Huawei P30 Pro – време ви е да се подготвите за лятото | webcafe.bg
Mobilecafe

Huawei P30 Pro – време ви е да се подготвите за лятото

СтаниславСтанислав Касчийски
28.05.2019, 14:40 (обновена 30.05.2019, 10:08)

1 от 14 снимки Назад Напред

Huawei P30 Pro

Снимка: © Станислав Касчийски

Пълно ревю на един телефон и на една каравана

Последните 2-3 години бяха истинско скоростно влакче за Huawei. Компанията атакува остро най-високия сегмент на пазара на мобилни телефони и успя да се намести там наравно с Apple и Samsung. За да го постигне инвестира милиарди в проучвания и разработка, направи доста добри партньорства с производители като Leica, Porche, Dolby и още един куп както софтуерни, така и хардуерни разработчици.

Компанията разчита на свои чипсети Kirin, скоро на пазара се очаква да тръгне и техният сгъваем телефон Mate X. Не са едно и две нещата, с които успява да изпревари конкуренцията и да пусне първа на пазара. А това, което трябва да знаете извън мобилната дивизия е, че Huawei е основният играч, когато дойде ред за 5G мрежите.

И тук следва другата страна - в последно време САЩ водят нова, агресивна политика в икономически план срещу Китай. И Huawei, като черешката на Пекин, попада под ударите на Доналд Тръмп и неговите партньори - телефоните на компанията не се продават на американския пазар, службите не искат Huawei да изгради новата мрежа, а и станахме свидетели на няколко показни ареста на нейни служители. Темата безспорно е в новините непрестанно, макар и това да не спря китайците да заемат доста добър пазарен дял.
И ако досега основният им проблем беше липсата на досег до американския пазар и имиджовите удари върху марката, последните новини променят поне малко ситуацията. Google изглежда ще се съобразят със забраната на американски фирми да работят с някои китайски компании без изрично разрешение от службите.

Това създава проблем с Android, който макар да е с отворен код в основата си, е съпътстван с много услуги на Google, с които европейският пазар е свикнал. Все още е рано да се каже какво означава това за бъдещите устройства на производителя. Huawei твърдят от известно време насам, че са готови за реакция в подобна несигурна ситуация, като разработват и собствена операционна система.

Според официалните данни от компанията настоящите телефони идват с Android и получават ъпдейти на сигурността, също както и да приложенията в Google Play и Google Play Protect. Не е ясно дали обаче ще се получи ъпдейт до Android Q, но предвид колко е напреднала работата на двете компании по новия софтуер, не е и изключено.

Подобни новини дойдоха и от Quallcom, Intel, ARM. Не липсват и сигнали, идващи дори и от Тръмп, че всъщност забраната подлежи на договорки. Като цяло се очаква много интересна година за Huawei, третият по продажби в света производител на смартфони, който дори се бе запътил към първото място в Европа. Следващият им флагман ще бъде много интересно да се види.

Междувременно Huawei P30 Pro вече е при нас. Безспорно едно от най-добрите устройства на пазара, пристигнало навреме, за да хванете слънчевите моменти, дългите топли вечери и да приближите до себе си красивите хоризонти.

И понеже лятото е наблизо, а морето даже става за къпане, ще ви разкажем и за една каравана, едно почти известно куче, нещо като изгрев в 4:30 сутринта и задължителната снимка на луна.

TL;DR*

Huawei P30 Pro e флагман във всеки един смисъл на думата, но притежава и най-любопитната камера на пазара в момента - с акцент върху нощната фотография и забележителното оптично и дигитално приближение. Телефонът предлага много добър пълен пакет - от пръстов скенер, през използване на екрана като говорител и обратно безжично зареждане, до по-базови, но и особено важни неща, като бързо зареждане, добра батерия, хубав дизайн и добър чипсет.

Мястото, където телефонът изостава, но вероятно нямаше да го разберете, ако не ви бяхме казали, е екранът, което не означава, че няма да получите флагманско качество, просто можете да намерите и по-добри.

Дизайн

Стъпката в дизайна на P30 Pro, спрямо миналогодишния P20 Pro e доста значителна. Телефонът няма пръстов отпечатък отдолу, той е отишъл под екрана, всички безели или черни отстояния от между дисплея и страните са още по-изтънени, най-горе се е появил ноч, който обаче включва само една малка камера, в двете страни екранът е със заоблени краища. Отзад разположението на камерите се е запазило вертикално, но сега е малко по-голямо и освен това включва четвъртия ToF сензор, поставен отстрани.

