Такива ли ще бъдат всички телевизори в бъдеще? | webcafe.bg
Mobilecafe

Такива ли ще бъдат всички телевизори в бъдеще?

СтаниславСтанислав Касчийски
23.02.2017, 12:28 (обновена 26.02.2017, 12:55)

1 от 6 снимки Назад Напред

Samsung QLED Q9 88 инча

Снимка: © Webcafe

Samsung Q9 - 88 инча - флагманът на новата QLED технология и един от най-добрите телевизори, които могат да бъдат купени в момента

Ако си мислите, че телевизорите са достигнали абсолютния връх на развитието си и вече няма какво да целят, грешите.

Повече цветове, повече контраст, повече яркост, истинско черно, повече пиксели, по-голяма резолюция, по-добър софтуер, по-малко кабели, още инчове, ъгъл на гледане, енергоефективност.

След смъртта на плазмата и заради някои от недостатъците на LCD, нуждата от HDR и необходимостта от все по-големи екрани, производителите на пазара подходиха по различни начини по пътя към усъвършенстването на телевизорите. OLED технологията - тези органични пиксели, които сами излъчват светлина - постигнаха много, но остават скъпи, избледняват с времето, по-трудни са за правене на големи екрани и т.н.

Наводненият от традиционни LCD телевизори пазар също вади иновации, които опитват да се справят с тези проблеми. Например, локалното затъмняване на подсветката, което помага черното да е малко по-черно. Да поясним, ако има нужда: LCD панелите в момента са осветени отзад постоянно и затова, когато включите телевизора, не виждате черно, a при OLED всеки пиксел се светва отделно.

В началото на месеца присъствах на Samsung EU Forum в Барселона и имах възможност да видя отблизо и да науча доста за QLED екраните и първата им комерсиална поява на quantum dot без подсветка на телевизионния пазар.

Или както разказвам от няколко седмици насам - нещото, което има шанс да бие OLED в бъдещето на телевизорите.

Цялото название всъщност трябва да е Quantum Dot Light Emitting Diode, но QDLED не звучи толкова добре и D-то е пропуснато, което пък довежда до малко объркване за потребителя. Какво всъщност означава това - че екранът се състои от множество малки самостоятелни полупроводници, които излъчват сами цветна светлина, бивайки електрически симулирани. За разлика от OLED-а, те не са органични.

Като сме тръгнали да изчистваме потенциални обърквания, нека се спрем и върху разликата между QLED и Quantom dots LCD. През 2016-та година Samsung обявиха своите Quantum dots LCD телевизори, които отново се възползваха от технологията, но само пречупваха светлината и все още имаха нужда от подсветка. Моделите от тази серия бяха впечатляващо добри, но една година по-късно те просто не могат да се мерят с QLED технологията.

Представени първо в САЩ на CES 2017 в Лас Вегас, а след това и пред европейски журналисти и партньори на Samsung EU Forum, новите телевизори и успешното прилагане на разработваната от няколко години QLED технология са сочени като нещото, което се очертава да бие OLED. И ще ви разкажа защо.

Сравнение на QLED телевизор и обикновен 4к LCD модел

100% цветове и много светъл екран

Според стандарта DCI P3 новите Q8 и Q9 телевизори на Samsung са първите, които покриват 100% от цветовия обем, което ги прави най-цветните телевизори в момента. И не само това, те могат да показват тези цветове при HDR 1500 или по-точно при 1500 нита. Ако трябва да сме още по-точни, покриват 108,425% от DCI P3 и 73.241% от пристигащия след него стандарт BT2020.

Това със стандартите е малко объркващо, още повече, че от Samsung се опитаха да ни обяснят как в момента масово приетия 2D Gamut (DCI) не отразява достатъчно правилно възможностите на един екран, както го прави Vcrc, при който се гледа и обема.

Ще ви стане ясно веднага ако съпоставите два телевизора един до друг. Да кажем, че на екрана се покаже светлосин молив върху бял лъскав плот. На повечето телевизори ще виждате молива и сянката му. При QLED обаче е видимо и отражението му в плота.

Може да имате един много светъл образ, който въпреки това представя доста добри цветове. С което стигаме до едно от основните предимства в сравнение с миналогодишниет модели и OLED телевизорите - много повече яркост.

Независимо как предпочитате да гледате филми - на тъмно или на светло - и в двата случая картината е добра. По време на демонстрация в забранена за снимки стая, Samsung показаха сравнение с необозначена марка OLED телевизор. Техният модел не само беше по ярък, но и при директна светлина от крушка, насочена към двата, се виждаше доста по-добре. Ако трябва да преведем - OLED са чудесни за гледане филми на тъмно, а QLED са чудесни независимо откъде свети слънцето.

Широк ъгъл на гледане

Нека ви предложа един тест, който можете да направите лесно в магазина. Погледнете централно екраните на два телевизора, после се отместете в полукръг, гледайки как и кога се изменят цветовете. Е, и тук Q9 се справя много по-добре от миналогодишния му еквивалент от Samsung. Поради нано-големината на точките, които го съставят, лъчите от него не се бият един друг и се виждат доста добре от страничен ъгъл.

Истинско черно

И голямото „уау", което ентусиазирано искам да споделя с всички: Samsung Q9 може да възпроизведе наистина черна картина, толкова добра, че в това отношение няма никаква разлика между него и OLED телевизор.

