Приложение проверява готовността ви за секс | webcafe.bg
Mobilecafe

Приложение проверява готовността ви за секс

Mobilecafe, по Guardian, Yahoo News
03.10.2014, 02:03 (обновена 02.12.2014, 16:24)

1 от 2 снимки Назад Напред

Good2Go

Медиите масово се възмутиха от неадекатния начин, по който Good2Go се опитва да се бори със сексуалните посегателства

Искате да сте сигурни, че не изнасилвате някой? Вече се появи услужливо смартфон приложение, което да следи за това, макар и по доста съмнителен начин.

Good2Go е безплатен app, стремящ се да реши горещия въпрос за взаимното съгласие за секс. Създаден от компанията на Ли Ан Олман Sandton Technologies, мисията му е да предотвратява „сексуалните посегателства", „недобрата комуникация" и „действията, за които впоследствие съжаляваме".

От компанията обясняват, че програмата осъществява това като ви прекарва през поредица от стъпки, които определят дали човекът, с когото искате да спите е адекватен, трезвен, над 18-годишен и съгласен с намеренията ви - което звучи достатъчно неубедително и само на теория, а като практическо приложение вече предизвиква доста откровени подигравки в мрежата.

Good2Go работи по следния начин: Регистрирате се с името и телефонния си номер, намирате си партньор и щом дойде време да пристъпите към действие с него - отваряте приложението и му връчвате телефона си, на който той трябва да отговори откровено на въпроса дали желае да спи с вас.

Възможните отговори са „Не, благодаря", „Да, но... трябва да поговорим" и „Да, готов съм". Романтично!

Но колкото и голяма готовност да изрази партньорът ви, анкетата продължава с въпроса дали е трезвен, малко пил, пиян (но достатъчно адекватен) или твърде пиян - като в последния случай Good2Go изобщо не ви дава зелена светлина да продължите с намеренията си. Накрая приложението изисква и потвърждение чрез телефонния номер на партньора ви, с цел да потвърди неговата идентичност и адекватност.

Обратен ефект

Трудно е да се разгледа в пълна изчерпателност какъв е проблемът с Good2Go, но все отнякъде трябва да се започне. Например с това, че да караш някой да попълва смартфон анкета е официално най-лошата любовна игра в историята.

Но нещата стават още по-абсурдни, щом си помислим кой наистина би го изтеглил - например мъже, които се опасяват, че ще бъдат обвинени в изнасилване. Създателите твърдят, че тъй като Good2Go е свързан с профилите и телефонните номера и на двамата партньори, приложението може и да помогне на онези, които са несправедливо обвинени в изнасилване - макар да е доста неясно как ще стане това, при положение, че всяко съгласие може да бъде оттеглено в по-късен момент.

И толкова по-добре впрочем, защото иначе изнасилвачите просто ще прибавят „Обяви съгласие в Good2Go" към нещата, които ще карат жертвите си да направят, и така всъщност приложението ще има точно обратния ефект.

Самата Ли Ан Олман, изработила концепцията за приложението, е майка на деца в студентска възраст и твърди, че го е създала, за да предпази такива като тях. „Те са съвсем наясно какво се случва и са разтревожени (относно сексуалните посегателства при студентите, б.р.), но просто не са сигурни какво да направят. Те не знаят как да подходят към човек, когото харесват", каза тя пред Slate.

И добавя, че от отглеждането им е научила, че „децата са свикнали технологиите да им помагат при проблемите, с които се сблъскват".

Засега обаче, въпреки добрите си намерения, приложението изглежда по-скоро опасно и прилича на потенциално преимущество в ръцете на потенциалните изнасилвачи.

А проблемът със сексуалните посегателства, за съжаление, няма как да бъде разрешен чрез смартфон програми.

Oще: app  good2go  анкета  изнасилване  любовна игра  приложение  секс  смартфон  студенти  съгласие  технологии 


Още от Приложения

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.