Същевременно стъпката спрямо по-скорошния флагман - Mate 20 Pro e значително по-малка, той вече имаше повечето неща, които изброихме. Като изключим разположението на камерата, другите разлики са в ноча, който тук включва само една камера, а при Mate 20 Pro имаше и ToF сензор, което го правеше по-голям, горният и долният край на телефона при P20 Pro са направени плоски, което е симпатичен детайл. И тук, понеже страните са твърде тесни заради заоблянето на предния и задния панел , отворът за SIM картата и нано SD картата са премести отдолу на телефона. Добра новина е наличието на отвори за говорителя, който при Mate 20 Pro използваше входа за USB C, за да изкарва звука. Сега за това си има отделни отвори и когато тръгнете да зареждате устройството, не се усеща (макар и леко) намаляване на звука. За сметка на това пък при P30 Pro липсва говорител в горната страна и звукът не е стерео, но това е от нещата, които едва ли ще забележите, ако не ги търсите изрично.

Телефонът е със стъкло отпред и отзад и метална рамка по средата. Защитен е с IP68 рейтинг, което означава, че се пази добре от прах и вода. И макар на тази снимка да го виждате потопен в морска вода - това го направих на собствен риск. Можете обаче да го потапяте в сладка вода, до 1.5 м за по-малко от 30 минути и би трябвало да нямате проблем. Ако искате да снимате под вода, независимо сладка или солена, все пак е добре да ползвате специалният кейс - торбичка, предлаган от Huawei. Камерата дори си има специален режим за този случай.

От към цветове - отново можете да намерите преливащите от един в друг панели - има Aurora, вдъхновен от северното сияние и преливащ от зелено към синьо, Breathing Crystal - преминаващ от бяло през малко синьо до лилаво. Има го и по-изчистения черен цвят, който ще видите на нашите снимки.

Камера

Ако сте от онези фенове на марката, които Huawei си изгради в последните две-три години в България, вече знаете, че по-бизнес ориентираният Mate получава новия чипсет на компанията, а P-серията прави по-големите стъпки в камерата си.

Телефонът има 3 сензора и една ToF камера.

Основният отново е 40MP, но с напълно нов сензор зад него. Ако всички останали камери са с RGGB, с познатите ни - червено, зелено и синьо, то този тук вече е с RYYB, където вместо зеления цвят имаме - жълто. Според Huawei това означава, че сензорът има възможност да приема повече светлина, на същата площ и това довежда до по-добри снимки на тъмно. А P30 Pro прави невероятни снимки на тъмно. Точка.

Освен новата цветова схема, самият сензор е голям 1/1.7", значително повече от останалите конкуренти. Колкото по-голям е сензорът, толкова повече светлина приема. Блендата е 1.6, което означава, че камерата приема повече светлина през самата леща, а дори тя да не е достатъчна, телефонът поддържа впечатляващото 400 хиляди ISO. За сравнение - една нормална снимка на дневна светлина е често срещано да бъде с 200 (не хиляди) ISO. Самият сензор пък е разделен на 4 и на тъмно вместо една 40 MP снимка, комбинира изображенията от четирите части в едно, наслагвайки ги така, че да постигнете оптимално количество детайли.

Това в общи линии е простичката тайна на хардуера, който стои зад основната камера на телефона и който го превръща в това мобилно чудовище за нощни кадри. И дори не говорим за специалния нощен режим, който можете да активирате и за няколко секунди да заснемете кадри, които да бъдат обработени в един. Това вече го има и в Google Pixel. Тук просто натискаш копчето, изчакваш под секунда да пресметне и обработи кадъра и си готов. Ако вече имате P30 Pro можете да го тествате по прост начин - отидете в някоя тъмна баня, без светнати лампи, с някаква лека светлина, която не стига за да видите ясно какво има в тъмното с очите си и снимайте. Ще се изненадате да видите предмети, които просто не успявате да различите сами в мрака.

