Българският чадър 2.0 | webcafe.bg
Mobilecafe

Българският чадър 2.0

лебовскиMobilecafe
19.10.2017, 17:59 (обновена 23.10.2017, 10:51)
соларен чадър

Снимка: © Facebook @ Sofia Tech Park

"Вие без да искате, сте открили машината на времето, но нещо страшно се е объркало и сега не знаете къде се намирате! Това е в масово производство в Китай от 15 години"; "Каква иновация - това го правят децата в Корея и Япония по трудово"; "В Дубай веднага да си махат смарт палмите и да слагат нашите иновативни чадъри"; "Трепетно очаквам момента, в който тек парка съобщи, че са готови с радикална разработка - вода със завишени температурни параметри (т.е. топла вода)" - ето това са само част от коментарите под изобретението.

Коя е най-важната и революционна придобивка на ХХ век, която е променила бита на българина, попита БНТ преди време.

Колективният разум на нацията можеше да избира между категории като електричеството, телевизията, автомобилите, мобилните телефони. Включени бяха дори опции като остъкленият балкон и софийското жителство - "удобства" и "привилегии", чието основополагащо значение за обществото днес трудно можете да обясните с разумни аргументи пред 18-годишни момчета и момичета.

Победителят в края на кампанията обаче надминаваше всички останали предложения по своята функционалност, хитрина и патриотизъм.

Любимото изобретение на ХХ век за българите се оказа чушкопекът - невероятно, но факт. Какво толкова революционно има в цилиндър с нагревател, предназначен за термична обработка на зарзавати за зимнина, се питаха мнозина.

Ако тогава можеха да видят последното изобретение, произлязло изпод покрива на Инкубатора за нови технологии на Република България (a.k.a. София Тех Парк), вероятно щяха да се отрекат от хулите  по адрес на откривателя на чушкопека.

В сравнение с т.нар. иновативен соларен чадър, представен в официалния FB-профил на Тех парка, устройството за печене на чушки и патладжани изглежда като термоядрен реактор по сложност на замисъла и фин завършек на дизайна.

Машина на времето с вход за USB

Това, което имаме като прототип, представлява плажен чадър върху кръстата стойка. Върху бледожълтото платно, посредством текстилен калъф с ластици ("гащи"), са прикрепени четири фотосоларни батерии. Целта на така формулираното устройство е да приема слънчевата енергия и да я преобразува в ток.

С него крайният потребител може да зарежда мобилни устройства или да изстудява питието си, докато плажува. За целта, в основата на изобретението е фиксирана цилиндрична приставка с хладилна камера.

"В допълнение през нощта чадърът предоставя и автоматично LED осветление. Водещо за продукта е използването на изцяло чиста енергия", се казва в анотацията.

Всичко хубаво - като изключим стърчащите кабели и цялостната композиционна клетост на артикула.

Това, което предизвика верижната реакция на подигравки в социалните мрежи, обаче беше претенцията за иновативност на соларния чадър.

"Вие без да искате, сте открили машината на времето, но нещо страшно се е объркало и сега не знаете къде се намирате! Това е в масово производство в Китай от 15 години";

"Каква иновация - това го правят децата в Корея и Япония по трудово";

"В Дубай веднага да си махат смарт палмите и да слагат нашите иновативни чадъри";

"Трепетно очаквам момента, в който тек парка съобщи, че са готови с радикална разработка - вода със завишени температурни параметри (т.е. топла вода)" - ето това са само част от коментарите под изобретението.

Оставяме настрана сравненията със смъртоносния "български чадър",фотошоп-прототипите на "соларния" ВАЗ в групата София Смех Парк, инсталацията "бойлер с чадър", и поканите за "Групово посещение на демонстрацията на новативния чадър от Топ Иновейшън"...

Малко по-късно от "София Тех Парк" се защитиха с уточнение, че "прототипът е в изключително начална и груба фаза на разработване и концепция", а авторът - start-up компания, наемател в Инкубатора - не е получавал държавно или частно финансиране, включително от самия Тех Парк.

