Българската връзка между бизнеса и смартфона | webcafe.bg
Mobilecafe

Българската връзка между бизнеса и смартфона

Mobilecafe
10.09.2014, 18:45 (обновена 02.12.2014, 16:27)

1 от 5 снимки Назад Напред

Nfc

Клавиатурата One2Touch - там където са сините кръгове е hotspot-a на NFC връзката

Все по-упорити са опитите смартфоните, фаблетите и таблетите да станат годни за вършене на истинска работа. Откакто Blackberry загуби преднината си пред новите конкуренти Apple и Samsung, новите технологии, които оформиха пазара на смартфони ги направиха по-привлекателни, по-удобни, по красиви и по-мощни, но честно и по-малко полезни в офиса

Да го кажем така - огромният красив тъчскрийн дисплей успя да обърне пазара, но заради него потребителите бяха лишени от батерия, която държи повече от един следобед, от удобството на хардуерна клавиатура (особено добре изработените Qwerty клавиатури) и от приятно позабравено чувство телефонът да ти се побира в джоба на дънките.

Това отвори един нов пазар - постоянно се появяват нови и нови джаджи, които като едни добри периферни устройства правят животът по-лесен.

Едно от устройвата, които съпътстват появата на смартфона е външната клавиатура. Да се направи добра външна клавиатура обаче се оказва доста трудно - тя трябва да е компактна, да е удобна, да не трепери докато пишеш на нея. Същевременно външните клавиатури не само в повечето случаи се захранват от телефона, но и допълнително източват батерията му, защото държат Bluetooth включен. От известно време на пазара съществува клавиатура, която изглежда е успяла да се справи с някои от тези традиционни недостатъци. И в разработването й има сериозен български принос.

Клавиатурите One2Touch

Различното при клавиатурите One2Touch е че вместо хардуерно или безжично bluetooth свързване използват технологията NFC. Near filed communication е безжична връзка, която в сравнение с wi-fi и bluetooth предава по-бавно данни и по-близо, но пък има предимството да е много лесна за осъществяване и консумира значително по-малко батерия. Традиционно се използва за плащане - вместо да използваш банкова карта, просто доближаваш телефона до NFC устройство, което те таксува, както и за конфигуриране на по-сложна безжична връзка, която работи по-бързо.

Норвежка компания обаче е открила, че NFC всъщност е напълно достатъчна при по-просто предаване на данни и успешно са я използвали при клавиатурите си. Това ги пази батерията и прави свързването доста по-бързо.

"Въпреки динамичното развитие на смартфоните и мобилните приложения през последните години, както и появата на все по-нови класове устройства, продължава да се усеща липсата на решение за пълноценно писане на текстове на клетъчен телефон. А това си остава проблем за огромен брой професии, при които писането заема важна част от работата - маркетингови и ПР практици, търговци, секретарки, журналисти, писатели, сценаристи, преводачи и много други. Радващо е, че една малка българска фирма успя да адресира и да създаде решение за такъв глобален проблем в технологичния сектор" - заяви Момчил Зарев, ръководител на Сирма Мобайл.

Българската следа

Софтуерът на норвежката клавиатура е разработен от българската фирма Сирма Мобайл. От приложенията им има най-голяма вероятност да сте попадали на "Да изчистим България за един ден", в помощ на инициативата на БТВ, както и на Vasko@40 - приложение за българския цигулар Васко Василев.

Именно те са направили успешно използването на технологията NFC при клавиатурата, а след това са направили и достатъчно бързо и интуитивно приложение, което да инсталира и подготви устройството за работа.

Засега

Засега клавиатурата се предлага само на пазарите в Япония, САЩ и Норвегия, но може да бъде намерена и в Ebay и Amazon. От компанията са разработили и интересни геймърски устройства, които превръщат телефона ви в традиционен джойпад с вграден екран.

Клавиатурата е разработена само за Android, но пък едва сега, с излизането на iPhone 6, Apple започнаха да използват NFC.

Oще: nfc  външни устройства  джаджи  клавиатура  сирма мобайл  смартфон 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.