И колкото и обнадеждаващо да е това за следващите поколения QLED телевизори, трябва да отбележа, че едно ниво под Q9 - при Q8 и Q7 - черното все още "сивее". Впрочем, това също може да се провери на място в магазин (когато моделите пристигнат) - просто изчакайте примигване на картината с черен екран и вижте колко тъмно е черното при тях и при другите модели.

Заобленият екран на Samsung Q8

Дизайн

Ок, трябва да признаем - телевизорът заема централно място в едно жилище и е важно как изглежда - и той, и картината му.

Явно и от Samsung са наясно с това, защото държат да се похвалят с няколко неща: например оптичния кабел, който се свързва със set top box, през който можете да вкарате всичко - приемник за кабелна телевизия, DVD плейър, Google Chromecast, Playstation - каквото се сетите. Кабелът е толкова тънък, че е почти незабележим на стената. Ако все пак държите, може да го боядисате или скриете лесно.

 

 

Същественото е, че предоставя доста сериозно количество данни, докато всички допълнителни устройства са скрити в някой шкаф наоколо. Това не означава, че всички кабели са премахнати - все още няма отърване от дебелия захранващ кабел.

При правилно планиране обаче той може да остане скрит зад телевизора или отведен чрез стойката към някое по-незабележимо място. Дистанционното е универсално и на теория може да освободи място, управлявайки всички периферни устройства.

Тук е моментът да споменем, че телевизорите имат и стойка за стена, която ги закрепва достатъчно близо до стената, за да ви е трудно да разберете как работи, дори опрели ухо в мазилката. Но пък ако се сетите, че можете да издърпате телевизора напред не само ще видите конструкцията, но и ще си я наместите както ви е по-удобно.

Нов телевизор на Samsung със закачане до стената и оптичен кабел за всички устройства, срещу традиционен модел.

Цената

Флагманът на серията Q9 все още няма обявена цена, но от предварителната продажба в САЩ на по-ниски серии - плоския Q7 (за извитите версии все още няма цена) и извития панел на Q8 - може да се добие известна представа. Най-малкият 55-инчов QN55Q7F беше обявен на цена от $2500, а 75-инчовият плосък модел от същата серия е $6000. Все още няма информация за моделите с извит екран от Q7, но същата серия на Q8 65-инчовия телевизор е $4500. Q9 ще бъде предлаган в два размера - 65 инча и 88 инча.

Samsung вече показват и 8k 98-инчов QLED прототип

Перспективата

През четвъртото тримесечие на 2007 г. продажбата на традиционни LCD телевизори надминава тези с кинескопи за първи път в света. През същата година е разработен и първият OLED телевизор (Sony XEL-1).

Десет години по-късно първите не са достатъчно добри, а другите не са нито евтини, нито лесни за правене. Отличните показатели на QLED на Samsung и Nano Cell Color Technology в отговор от LG, ни насочват към едно много по-динамично развитие на технологичния пазар и, най-вероятно, борба за следващия голям пробив при екраните.

През 2020 година олимпиадата в Токио ще бъде излъчвана с 8K сигнал, цветовете вече не са 8bit, а 10bit-ови, и се измерват в обем, HDR си остава предизвикателство. Samsung вече показват и 8k 98-инчов QLED прототип, който макар да грее доста, ни показва, че технологията няма проблем с големи дисплеи.

Остават още въпроси. Като например колко може да падне цената за изработка и колко лесно е да е се правят.

С няколко думи: има какво да гледаме.

Oще: 100 procenta cwetowe  bt2020  dci p3  hdr  oled  qled  quantom dot  quantum dot light emitting diode  samsung  samsung eu forum  samsung q7  samsung q8  samsung q9  samsung qled  tizen  барселона  истинско черно  нитове  нови технологии  телевизор  характеристики  цена 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

5 nikito_blend | 24.02.201721:31

dedogo6, виждам че сам знаеш разликата в подсветките но при матриците не е така. MartinCho е прав.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

4 dedogo6 | 24.02.201719:39

Я прочети какво пише по сайтовете за продажба на такава техника - LED или LCD...
После ми кажи защо го пишат.
И на последно място LCD матриците дори не работят на принципа на LED матриците.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.06.2016, 14:34

3 MartinCho | 24.02.201718:23

LED телевизорите реално са вид LCD телевизори
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

2 dedogo6 | 24.02.201714:57

Авторче, правиш ли разлика между LCD и LED?
LCD е технология на 20тина години и много, ама много отдавна не се използва.Всичко, което си писал за LCD в първия абзац, се отнася за LED технологията, която - забележи - НЕ ползва лампи за подсветка, а светодиоди.Та предвид това, че си нямаш идея за какво пишеш, ще пропусна статията, и ще си потърся статия от техническо издание, което знае за какво пише.За да добия по-точна представа за тази QLED технология. Идея Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 23.02.201720:09

"... новите Q8 и Q9 телевизори на Samsung са първите, които покриват 100% от цветовия обем... 108,425% от DCI P3 и 73.241% от BT2020... Това със стандартите е малко объркващо..."

Много щастлив
Очевидно е объркващо за Вас, защото изразът "100% от цветовия обем" е абсолютна глупост. DCI P3 покрива по-малко от половината видими за човек цветове. Дори едно от най-широките цветни пространства - ProPhoto RGB не покрива 100% от видимите цветове.
   

оценка

+0 -0