В светлите кадри, разбира се, големият сензор и опитът на Leica, с които компанията си партнира, си казват думата. Тук конкуренцията на Huawei не е толкова безспорно отвята, но и самият подход на компанията е по-различен - търсят се по-ярки цветове, по-ярки откроени детайли - нещо, което бихте направили по-скоро при лека пост обработка на кадрите, които качвате в социалните мрежи. Това е доста удобно за Facebook. Ако искате да го избегнете, винаги можете да сложите камерата на 40MP режим и да превключите на Pro режим - немалко са фотографите, които го правят и постигат много добър ефект.

Другият нов сензор е не по-малко впечатляващ. В P30 Pro ще откриете петкратно оптично увеличение. Отделен сензор, който използва перископ, за да може да се вмести в телефона и да постигне това.

Иначе казано - чисто математически няма как в нещо с дебелината на телефон да поберете лещи, които да направят достатъчно добро увеличение. Затова и Samsung, и Apple имат само двойно оптично увеличение. За да заобиколят това препятствие Huawei използват малко огледало под ъгъл, което насочва светлината от лещите, които са сложени настрани в тялото на телефона. Доста хитро заобикаляне на ограниченията, с много приятен резултат.

Трябва да призная, че първоначално подходих скептично - че вместо по-удобния трикратен зуум, който присъстваше в Mate 20 Pro, ще се озова с оптично увеличение, което е твърде голямо за ежедневна употреба. Да, но не - доста често използвам именно този режим на камерата. Част от кадрите, които съм направил можете да видите в галерията.

 

Тук обаче ще добавя още един - задължителната снимка на луната с телефона. Това е едно от нещата, които трябва да опитате, ако имате P30 Pro под ръка - просто няма друг телефон, който може да заснеме така луната. А в моя случай е пълнолуние, осветяващо майското спокойствие на къмпинг "Златна рибка".

Това е, защото камерата може да докара до 50-кратно дигитално увеличение. Такова, при което от 100 метра разчитате номер на (спрял) автомобил, и виждате неща, които иначе не можете да различите в далечината. Макар да не става особено за снимки с добро качество, поне не на максималните 50х, се оказва, че си е напълно легитимен начин да проверяваш и виждаш неща, които иначе не можеш. За задоволителни снимки бих се спрял на 10х "хибриден режим" при който се комбинират камерите софтуерно и дигитално. Там нещата са достатъчно добре пресметнати, за да направите снимка - добра като на среден клас телефон.

От друга страна, ако опитате да снимате например с трикратно приближение, камерата ще вземе центъра на снимката от 5х оптичния сензор и ще го съедини с този от основната камера, за да се получи адекватно изображение.

Сравнение между - широкоъгълната, основната, 5х камера и 10х хибриден зуум, можете да разгледате тук:

Накратко - една сериозна мешаница от хардуер, постобработка и изкуствен интелект само за да можете да заснемете нещо с телефона си по-отблизо.

Стигаме и до новият ToF сензор, с който е оборудван телефонът. Това е т.нар. Time of flight камера, която буквално измерва времето за пристигане на светлината от даден обект до камерата и по този начин дава възможност за една 3D карта на обектите пред нея. Когато се комбинира с истинското изображение от останалите камери, това дава възможност за подобрено познаване на картината. Huawei използват сензора основно за две неща - едното е да помага при портретните боке снимки, при които фонът е замъглен и по-важното - за бърз и точен автофокус дори на тъмно. А за да снимаш #Jaredandthegang си трябва бърз фокус.

Има и още едно нещо, нали помните онези приложения, които измерват разстояния примерно по ъглите на стаята? Е с ToF камерата това всъщност работи задоволително. Можете да намерите функцията в отделено приложение, което се казва AR Measure и дори да се позабавлявате, като измерите колко висок е някой. Ако го използвате правилно и в подходящи условия, дава доста прилични резултати.

Последно оставяме широкоъгълната камера, която ви позволява да хващате кадри и встрани от това, което снимате. Подходяща е за снимане на сгради например или за селфита, но лично аз предпочитам да използвам изкривяването на снимката от лещата, за да постигам различни ефекти на нарочно криви снимки.

Така например тази тента 3х3 метра изглежда много голяма спрямо 2.5х4 метра подиума пред караваната. По-важната за мен функция на тази камера обаче е използването й за правенето на чудесни макро кадри.

Това е най-важното, което трябва да знаете за камерата на Huwei P30 Pro - независимо дали ще сте на плажа, под водата, вечерта на бара, дали ще снимате луни или някое куче - в камерата са вкарани безумно много усилия, за да прави това, което прави, докато вие се забавлявате и започвате да се мислите за фотографи.

