Huawei Watch GT - фитнес часовника готов за триатлон | webcafe.bg
Mobilecafe

Huawei Watch GT - фитнес часовника, готов за триатлон

СтаниславСтанислав Касчийски
10.05.2019, 12:27 (обновена 12.05.2019, 09:06)
Huawei Watch GT

Снимка: © Станислав Касчийски

Ако да сте човек, който иска да спортува често, но не и да трябва да си сваля часовника след това, е добре да го обмислите поне като вариант за следващата част от екипировката си

Не нося часовник. Все съм се чудил и за какво би ми била фитнес гривна. Не искам още нотификации, нито смятам, че броя крачки отчетени в телефона ми ще промени с нещо деня ми.

Въпреки това тази година опитах да използвам няколко различни класа устройства за китката, както и някои други аксесоари. Сред тях е и Huawei Watch GT, който и в момента продължава да е на ръката ми.

По време на тестването имах достатъчно време, за да променя мнението си няколко пъти за част от нещата, които устройството притежава и някои от тези, които ми липсват. Мисля, че вече свикнах достатъчно с него и всъщност го намирам за много подходящ за настоящите си навици.

Нека първо кажем какво е Huawei Watch GT - часовник на Huawei с всички важни фитнес атрибути, който вместо да продължи да използва Wear OS - операционната система на Android, както при Huawei Watch 2, е базиран на нещо наречено LiteOS, създадено от Huawei.

Samsung и Apple имат собствени операционни системи за часовниците, та не трябва да ни изненадва, че китайският гигант също е поел по този път.

Това, разбира сe, идва със своите плюсове, но и минуси, за всички от които ще разкажем по-надолу.

Часовникът е оборудван с добър GPS, оптичен сензор за пулса, барометър, жироскоп и освен това е водоустойчив до 5ATM, което го прави устройство, подходящо за плуване. И за разлика от повечето фитнес тракери е напълно приемлив на външен вид, за да го носите и извън залата за тренировки.
Има още нещо важно, което го отличава от повечето смартчасовници: устройство с много добра батерия.

Според някои от тестовете издържа около месец в нормален режим, според самите Huawei може да се използва 2 седмици без проблем, а според личните ми наблюдения не е имало момент, в който часовникът да ми трябва, а батерията да е свършила.

Не се замислям кога го зареждам - когато се сетя, и това е с постоянно включен пулс и Bluetooth за нотификации и тренировки от време на време. Ако много държите да изстискате всичко от себе си, а часовникът ви е бил зареден в началото, ще има батерия дори и след най-продължителната тренировка с постоянно включен GPS.

Заедно с цената и външния му вид това са големи предимства.

Дизайн

Отпред е метален - в черен и сив вариант, а в частта откъм ръката, добавя премиум усещане с керамичен гръб. Каишката се предлага и във вариант със силикон и с кожа, като, макар и да е логично, ще го кажем - кожата не е най-препоръчителният вариант, ако ще го използвате за плуване.

От дясната си страна има два бутона, които заедно с тъч екрана са всичко, което се използва за навигиране. Горният отваря меню с всички функции, а долният директно води към режимите за различни тренировки. Навигацията е интуитивна и удобна и не ми отне много време да разбера, че когато спуснете пръст от горната част на екрана, това смъква щора, в която да отворите настройки, да го пуснете в постоянно светещ режим или просто да видите батерията. Но трябва да призная, че едва когато прочетох едно от ревютата на часовника разбрах, че когато направите същото движение, но отдолу, се появява удобен изглед на нотификациите от телефона ви.

Екранът е 1,39 инча AMOLED, с 454 x 454 пиксела резолюция - нещо, което очаквате от хубав смарт часовник. Всичко се вижда ясно и добре. Предвид това, че софтуерът не е Wear OS, разполагате с ограничен, но не твърде малък асортимент от различни стилове за това как да изглежда часовника.
Те са едно от нещата, които в началото не харесвах особено, но след време започнах да си променям мнението.

Има поне няколко, които стоят много приятно върху часовника, няколко други, които биха стояли добре с различна от моята оранжева каишка, и няколко, които стават за експериментиране.

Всъщност едно от нещата, за които не проумявам как се случват, е, че от време на време, натискайки копчетата несъзнателно, успявам да си сменя темата за часовника и после ме мързи да върна обратно старата, затова просто свиквам с новата.