Доста от коментаторите уместно подсказват на ръководството, че проблемът с въпросното чудо на техниката не е само външността. Проблемът е, че соларният чадър е патентован за първи път някъде в началото на 2006 г. Китайските му ментета могат да се поръчат през AliExpress за по-малко от 40 долара и то - в доста по-приличен и дискретен търговски вид.

Впрочем, чадъри с USB-зарядно се предлагат и от български компании. Предлагат се и автономни фотоволтаични системи за къмпинги и каравани, които решават и проблема с топлата бира на плажа.

Нищо не говори за адекватността на чадъра, колкото сравнението му с прототипа Sunflower на американската компания ShadeCraft, който беше показан през септември на IFA 2017 в Берлин.

Също както българското чудо на техниката, Sunflower е чадър с вградени фотоволтаични системи. И приликите спират дотук. Главният изпълнителен директор на компанията за разработки в сферата на роботиката Армен Гарабегиян разказа детайли за продукта в интервю за Webcafe.bg.

Говори си със слънчогледа

Устройството на ShadeCraft не е просто стойка за пазене на сянка, а е система, която автоматично следи движението на слънцето, така че да се измества спрямо него и да генерира оптимално количество соларна енергия. Не е нужно да го докосвате, за да го настроите.

Можете да включите в него лаптоп, мобилен телефон, таблет или друго устройство, за да се зареждат от енергията на чадъра. През него обаче можете и да контролирате цялата екосистема от smart-устройства в дома си - гласовия асистент Alexa е интегриран в него, а под тентите му са разположени микрофони и тонколони.

"Когато сме си у дома, разполагаме с доста удобства, които обаче не съществуват навън. Ако се грижите за градината си или ако сте на плажа, например, трябва да пазите телефона си, няма къде да го заредите, ръцете ви са мокри или изцапани. Затова можете просто да говорите с чадъра", разказва Гарабегиян.

Когато сте в близост до Sunflower, например, можете да го накарате с гласова команда да ви пусне музика. По ваш избор може да зареди песен от отделно приложение на мобилно устройство или от предварително записан плейлист.

Системата е напълно автономна, няма нужда да я включвате към допълнителен източник на електричество. Харчи само от 20% от енергията, която получава от слънцето, за да работи напълно самостоятелно.

"Освен ако не се случи ядрен взрив и слънцето не изчезне за 72 часа, това устройство ще зарежда - дори в облачно време", каза директорът на ShadeCraft.

По план Sunflower ще бъде пуснат на пазара през третото тримесечие на 2018 г., включително в Европа. Целевите клиенти са както битови потребители, така и хотелски вериги и други фирми от сектора на туристическите услуги. Компанията се интересува от потенциални производители на Балканите, за да имат добра отправна точка в близост до Дубай и Сингапур.

По време на интервюто Гарабегиян се пошегува, че "беше по-логично да вградим компютър в слънчев чадър, вместо в барбекю или пръскачка за поливане".

Разбира се, няма невъзможни неща, щом българи успяха да интегрират хладилник в стойка на чадър.

И това ни връща към началото. На теория, "София Тех Парк" трябваше да бъде научен и технологичен център с амбиция да се превърне в престижна локация за световни изследователи и иновации. Тази смела заявка беше подкрепена с 20 милиона лева от държавния бюджет и от фондовете на ЕС за конкурентоспособност и регионално развитие.

В резултат: дружеството така и не успя да надскочи базовото ниво на агенция за управление на офисни площи, а Съветът на директорите се превърна в тих пристан за "заслужили" партийни кадри и дъщери на заслужили синдикалистки, без един ден стаж в научно-развоен център.

"София Тех Парк" трябваше да дава пример за икономика на знанието не само в България, но и в целия Балкански регион.

Резултатът от 5 години експерименти: китайски чадър с вид на сглобка от час по трудово.

