5 независими видеоигри, променящи лицето на гейминга | webcafe.bg
Mobilecafe

5 независими видеоигри, променящи лицето на гейминга

Иво Цеков
24.06.2016, 18:46 (обновена 28.06.2016, 13:42)

1 от 5 снимки Назад Напред

Firewatch

Firewatch

Красива и мистична като природния парк, където се развива действието, Firewatch е един от феномените на 2016 г. Тя ни пренася сред девствената природа на щата Уайоминг през 1989 г., където в ролята на горски рейнджър трябва да… амиии… да обхождате парка. Или поне така започва всичко.

Със своя бавен и замислен геймплей, Firewatch дава възможност на героя ви да размишлява за миналото и света около него и така се развива сюжетът в играта. Това е една човешка история, която може да не доведе до спасяването на света, но пък резонира у мнозина. Тя е разказана предимно чрез общуването по радиостанцията между вашия герой и неговата колежка, чийто глас практически е единственото, което ви разделя от пълната изолация.

Firewatch трудно може да се опише с думи, без да издадем нещо важно, затова подходете към нея с възможно най-малко познания за това какво да очаквате; така насладата ще бъде пълна.

Трудно е да се даде категорично определение на това какво е „инди игра".

Основните елементи, около които повечето се обединяват, обикновено включват малко студио, липса на традиционен издател, реклама „от уста на уста" и някаква по-различна идея от доминиращите традиционния гейминг норми.

Знае се обаче едно - когато я видите, веднага ще я познаете.

Родена от големия бум в дигиталното разпространение в края на миналото десетилетие, инди играта е забавна, нестандартна и оригинална. С постоянното увеличаване на бюджетите на т.нар. ААА игри, големите издатели закономерно стават все по-предпазливи в това кои проекти финансират.

Ето защо пазарът днес е доминиран от продължения, утвърдени идеи и популярни жанрове, като шутърите например, както и от мобилните игри, които бавно, но безмилостно се опитват да източат портфейлите ви.

За онези, които търсят да счупят не касичката със спестяванията си, а установения модел, пазарът на инди игри е мястото, откъдето да започнат. Някои от най-бляскавите и инакомислещи умове в гейм дизайна работят в независими студиа и игрите, които се раждат там, са като лъч светлина на фона на мрачното статукво.

Да се подредят инди игрите в някаква класация на пръв поглед е сизифовски труд, най-малкото заради огромния обем заглавия, които се появиха в последните години, а също и защото както всяка класация, подобно подреждане неминуемо носи доза субективизъм и ще раздели читателите на „съгласни и несъгласни".

Въпреки това, ние скромно ще се опитаме да го направим като представим пет независими видеоигри, променили по един или друг начин модерния гейминг.

А всички коментари и вълнения оставяме на вас.

Oще: firewatch  hyper light drifter  rocket league  stardew valley  the witness  видеоигра  видеоигри  гейминг  гейминга  джонатан блоу  ерик бароун  жанр  игри  идея  издатели  инди  индустрия  класация  независими 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.