Microsoft се връща в играта с нова операционна система | webcafe.bg
Mobilecafe

Microsoft се връща в играта с нова операционна система

лебовскиMobilecafe
18.02.2019, 12:02 (обновена 19.02.2019, 17:12)
уиндоус, windows 10, майкрософт, microsof

Снимка: © Getty Images

Компанията готви поне два ъпдейта на Windows 10

След доста дълъг период на затишие в средата на този февруари Microsoft успя да предизвика вълна от спекулации какво точно готви за потребителите си.

Като за начало, Windows 10 трябва да премине през два значителни ъпдейта, през каквито традиционно преминава всяка година. За 2018-а тези ъпдейти бяха през април и през октомври.

За тази година се очаква първата дата да е около 10 април, когато операционната система ще се обнови до кодовото название 19H1.

Следващата версия съответно ще бъде 19H2 и ще дойде през октомври. По-интересното е обаче, че стана ясно, че вече са започнали тестовете на операционна система Windows, която трябва да се появи в първата половина на 2020-а. Това е доста необичаен подход за Microsoft.

Обикновено от компанията не дават чак толкова дълъг изпитателен период, преди да пуснат новите си предложения. Само че сега, по думите на представители на фирмата, готвените промени изискват по-внимателно тестване, за да e сигурнo, че софтуерът ще отговаря на всички нужди и очаквания на потребителите.

Именно това доведе до доста слухове какво точно подготвят от Microsoft и какво ще видят клиентите през 2020-а. Разбира се, по-запознати с тези подробности са членовете на армията от доброволци, които провеждат тестовете и които имат за задача своевременно да информират за бъгове и недостатъци.

Явно екипът на Бил Гейтс иска да минимизира шанса отново да се сблъска с лавина от критики заради проблеми в операционната си система.

Една от промените, които със сигурност ще видим още в следващия ъпдейт на Windows 10 е отделянето на опцията за търсене от виртуалния асистент Cortana. Така системата ще може едновременно да изпълнява гласови команди и да извършва търсене на съвсем различна тема. Очаква се през април да бъде представено и ново вградено офис-приложение, само че подробности около него все още не са известни.

Оттам нататък обаче бъдещето на Windows е мъгливо.

Някои смятат, че Microsoft ще продължат работата си по Windows 10, но следващата година системата ще премине през пълна промяна визуално и функционално. От компанията приемат, че това е най-добре приетата от потребителите операционна система и нямат намерение да спират поддръжката й.

Други са на мнение, че е време на клиентите да бъде предоставено нещо чисто ново и невиждано до момента под формата на изцяло нов Windows. Подобен ход обаче може да бъде доста рискован, отново заради огромния брой хора, които в момента използват "десетката" и които може би не са склонни да променят твърде много навиците си.

Много въпроси повдигат и слуховете за операционна система Microsoft Lite.

Отдавна се говори, че технологичният гигант работи по създаването на изцяло нова операционна система, която да е алтернатива на Windows 10 за преносими устройства. Както предполага и името й, тя трябва да е по-лека и максимално изчистена като съдържа само най-базовите приложения на компанията.

Технологичното издание Petri.com обсъжда някои от спекулациите около новата операционна система. Най-вероятно Microsoft работи по Lite OS в два варианта за два вида устройства, които нарича Кентавър и Пегас. В категорията на Пегас попадат всички лаптопи.

В другия вид става въпрос за устройство с два екрана, каквото потребителите все още не са виждали. Не се знае дали Microsoft са изоставили идеята си за устройството Андромеда, което трябваше да бъде междинното звено между лаптоп и смартфон.

Подобен тип джаджи със сигурност ще изискват специализирана операционна система, пригодена специално за тях.

Възможно е тя да няма нищо общо с познатите ни версии на Windows. Освен това евентуалната Lite OS няма да бъде достъпна за десктоп компютри, тъй като ако става въпрос за вършене на повече задачи наведнъж - Windows 10 запазва позициите си като най-удобен за целта.

Затова е ясно, че Microsoft ще продължи да обслужва Windows 10, но не е сигурно какви промени ще нанася по софтуера. Ясно е и че Lite OS се цели в мобилните устройства - начинание, което в миналото не се оказа много успешно за компанията на Бил Гейтс.

Останалото ще видим най-рано през април.

Oще: microsoft  windows  windows 10  андромеда  кентавър  операционна система  пегас  смарт устройства  софтуер  устройства  хардуер 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2019, 00:06

1 Ясен Кянов.10218550724385210 | 19.02.201900:13

От едно известно време Сатя Надела е главен изпълнителен директор на Microsoft, а не Бил Гейтс
   

оценка

+1 -0