Бляскавите неща

Разбира се Huawei не могат да си позволят да направят флагман, без в него да присъстват важните трендове. Например пръстов отпечатък под екрана. Mate 20 Pro си имаше, нормално е и P30 Pro да има такъв. Лично аз не го използвам, но все пак - да, сравнително удобен е, а и има лека доза гъзареене, когато си извадиш телефона и го отключиш с пръст върху екрана. Намирам за по-удобно обаче телефонът да се отключва и с лицево разпознаване, при това автоматично, просто като го вдигнеш към лицето си. Забравяш, че изобщо е заключен. Трябва да отбележим, че спрямо Mate 20 Pro тук отсъства ToF камерата отпред и защитата е една идея по-малко сигурна, но все пак работи доста добре, а така си спестявате големия ноч отпред.

Има и обратно безжично зареждане - когато за първи път го представиха от Huawei през есента, залата реагира с удивление, после го видяхме и при Samsung, сега отново е тук. Истината е, че звучи много яко. На практика съм го ползвал веднъж, за да заредя едни безжични слушалки за още няколко минути слушане.

Ново обаче при този телефон - и сравнително ново на пазара на смартфони като цяло - е използването на предния екран като говорител. Така вместо докато говорите, всички наоколо да ви чуват, звуковите вълни, породени от трептенията на екрана, достигат доста по-съсредоточено до този, който слуша. Симпатична технология, която освен всичко друго спестява и място.

Отново имаме използването на изкуствен интелект, но като изключим автоматичната смяна на режимите на камерата, която по дифолт вече е спряна, останалите неща протичат повече зад кулисите. Като пресмятането на това как оптимално да се използва процесорът, за да се намали консумацията на енергия и да се увеличи батерията.

Батерия, екран, процесор


Ако през лятото на караваната ти е важно да можеш да снимаш много, има и още нещо, което може да оцениш - голямата батерия, която се зарежда бързо. 4200 mAh батерия, която е добре оптимизирана и спокойно може да ме издържи от сутрин до вечер, независимо колко я мъча, а ако го давам по-лежерно няма нужда да й обръщам внимание и по два дни.

И макар това само по себе си е да важно, още по-якото е, че със зарядното, което идва с телефона, можете да заредите P30 Pro с малко над 2% на минута, или от 0 до 70% за 30 минути. Зарядното е 40W и неведнъж ме е спасяло. Дори в последния момент, преди да изляза, ако се сетя да си сложа телефона за няколко минути, това може да ми даде някой друг час живот.

Една от причините телефонът да има добре батерия обаче е и в него минус - това е, че 6.47 инчовия екран, който така добре се разпростира по целия телефон отпред не е с резолюцията, която очаквате от флагман в днешно време. Със своите 1080х2340, той отстъпва доста и на Mate 20 Pro (1440х3120 пиксела). Но вероятно, ако погледнете назад в ревютата, които сме писали, ще намерите да казваме, че резолюцията на екрана невинаги е толкова важна и че разликата в картината не е толкова забележителна, за да оправдава разликата в разхода на батерия. И това е така - а можете и да намерите автоматично намаляване на резолюцията, за да пести батерия, когато не гледате примерно HBO Gо на екрана си. Но телефони се правят с компромиси, а този не е толкова голям - да, няма най-добрия екран на пазара, но и този е на много добро ниво.

И накрая - за процесора. Телефонът е екипиран с Kirin 980 - представен в края на миналия август, използван за първи път при Mate 20 Pro. И ако това ви звучи далечно, нека кажем, че той е първият от новата вълна 7nm процесори, стъпили на технологии на ARM. Да кажем, че чипсетът направен от Huawei ще почака още известно време, преди да се появи ново, по-мощно поколение от неговото.

Huawei P30 Pro e чудесен телефон и се надяваме отношенията между Китай и САЩ да не му се отразят. Чисто технически в него са вложени много хитрини, които позволяват на собственика му да прави супер снимки, да има достатъчно батерия и да не се притеснява дали ще има откъде да вземе ток. При всички случаи, лятото ще е малко по-цветно с повече морски залези и един телефон в джоба, с който да ги снимате.

*"Too long; didn't read." - Твърде дълго, не го прочетох.


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.