:38)
Блекбери 10

Снимка: © Getty Images

От BlackBerry предпочетоха да се изтеглят от пазара в Пакистан, вместо да осигурят достъп на местните служби за сигурност до криптираните съобщения на потребителите си

BlackBerry обяви, че планира да се изтегли официално от Пакистан до 30 декември 2015 г. заради несъгласие с исканията от страна на държавната Телекомуникационна служба да получи достъп до криптираните услуги на компанията.

През юли местните мобилни оператори бяха задължени да спрат достъпа до услугата BlackBerry Enterprise Service заради "съображения за сигурност" до 30 ноември.

Днес, в последния ден от ултиматума, директорът на пакистанския телекомуникационен регулатор Сиед Исмаил Шах, обяви, че крайният срок на заповедта ще бъде удължен до края на годината.

"Все още продължават преговорите за нивото на достъп, което може да се осигури", казва Шах, цитиран от Reuters. "Можем да удължим крайния срок, а дотогава компанията може да продължи да работи".

В специално съобщение в блога си компанията обясни намерението си за изтегляне от Пакистан с нежеланието си да наруши политиката си на сигурност на комуникацията.

"Оставането в Пакистан щеше да означава да се лишим от ангажимента си за защита на неприкосновеността на комуникацията на нашите потребители. Нямаме желание да правим подобен компромис", се казва в позиция на BlackBerry.

Местните власти искат да получат достъп до целия криптиран трафик през системата на BlackBerry - включително имейли и sms-съобщения. Компанията, която държи на репутацията си за доставчик на услуги с високо ниво на сигурност на комуникациите, обяви, че няма да се съобрази с директивата на пакистанските служби.

От BlackBerry заявяват, че са готови да подпомагат правоохранителните служби при криминални разследвания, но осигуряването на свободен достъп за властите, който би нарушил правото на неприкосновеност на клиентите й, не подлежи на обсъждане.

"Съжаляваме, че напускаме този важен за нас пазар, но нямаме друг избор освен да се изтеглим от страната", казват още от компанията.

Въпросът с достъпа до криптираната комуникация става все по-важен в отношенията между доставчиците на услуги, службите за сигурност и самите потребители. Използването на социалните мрежи за комуникация между терористични клетки по цял свят е едно от най-големите притеснения на службите за сигурност.

"Новите технологии могат да помогнат на групи като "Ислямска държава" да координират операциите си, да набират нови членове, да разпространяват пропаганда и да вдъхновяват поддръжниците си по целия свят да действат в тяхно име", каза през март директорът на ЦРУ Джон Бренън.

Заплахите стават по-големи заради възможността инцидент в единия край на света незабавно да предизвика реакция в другия. Всеки екстремист-единак може да влезе в интернет и да се научи как да проведе атака, обяви директорът на американското разузнаване.

"Ислямска държава" е разработила няколко различни платформи, през които могат да обучават бойците си на различни техники за избягване на проследяване от страна на службите за сигурност, така че да могат необезпокоявано да разменят информация за оперативното планиране на бойните си действия", твърди Арън Брантли, анализатор в изследователския център за борба с тероризма в Уест Пойнт.

Съвсем наскоро американското правителство се отказа от прокарването на законопроект, който трябваше да принуди компаниите да осигурят вратички в софтуера си за достъп на службите до личната комуникация на заподозрени лица.

Дебатът за следенето на криптираните услуги от страна на разузнаването стои на дневен ред и във Великобритания, където предстои промяна на законодателството в сектор "Сигурност".

Oще: blackberry  blackberry се изтегля от пакистан  blackberry enterprise service  граждански права  достъп до информация  екстремизъм  идил  информация  ислямска държава  комуникационни услуги  криптирана комуникация  криптирани съобщения  криптиран трафик  неприкосновеност  пакистан  потребители  правото на неприкосновеност на личния живот  разследване  свобода на комуникацията  сигурност  служби за сигурност  тайна на комуникацията  технологии  цру 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 30.11.201521:15

Най-сигурния начин със сигурност е да се забрани Интернет. И въобще всяка форма на нецензурирана комуникация. Усмивка
   

оценка

+0 -0