Oще: революция  соларен чадър  софия тех парк  фотоволтаичен чадър  чушкопек  янка такева 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

9 Basil Fawlty | 21.10.201715:52

До сега си мислех че тази статия е от онези рекламните дето започват с историйка и после рекламират нещо си , в случая sunflower.
Или аз набързо прочетох статията и нещо не разбрах или нещо става в тая вселена нередно.
Сериозно ли има такова изобретение чадър хладилник за 200 евро. И наистина ли го дават по телевизията изобретателя.
Хихи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

8 BaronVino | 21.10.201712:55

Колкото ми е смешно и на мен, толкова и ми е жал.
Бг чадър 2.0 е резултат от много неща. Няма да впрягам историйте за "славното соц производство" което сме имали, защото не смятам че и то щеше да е адекватно на силно развитите капиталистически пазари.
По-скоро бих върнал лентата в последните 15-20 години, в които реално затриха всички техникуми в България. Всеки тръгна да става "мениджър по нещо". А техническо мислене все по-малко. В МЕИ като тежест остана основно, компютърни тех. всичко останало за жалост е пълнеж. И така до тази комедия на бг инж. мислене , чадър 2.0.
Освен чушкопека в Бг има и друга "иновация", Интернет!
Там метрЯл бол, за ваякакъв тип технологични старт-ъпи и бизнес план за тях.
Основно има два типа. Или актулизираш нещо вече създадено като го правиш по-иновативно и добро, или имаш мега мозък и правиш тотална революция в нещо. И за двете трябват от десетки хиляди до милиони долъри начален капитал.
Какво в мислел този Бг иноватор с пилотен модел за 200евро, нямам идея. Какъв бизнес план стои зад него още повече е мъгла. Но каквито ни тех. училищата, такива и тех. Парковете, такива и "изобретенията".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2017, 11:56

7 peshko | 21.10.201712:11

Ей, тази сутрин даваха по ТВ изобретателя на българския чадър, или по скоро така наречената иновация, макар че водещата го наричаше изобретение . Човека е завършил страхотната специалност " Предприемачество и мениджмънт", демек селски тарикат. Как такъв човек няма да измисли соларен чадър, това е нищо, очаквайте следващия път да излезе по ТВ със соларна космическа совалка Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

6 скучко | 21.10.201709:40

"...В сравнение с т.нар. иновативен соларен чадър, представен в официалния FB-профил на Тех парка, устройството за печене на чушки и патладжани изглежда като термоядрен реактор по сложност на замисъла и фин завършек на дизайна..." Смее се
Велико! Скъсах се от смях! Автора, автора... Пляскане поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 21.10.201704:21

Тия арменци ко ги направиха тези фамилии и те, дядо Гарабед в гроба ще се върти, тц-тц Чуди се ...
Статията е рядко хаплива за този сайт, продуктът си го проси де Смее се ...
Що се крие автора, излез да те похвалим!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 20.10.201710:45

А едно време, през зрелия социализъм - какви български чадъри имашее.... смайваха света със високата си технологичност! С помощта на най-техническата държава във Света - съветската държава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 20.10.201709:28

Какви хора сте вие, бре!? Нихилисти с пораженческа нагласа!
Дерзайте, г-н Гарабеджан! Чакаме чадърите сънфлауър хай тек!
Поръчвам 3 броя - оранжев, кивизелен и аквамаринсин !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

2 Белка&Стрелка | 20.10.201703:43

Той Радой го казал "Голямо чудо над малко блюдо" , хвалипръцковци е най точната дума за тези мили хора.
Ако ще не Мария Габриел ами и цялата ЕК да дойде никой няма да си премести работещата компания там щото на Плевнелиев така му се иска и има амбиции и т.н. просто няма да стане. Тех парка е където хората кажат около Жолио Кюри може да се брои за нещо такова, като локация бие 100 пъти онзи цирей на 4-ти километър има и Метро и парк. Долу парк няма има едно голо поле с тук-таме млади дръвчета но това не е парк.
Та политиците видяха че IT-то си върви и без тях и решиха да "помогнат" сакън недейте не пипайте с крадливите си и непохватни пръсти лъжци такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2012, 11:08

1 цезар | 19.10.201723:49

а кръстачкта, то дори да е прост чадър при малко вятър ще падне, да не говорим за другото, че още не мога да повярвам не разбирам
   

оценка

+0 -0