Отправям бърз поглед към стъклото - по него остават следи от пръсти, но за около месец и половина, откакто часовникът е в мен, няма следи от удари, което си е постижение, предвид това, което устройството видя от моето ползване. Още по-важното е, че екранът му е достатъчно ярък и достатъчно видим през деня.

Спорт

В ежедневната употреба на Huawei Watch GT има няколко неща, които в общи линии можете да получите и от обикновена гривна като Honor Band 3 - 24/7 следене на пулса, отчитане на брой стъпки, брой ставания на ден, напомняния, че е време за раздвижване и естествено - подробен анализ на съня.


Не съм най-големият фен на "крачките", но измерването на съня намирам за нещо много полезно. Данните от часовника се синхронизират с Huawei Health, и са ми особено полезни дори за проста информация като това в колко съм си легнал и в колко съм станал и защо отново ми се спи. Мога да кажа, че измерванията са верни. В приложението могат да се видят и в удобна графика различните фази на съня - REM, лек сън и дълбок сън. Полезно е, че освен графиката трите фази на съня, както и останалите негови показатели са обяснени подробно, като е посочено дали са в нормата или извън нея.

Отчитането на пулса от друга страна е нещо, което не само можеш да засичаш по цял ден, а е особено полезно по време на тренировка.

Когато сте в спортен режим, около часовника се показват пет графики, в които се отбелязва къде е пулсът ви - дали сте в покой, дали е в нормално състояние или започвате аеробни и анаеробни тренировки. След края на тренировката приложението „опакова" всичко това в няколко графики. Показани са през колко време от тренировката сте били с даден пулс, а телефонът дори предлага и рейтинг на аеробния ефект.

За съжаление така и не успях да започна да плувам в периода, в който тествах часовника, но дори и той не би ме накарал да изляза да бягам, защото това просто не е моето нещо.

Намерих го обаче за особено полезен при интензивни тренировки с колелото.

Три са основните неща, които показва по време на каране на велосипед - скорост и височина, и двете на база GPS и пулс. За първите две проверявам резултатите спрямо - Strava през телефона и специализиран уред за отчитане на велосипеда от Sigma. И трите дават припокриващи се резултати, в рамките на маргиналната грешка. Основната разлика е в значително повечето изгорени калории, които определя Huawei Health спрямо Strava, но предвид че приложението на Huawei разполага с повече информация за физическото ми състояние съм по-склонен да вярвам на него, като казва, че "тре'а се потим".

Трябва да отбележа, че GPS поддържа три сателитни системи за позициониране - GPS, GLONASS, GALILEO и когато съм навън, се свързва изключително бързо: натискаш долния бутон, скролваш малко , избираш Outdoor Cycle, изчакваш няколко секунди да засече GPS сигнала и започваш тренировката. Всичко това става бързо и удобно. Това е важно, особено когато като мен, преди да потеглиш, настройваш няколко устройства.

За хората, които бягат, има и смарт треньор, който може да казва в слушалките какво трябва да правят, както и алгоритъм, който измерва VO2MAX. Твърди се, че това е доста важно при бегачите и ако разбирам правилно, е максималното количество кислород, което те могат да поемат. При карането на колело, звуковите команди единствено могат да съобщават за всеки нов километър и времето, за което е взет той.
За сметка на това на циферблата се показват в няколко екрана различни полезни данни като: изминато разстояние, средна скорост, моментна скорост, пулс, височина, изкачване и дори изгорени калории. Екранът може и да се заключва, за да не спрете тренировката случайно, докато се спускате по някой баир с дупки например.

Часовникът е подходящ още за изкачване на планина - най-вече заради барометъра, който показва и височината, триатлон и плуване, като последното се надявам да изтествам скоро. Водната му защита е до 5 ATM, или до 50 метра, но както знаят тези, които преди да са купували подобни устройства - тези цифри са малко по-различни в реални ситуации, когато например те удари вълна и налягането се повиши значително. Часовникът не става за гмуркачи или сърфисти, но със сигурност трябва да е полезен за плувци.

Заради голямата си батерия и оптимизирания софтуер, не трябва да се притеснявате, че ще ви спре по средата на тренировка. Тествах го на 9 часа каране на колело, с постоянно включен GPS и сърдечен монитор и батерията му беше наполовина. Ако бях на мястото на Huawei, щях да пусна предизвикателство към атлети, които да му изхабят батерията наведнъж. Най-много някой улрамаратонец да се справи с това.

Умен ли е?

