Пазете таблета далеч от детето | webcafe.bg
Mobilecafe

Пазете таблета далеч от детето

Mobilecafe, по Guardian
02.02.2015, 18:21 (обновена 25.02.2015, 17:07)
дете с таблет

Снимка: © Getty Images

Учените предупреждават, че разсейването на малко дете с таблет или смартфон е вредно за "социалното и емоционалното му развитие"

Ако сте от онези родители, които дават смартфона или таблета си на малкото си дете, за да се занимава и да пази тишина, то този текст е за вас. Нови изследвания твърдят, че използването на смартфон или таблет, може да навреди на способността на детето да се научи на самоконтрол.

Масираната употреба на мобилни устройства от много ранна възраст има огромен ефект върху развитието и поведението на детето.

Учените от школата по медицина към Бостънския университет предупреждават, че макар негативните ефекти от телевизията и видеото при малките деца да са добре известни, разбирането на обществото за ефекта от мобилните устройства върху мозъка на деца в предучилищна възраст е изпреварено от мащабите и честотата, с която децата вече ги използват.

Учените предупреждават, че употребата на таблет или смартфон за разсейване на вниманието на детето може да се окаже вредна за "неговото социално-емоционално развитие"

"Ако тези устройства се превърнат в доминиращия метод за успокояване и разсейване на малките деца, дали те ще могат да изградят собствени вътрешни механизми за саморегулация?", питат учените.

Употребата на интерактивни устройства с екран под 3-годишна възраст може да навреди и на развитието у детето на умения, необходими в математиката и точните науки, твърдят изследователите.

Джени Радески, преподавател по педиатрия на поведението и развитието в школата по медицина към Бостънския университет, е публикувала резултатите от изследването на своя екип в изданието на Американската академия по педиатрия. Тя препоръчва на родителите да засилят "пряката комуникация между човек и човек" с потомството си.

Радески казва, че като цяло е за предпочитане по-лишено от електронни джаджи общуване и твърди, че за малките деца е полезно да има "специален семеен час" на качествено прекарано време с близките и роднините - без телевизия и мобилни устройства.

Учените изтъкват, че въпреки че има предостатъчно експртни становища, че децата под 30 месеца не могат да научат толкова от телевизията и видеата, колкото от общуването с други хора, не е проучено до достатъчна степен дали интерактивните приложения в мобилните устройства водят до подобен резултат.

Радески се пита дали употребата на смартфони и таблети би повлияла на способността за изграждане на емпатия и уменията за решаване на проблеми, на елементите на социално взаимодействие, които обикновено се увояват чрез неструктурирана игра и комуникация с връстници.

Играта с конструктори спомага повече за развиването у малките деца на ранни математически умения, отколкото интерактивните електронни джаджи, констатират учените

"Тези устройства може да заменят физическите действия, важни за развитието на сензорно-моторните и визуално-моторните умения, които са важни за ученето и математическо-научните умения," казва Радески.

Има доказателства, че добре проучени телевизионни програми за ранно учене, от рода на "Улица Сезам", електронни книги и приложения за обучение на четене на мобилни устройства донякъде спомагат за развитието на речниковия запас и разбирането при четене, констатират изследователите, но само когато децата са на възраст, близка до тази за постъпване в училище.

Радески препоръчва родителите да изпробват приложенията, преди да обмислят дали да разрешат на детето си да ги използва.

"В наши дни има повече въпроси, отколкото отговори, когато говорим за мобилни медии," коментира тя.

Oще: ipad  дете  детско развитие  деца  емоционално развитие  образование  развитие на децата  смартфон  социални умения  социално развитие  таблет  телефони  технологии 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

4 Galina Aleksandrova | 03.02.201520:59

Сякаш родителите на въпросните учени едно време не са ги кротвали, инсталирайки ги пред телевизора. И то ако са били от по-нормалните. Ненормалните са пушили тревица и са си плели хипи гривнички.
С каквото и да те кротват, ако гените ти са на агресивен идиот - и рисуване под звуците на Моцарт не би те спасило от генетичния ти материал. А той няма нищо общо с таблетите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 03.02.201519:25

Че без таблет няма как да се разминем, това го разбра всеки. Въпросът сега е - колко и кога. Таблетът за детето, според мен, е като лекарството - "дозата прави отровата". Антидотът на таблета е спорт, спорт и пак спорт. Не виждам друг изход.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

2 Илияна Т. | 03.02.201515:06

Добрютрю
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 03.02.201514:24

Като малък си играех с дървени кубчета, пък какъв хубавец и умник станах. Ах, ах... Колко се възхищавам от себе си?!
   

оценка

+1 -0