Презентация на PowerPoint? Пълна скука | webcafe.bg
Mobilecafe

Презентация на PowerPoint? Пълна скука

Mobilecafe, по BBC
09.09.2014, 15:43 (обновена 02.12.2014, 16:56)

1 от 4 снимки Назад Напред

power point

Снимка: © Getty Images

Доказано е - презентациите с картинки и визуални елементи са по-успешни, отколкото тези с текст и "точки" - запазената марка на PowerPoint

Ако сте работили в офис в последните 25 години, със сигурност няма как да ви се е разминало да присъствате на PowerPoint презентация. Има обаче един проблем. Тези презентации често са болезнено скучни, пише експертът по презентации Макс Аткинсън.

По негови думи, в последните 25 години от стотиците хора, които той е питал колко PowerPoint презентации са им се сторили вдъхновяващи и зареждащи с енергия и ентусиазъм, изключително малко са посочили въобще дори и една презентация, а най-оптимистичният отговор, който е получил, е бил "две".

Кои са основните проблеми при презентациите?

Екраните са като магнит за очите на публиката

Бъдете предпазливи към всеки, който казва, че "само ще говори на фона на няколко слайда" - защото всъщност точно това и прави; повечето презентатори не съзнават, че прекарват повечето от времето си с гръб към аудиторията.

Зрителният контакт играе толкова фундаментална роля в задържането на вниманието на аудиторията, че дори блестящи оратори като Барак Обама зависят от аутокюто, за да могат да го симулират.

Не забравяйте, че колкото повече слайдове показвате - и колкото повече информация има на всеки слайд, толкова по-разсейващ ще е той за аудиторията. Докато колкото по-прости и малобройни са слайдовете, толкова по-лесно ще е да ги накарате да ви слушат.

Четенето и слушането едновременно разсейват аудиторията

Ако на екрана има само текст, хората ще се опитват да слушат и четат по едно и също време - и няма да се справят особено добре нито с едното, нито с другото.

Ако пък текстът на слайдовете е твърде дребен за комфортно четене, аудиторията ще се раздразни, че очаквате от нея невъзможното. Нито пък има полза, ако изнасящият презентацията казва "както виждате", или не по-малко дразнещото "вероятно няма да можете да прочетете това".

Слайдовете не бива да бъдат само бележки

Малцина лектори са склонни да отварят уста, преди първият слайд да се появи на екрана зад тях. Твърде често обаче слайдовете са само вербални патерици за лектора, не нещо, което спомага визуално за разбирането на думите му сред аудиторията.

Показването на слайд след слайд може да създава впечатлението, че сте подготвили структурирана презентация. Но ако не сте планирали точно какво възнамерявате да кажете, се налага да импровизирате, а ако започнете да говорите несвързано, аудиторията се изключва и спира да слуша.

За да избегнете това, се изисква доста внимателно планиране. Направете го, преди още да обмислите слайдовете, и няма да са ви нужни толкова много от тях, а тези, които решите да използвате, е по-вероятно да спомагат за изясняването на тезата ви пред аудиторията, а не просто да ви напомнят за какво да говорите по-нататък.

Претоварване с информация

Смятате, че списъкът с точки отпред прави информацията по-лесна за разбиране? Помислете пак. Десет слайда с по 5 точки във всеки означават, че смятате, че хората могат да възприемат списък от 60 точки поред. Ако презентацията е 30-минутна, това означава по две точки на минута.

Това очертава най-сериозния проблем с разчитащите на слайдове презентации, а именно че лекторите погрешно смятат, че могат да предадат повече информация, отколкото е възможно да се възприеме. В основата на това е масовото неразбиране, че говоренето и слушането са фундаментално различни от писането и четенето.

Всъщност писменото слово е без съмнение най-важната стъпка в информационната история на човечеството. Преди него, количеството информация, която е можело да бъде съобщена на другите, е била сериозно ограничено от това колко от нея може да бъде предадена в чисто устна форма (не много). Но способността да се записва информация означава, че големи количества познание вече могат да бъдат предавани в детайли.

Проблемът е, че PowerPoint улеснява добавянето на детайлна писмена и цифрова информация в слайдове, което кара презентаторите да вярват (погрешно!), че тези детайли в резултат на показването им успешно ще достигнат до съзнанието на аудиторията.

Проблемът е в списъците с точки

Мениджър от Microsoft наскоро бе заявил, че една от най-добрите PowerPoint презентации, за които някога е чувал, не е съдържала дори един слайд със списък с точки. Това не е изненадващо, защото от години е известно, че аудиторията не обича многословни слайдове и не ги счита за толкова полезни, колкото илюстративните визуални пояснения.

Това, което е изненадващо, е колко много от стандартните PowerPoint шаблони приканват потребителите да създават списъци с точки, когато основните предимства на програмата са в създаването на изображения. Ако повече презентатори се възползваха от това, вдъхновяващите PowerPoint презентации щяха да се превърнат в норма, вместо в изключение.

Oще: powerpoint  power point  аудитория  презентатор  презентация  слушане  слушатели 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.