Часовникът за съжаление няма собствена 4G версия и не е сред онези джаджи, с които можеш да оставиш телефона си у вас и ако е много важно, докато си на плуване, бягане или колоездене - да вдигнеш и да говорите в стил "инспектор Гаджет".

Но и не струва колкото тези часовници, които и без това трудно се поддържат в България, ако разчитат само на е-sim. Няма и NFC, с което да плащате на касата в магазина, защото не си носите портфейла. Няма и вътрешна памет, в която можете да качите музика. Всичко това можете да намерите в Huawei Watch 2, който използва Wear OS, струва малко повече, но за съжаление няма GPS и нещо повече - батерията му държи колкото на добър смартчасовник - 2 дни.

Това е друго, което в началото не ми допадна, но с времето успях да си променя мнението - не можеш да сменяш песните, които слушаш през него, или да връщащ "палец" на някой, който ти пише в Messanger. Не можеш дори да гледаш клипове от Youtube. Но ако изборът е между това и възможността да изкараш София - Русе с колело, без да се притесняваш, че трябва да го зареждаш - мисля, че ще предпочета второто.

Смарт функциите в операционната система на Huawei обаче не са напълно отрязани. Все още може да виждаш съобщенията, които получаваш, може да се контролира кои нотификации да се показват или просто да се оставят всички, които така или иначе си излизат и в телефона. Може да виждаш кой ти звъни или да си позвъниш на телефона, за да го откриеш.

Известно време се шегувах и с функцията за фенерчето, която просто прави екрана бял и ярък, но след месец и половина използване открих, че в някои ситуации всъщност е удобна. Дори си има екранче на циферблата за това какво е времето в момента, като взима информацията от тази на телефона.

Голямо предимство е, че часовникът изобщо не се бави и работи плавно и добре - без бъгове, без забиване и без излишни мъки.

Приложението

Свързващата точка с телефона ви се нарича Huawei Health - приложение, което така или иначе имат инсталирано всички притежатели на Huawei, но това не означава, че не работи и с други Android телефони, както и с операционна система iOS. Последното не съм го тествал лично, но доколкото знам, при Apple има някои ограничения и намалени функционалности.

Както споменах и по-горе е хубаво, че метриките и начините на работа са обяснени така, че да знаете какво гледате. Графиките са симпатични, както за неща като пулс и сън, така и за тежки тренировки.

Данните от самото приложение могат да се споделят с Google Fit (а от там вече да се свържат и с други апове - например за диети. Но за съжаление не можете да вържете директно часовника с приложение като Strava. Трудно за заобикаляне препятствие, когато започваш своя собствена операционна система за джаджи.

Оценката 

Първия път, когато сложих часовника, ми се закачаше в сакото, защото нямах навика да нося нещо с такъв размер на ръката си. С времето свикнах да го нося, както когато тренирам, така и когато работя или просто съм някъде навън. Изработката е добра и външният вид е нещо, за което Huawei определено са се погрижили.

Като минус мога да отбележа единствено това, че ако искам постоянното тракване на пулса да работи, трябва да го държа добре стегнат, но това е неизбежно при такъв тип отчитане.

В останалите отношения, това е повече Garmin, отколкото Apple Watch - не толкова смарт, колкото фитнес ориентиран, но в никакъв случай просто обикновена гривна.

Добрата батерия го прави използваем за хора, които не могат да си представят всяка вечер да си смъкват часовника за зареждане, а и помага много по време на дълго спортуване. Батерията обаче идва за сметка на това, че не може да поддържа външни приложения, а собствената операционна система има ограничен брой услуги, с които може да се свърже.

Но има още нещо важно - цената му е доста добра за това, което предлага. Ако да сте човек, който иска да спортува често, но не и да трябва да си сваля часовника след това, е добре да го обмислите поне като вариант за следващата част от екипировката си.

Oще: huawei watch  huawei watch gt  смарт технологии  смарт часовник  смартчасовник за плуване  спорт  умен часовник  устройство  фитнес  фитнес гривна  часовник  часовник за плуване  часовник за спорт  часовници 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

1 d0ni | 10.05.201918:09

"Всъщност едно от нещата, за които не проумявам как се случват, е, че от време на време, натискайки копчетата несъзнателно, успявам да си сменя темата за часовника и после ме мързи да върна обратно старата, затова просто свиквам с новата."

Когато задържиш пръст върху главния екран на часовника се отива в режим на смяна на темите. Предполагам, че това се случва при теб.
   

оценка

+0 -0