История за любов и омраза или връзката на хората с PowerPoint | webcafe.bg
Mobilecafe

История за любов и омраза или връзката на хората с PowerPoint

лебовскиMobilecafe, по Би Би Си
25.01.2018, 11:46 (обновена 26.01.2018, 13:22)
powerpoint, презентация, конференция

Снимка: © Getty Images

Въпреки противниците програмата има таланта да оцелява

Най-вероятно на всеки работещ човек в някакъв момент от кариерата му се е налагало да седи в затъмнена стая, взирайки се в екран, на който върви PowerPoint презентация. Програмата на Microsoft е най-използваният за тази цел софтуер в света. Според проучванията на ден се създават над 30 милиона файла с разширението ppt.

Много от потребителите, особено тези, които са фенове на програмата, не могат дори да си помислят да спрат да я използват.

Един американски студент, например, споделя как се запознава с момиче през мобилно приложение за срещи. Вместо да й обясни подробно какви планове има за първото им виждане, той й изпраща презентация с идеите си. До голяма степен е разбираемо, че момичето не възприема добре този подход и го блокира, но случката е показателна за това точно колко може да бъде пристрастяващ PowerPoint.

И, изглежда, въпреки всички нововъведения в софтуера, времето му все още не е изтекло безвъзвратно. Програмата се появява в началото на 80-те години на миналия век в Силициевата долина. За първи път е тествана на компютър Apple Macintosh, а зад създаването й стои Боб Гаскинс, който първоначално й дава името Presentator - "Презентатор".

По онова време в света на година се правят хиляди, ако не и милиони презентации, но работата по тях се върши изцяло на ръка.

Никой не си и помисля, че може да използва компютърна програма за целта. Затова Гаскинс осъзнава, че е време да бъде създаден софтуер, който да спести безкрайните часове време и пари по създаването на презентация.

Идеята на Гаскинс е толкова страхотна, че води до една мини революция в масовото използване на компютри. Оказва се, че покупката на нов компютър плюс PowerPoint излиза по-евтино, отколкото времето и средствата за създаване на физическа презентация. Преди това нововъведение хората използват прожектори и ацетатни ленти, за да представят информацията, която искат, в отделни тематични групи.

Освен че било времеемко, нанасянето на промени било толкова скъпо, че само на най-висшите служители на дадена фирма било позволено да правят подобни представяния.

PowerPoint променя ситуацията и прави така, че на всеки да е достъпно да сглоби собствена презентация. Програмата дава възможност на потребителите да изразят креативността и идеите си, където пожелаят - от офисите чак до класните стаи.

Някои обаче смятат, че тя може да бъде и твърде разсейваща и да отвлича вниманието от наистина важната информация. По време на презентации много служители вместо да изискват повече подробности и анализи просто питат за повече слайдове. Джеф Безос, собственикът на онлайн гиганта Amazon, например категорично забранява употребата на PowerPoint в своята корпорация.

Оказва се, че програмата всъщност може да бъде дори смъртоносна.

На 28 януари 1986-а космическата совалка Challanger се разпада само 73 секунди след излитането й, при което всичките 7 души от екипажа загиват. Според някои трагедията е показателна за опасността от оформлението на презентации в слайдове.

Главният проблем, който причинява разпадането на совалката, е включен в презентацията, предадена на НАСА преди мисията. Слайдът обаче е заобиколен от толкова много друга информация, че лесно може да бъде пропуснат.

Въпреки всички възражения и противници обаче, PowerPoint, изглежда, има таланта да оцелява.

Това е една от най-успешните и издръжливи софтуерни програми, създавани някога. По тази причина най-вероятно ще продължим да гледаме в затъмнени стаи графики, статистики за продажби и лекции, в които хората ще се опитват да покажат идеите и знанията си, побрани само в няколко слайда.

Oще: microsoft  powerpoint  powerpoint презентация  джеф безос  компютърна програма  презентация  софтуер 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.